Salah seorang peguam Presiden Donald Trump mengatakan YouTube telah memadamkan pernyataan pembukaannya daripada perbicaraan Senate Homeland Security mengenai penipuan pilihan raya.

“YouTube telah memutuskan bahawa pernyataan pembukaan saya di (Senat) AS, yang mengandungi lafaz sumpah dan bukti kukuh, adalah terlalu berbahaya untuk dilihat, mereka membuangnya.

“Hingga hari ini, ‘bukti kami tidak pernah disangkal, hanya diabaikan.’ Mengapa Google begitu takut akan kebenarannya? #BigBrother”, tulis peguam, Jesse Binnall di Twitter.

Satu lagi video keterangannya dalam perbicaraan, dimuat naik pada 17 Disember oleh akaun berasingan, nampaknya masih ada di laman terbabit.

The Epoch Times kemudian ada menghubungi YouTube, anak syarikat Google, untuk memberi komen.

Awal bulan ini, YouTube mengumumkan bahawa pihaknya akan menghapuskan ‘kandungan yang mengenai tuduhan penipuan atau kesilapan yang mengubah hasil pemilihan presiden AS’.

Syarikat milik Google itu mengatakan bahawa mereka akan mengambil tindakan ini kerana tarikh akhir ‘pelabuhan selamat’ pada 8 Disember dalam pemilihan presiden telah berlalu.

Masih ada cabaran undang-undang yang masih berbaki mengenai pilihan raya 3 November, sementara pemilihan pemilih alternatif memilih Trump semasa pertemuan 14 Disember di pilihan raya kolej.

“Kami akan membuang video yang mendakwa bahawa calon presiden memenangi pilihan raya kerana gangguan perisian yang meluas atau kesalahan penghitungan. Kami akan mula menguatkuasakan dasar ini hari ini dan akan meningkat pada minggu-minggu yang akan datang”, tulis YouTube dalam pengumuman 9 Disember.

Peguam kempen Trump James R. Troupis, Jesse Binnall dan bekas Pengarah Badan Keselamatan Siber dan Infrastruktur, Chris Krebs mengangkat sumpah sebelum memberi keterangan di hadapan sidang Keselamatan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Kerajaan Senat di Washington DC (Jim Lo Scalzo-Pool/Getty Images)

“Seperti biasa, liputan berita dan komen mengenai isu-isu ini akan kekal berada di laman web kami jika ada konteks pendidikan, dokumentari, ilmiah atau artistik”.

Namun konteks yang diperlukan tidak dijelaskan dengan lebih terperinci. Pengumuman itu kemudian menerima kecaman meluas daripada para konservatif dan penyokong kebebasan bersuara.

Mereka berpendapat bahawa keputusan YouTube itu adalah sama dengan penapisan perbezaan pendapat.

Semasa perbicaraan, Binnall, yang mengajukan tuntutan mahkamah atas nama Trump di Nevada, mengatakan bahawa pemilihan itu penuh dengan penipuan di Silver State.

“Ribuan suara pengundi Nevada dibatalkan oleh penipuan pilihan raya dan undian yang tidak sah”, katanya kepada senator semasa perbicaraan.

“Inilah bagaimana ia berlaku. Pada 3 Ogos 2020 setelah sesi khas yang terburu-buru, para perundangan Nevada membuat perubahan drastik terhadap undang-undang pemilihan dengan menggunapakai Rang Undang-Undang (RUU) yang dikenali sebagai AB4”,katanya. RUU tersebut merujuk kepada undang-undang negeri yang melonggarkan sekatan pos undi.

Binnall juga mengatakan bahawa kempen itu dinafikan ketelusan ketika berusaha mencari audit mesin undi atau kertas undian.

Ketika mereka meneliti penyelewengan itu, Binnall memberitahu sidang bahawa kempen tersebut ditolak oleh pegawai pilihan raya negeri hingga ke peringkat kod mesin suara untuk tinjauan forensik sama ada ia ‘terhubung dengan internet’.

Binnall menegaskan, “Kami tidak dibenarkan mendekati mereka…. Kami tidak dibenarkan untuk melakukan audit forensik”.

“Kami telah dinafikan ketelusan dalam setiap peringkat di Nevada”, sambil menambah bahawa terdapat seorang pegawai Nevada mengunci diri di pejabatnya dan tidak akan membuka pintu ketika peguam Trump cuba memberikan sepina padanya.

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Benua Amerika GLOBAL

Video Popular