Laporan awal audit mesin Sistem Pengundian Dominion di sebuah daerah di Michigan adalah berita yang tidak harus diambil ringan kerana ia menunjukkan keputusan pilihan raya yang salah, tegas Presiden Donald Trump.

“Ia adalah berita tergempar. Sistem Pengundian Dominion adalah bencana di seluruh negara. Ia menukarkan keputusan pilihan raya. Tidak boleh dibiarkan”, tulis Trump di akaun media sosialnya.

Dalam kenyataannya itu juga, Trump turut menulis, “Banyak undian Trump dialihkan kepada calon presiden Demokrat, Joe Biden. Pilihan raya penuh penipuan ini tidak akan bertahan. Ayuh bertindak Republikan”.

Dalam catatan awal mengenai laporan itu pada 14 Disember, Trump mengatakan ia menunjukkan penipuan besar-besaran.

Laporan tersebut menuduh bahawa Sistem Pengundian Dominion dirancang secara sengaja dengan kesalahan untuk membuat penipuan sistemik dan mempengaruhi hasil pilihan raya.

Sistem ini secara sengaja menghasilkan banyak kesalahan pemungutan kertas undi. Undian elektronik kemudian dipindahkan untuk pengadilan. Kesalahan yang disengajakan membawa kepada pengadilan suara yang besar tanpa pengawasan, ketelusan dan tidak ada jejak audit.

“Ini membawa kepada penipuan kepada pengundi atau pilihan raya. Berdasarkan kajian, kami menyimpulkan bahawa Sistem Pengundian Dominion tidak boleh digunakan di Michigan. Kami seterusnya menyimpulkan bahawa hasil dari daerah Antrim seharusnya tidak disahkan”, tulis Russell Ramsland Jr., pengasas bersama Allied Security Operations Group, dalam dokumen tersebut.

Trump pada 12 Disember lalu di Pangkalan Joint Base Andrews di Maryland/AFP

Ramsland bersama pasukannya telah memeriksa dan melakukan penduaan forensik di server pengurusan pilihan raya daerah, yang menjalankan Dominion Democracy Suite 5.5.3-002. Mereka juga memperoleh kad flash dan stik USB.

Pemeriksaan itu diluluskan oleh Hakim ke-13, Kevin Elsenheimer awal bulan ini. Hakim pada 14 Disember bersetuju untuk menghapus perintah perlindungan yang telah menyekat penyebaran laporan secara terbuka, selagi kod yang terkandung di dalamnya disusun buat masa ini.

Trump memuji hakim, dan menganggap beliau adalah sangat dihormati. “Terima kasih atas kepintaran, keberanian dan patriotisme Hakim. Seharusnya dikurniakan pingat!”, kata Trump.

Pegawai negeri mencabar laporan itu. Dalam pengadilan, Pengarah Pemilihan Michigan, Jonathan Brater mengatakan ia ‘mengaitkan perubahan dalam jumlah suara yang dilaporkan, di mana semua nampaknya merupakan hasil daripada kesalahan manusia.

Ia juga telah dikenal pasti dan diperbaiki di peringkat daerah lalu menuduh bahawa Sistem Pengundian Dominion adalah rekaan yang disengajakan, tanpa menjelaskan sebarang alasan mengenainya.

Calon presiden daripada Demokrat, Joe Biden ketika sedang bersiaran langsung pada 14 Disember. (Drew Angerer/Getty Images)

Setiausaha Negeri Michigan, Jocelyn Benson yang merupakan seorang Demokrat dan Peguam Negeri Michigan, Dana Nessel mendakwa laporan itu tidak memiliki ‘bukti yang boleh dipercayai dalam penipuan atau kesalahan yang meluas.’

Pihak Dominion masih belum menjawab permintaan untuk sebarang komen.

Peguam Trump, Jenna Ellis telah memberitahu media mengenai laporan itu sebelum diterbitkan. Jenna Ellis mengatakan bahawa usaha integriti pilihan raya secara keseluruhan adalah sangat penting.

Biden telah menyatakan kemenangan dalam pilihan raya. Pada malam 14 Disember, beliau mendakwa tiada sebarang penipuan berlaku semasa pilihan raya dan meminta Trump untuk mengalah.

Trump dan kempennya bertanding hasil di negeri-negeri utama pertempuran dan mengatakan bahawa pilihan raya belum berakhir.

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular