Vietnam akan menjadi negara berpendapatan menengah-atas menjelang 2023, menurut ramalan yang dibuat oleh The Japan Center for Economic Research (JCER).

Menurut ramalan jangka pendek ekonomi Asia JCER yang berjudul “Asia dalam bencana koronavirus: Negara mana yang muncul?”, Negara ASEAN diramal akan memperoleh pendapatan per kapita (GDP) yang cukup tinggi untuk mengatasi Taiwan dalam 15 tahun berikutnya.

Gambar Hiasan/Unsplash

Walau bagaimanapun, andaian ini dikumpulkan berdasarkan senario standard di mana pandemik adalah peristiwa yang berlalu dan tidak akan mempengaruhi struktur ekonomi dalam jangka masa sederhana.

Anggapan ini mendakwa bahawa hanya China, Vietnam dan Taiwan yang berada di landasan yang betul untuk mengekalkan kadar pertumbuhan tahun-ke-tahun yang positif pada tahun 2020.

Kekukuhan eksport Vietnam dijangka menjadi faktor utama dalam mengekalkan kadar pertumbuhan mereka sekitar 6%, yang dikatakan untuk mendorong ekonomi Vietnam melangkaui Taiwan pada tahun 2035 dalam skala perbandingan.

Gambar Hiasan/Unsplash

Situasi ini akan menjadikan Vietnam muncul sebagai ekonomi kedua terbesar di Asia Tenggara selepas Indonesia.

Vietnam juga dilaporkan berada di landasan tepat untuk mencapai status berpendapatan menengah ke atas pada tahun 2023 dengan pendapatan per kapita diunjurkan pada 11,000 USD (RM44,566) pada tahun 2035.

Laporan itu juga merangkumi senario alternatif daripada pelbagai sisi. Dalam senario ini, wabak ini tidak hanya merosakkan ekonomi semasa tetapi juga mempengaruhi keterbukaan perdagangan, perbelanjaan untuk R&D, melemahkan potensi pertumbuhan negara dan urbanisasi.

Gambar Hiasan/Unsplash

Mengikuti senario alternatif ini, kadar pertumbuhan AS, Vietnam, Singapura dan negara-negara lain akan jauh lebih rendah daripada yang diharapkan dalam senario standard.

Sebahagian besar situasi ini berpunca daripada sekatan perdagangan yang dibatasi oleh wabak tersebut.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: BISNES Ekonomi GLOBAL

Video Popular