Apa yang mesti ada jika anda mahu menonton TV atau filem? Mesti ramai yang memilih untuk mendapatkan snek terlebih dahulu.

Sebelum cerita di TV bermula pelbagai makanan ringan dan minuman sudah disediakan terlebih dahulu. Antara snek yang paling digemari ramai ialah bertih jagung atau ‘popcorn’.

Jika ke panggung wayang biasanya tidak sah kalau tidak mendapatkan ‘popcorn’ sebelum masuk ke bilik tayangan. Tetapi, tahukah anda bahawa anda sebenarnya boleh membuat sendiri bertih jagung yang enak di rumah?

Berikut adalah perkongsian resipi oleh seorang pengguna Facebook yang telah berkongsi cara membuat bertih jagung karamel yang sangat menyelerakan:

Bahan-bahan

  • 1 cawan bertih jagung yang boleh dbeli di kedai roti
  • 5 sudu besar minyak masak
  • 1 cawan gula perang
  • 125 gram mentega
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Fainda Farahin/Facebook
Cara-cara

1. Panaskan minyak, masukkan bertih jagung dan kacau sedikit sebelum periuk ditutup.

Fainda Farahin/Facebook
2. Sediakan karamel. Panaskan kuali dan kemudian masukkan gula perang sehingga larut

Fainda Farahin/Facebook
3. Masukkan mentega dan gaulnya sehingga sebati

Fainda Farahin/Facebook
4. Seterusnya… masukkan pula soda dan kacau sehingga bertukar warnanya menjadi cerah sikit. Sekarang, karamel sudah siap dibuat.

Fainda Farahin/Facebook
5. Langkah seterusnya, tuangkan karamel tadi ke dalam bertih jagung dan gaulkannya sehingga sebati.

Fainda Farahin/Facebook
6. Langkah yang terakhir ialah, masukkan bertih jagung bersama karamel tersebut ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit pada suhu 150 darjah celcius.

Fainda Farahin/Facebook
Nota: Gaulkan bertih jagung setiap 5 minit untuk elakkannya berketul-ketul dan sejukkan bertih sebelum dimakan.

Mudah bukan? Apa tunggu lagi? Jom buat sendiri ‘popcorn’ untuk tonton filem hujung minggu nanti!

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Resipi

Video Popular