Hasil audit forensik mesin dan perisian Sistem Pengundian Dominion di Michigan menunjukkan bahawa ia dirancang untuk membuat penipuan dan mempengaruhi keputusan pilihan raya.

“Kami menyimpulkan bahawa Sistem Pengundian Dominion sengaja dirancang dengan kesalahan untuk membuat penipuan sistemik dan mempengaruhi keputusan pilihan raya”, kata Russell Ramsland Jr., pengasas bersama Allied Security Operations Group.

“Sistem ini secara sengaja menghasilkan banyak kesalahan pemungutan undian. Kertas undian elektronik kemudian dipindahkan untuk pengadilan. Kesalahan yang disengajakan membawa kepada pengadilan undian atau pilihan raya”.

“Berdasarkan kajian, kami menyimpulkan bahawa Sistem Pengundian Dominion tidak boleh digunakan di Michigan. Kami selanjutnya menyimpulkan bahawa keputusan Daerah Antrim tidak seharusnya disahkan”, tambahnya.

Awal bulan ini, bekas pegawai pentadbiran Reagan yang pernah bekerja untuk NASA, Ramsland dan beberapa individu lain telah memeriksa produk Dominion di daerah Antrim, di mana ia merupakan sebahagian proses kes yang sedang berlangsung.

Pasukan ini memeriksa dan melakukan penduaan forensik pada ‘server’ pengurusan pilihan raya daerah, yang dijalankan Dominion Democracy Suite 5.5.3-002 –  kad flash ringkas yang digunakan oleh kawasan tempatan dalam sistem Dominion ImageCast, memori USB yang digunakan oleh Dominion Voter Assist Terminals dan juga memori USB yang digunakan untuk buku tinjauan.

Mereka menggunakan X-Ways Forensics dan alat lain termasuk Blackbag-Blacklight Forensic Software dan Virtual Box.

Seorang pengundi Michigan menggunakan mesin semasa pemilihan utama presiden di Warren, Mich., Pada 10 Mac 2020. (Elaine Cromie/Getty Images)

Hakim ke-13, Kevin Elsenheimer mempersetujui pemeriksaan forensik Bailey melawan Daerah Antrim, yang menuduh undian para pegawai daerah yang dilaporkan bulan lalu bukanlah hasil daripada kesalahan manusia, seperti yang didakwa para pegawai.

Elsenheimer baru-baru ini telah bersetuju untuk membiarkan laporan pemeriksaan diterbitkan.

Ramsland menyatakan bahawa pegawai Daerah Antrim pertama kali melaporkan pada malam pilihan raya bahawa calon presiden Demokrat, Joe Biden memperolehi hampir 7,800 undian daripada 12,423.

Dua hari kemudian, mereka mengatakan bahawa Presiden Donald Trump sebenarnya telah memenangi pilihan raya di daerah itu, dengan mendapat hampir 9,800 undian daripada lebih 17,000 undian.

Tetapi pada 21 November, para pegawai kembali mengemas kini angka tersebut dan mengeluarkan sekitar 1,300 undian daripada Biden.

Ramsland mengatakan log tabulasi untuk pemeriksaan forensik server daerah itu menunjukkan 15,676 situasi. Daripada jumlah tersebut, sekitar 68% dicatatkan terdapat kesalahan.

“Kesalahan ini mengakibatkan kesalahan tabulasi secara keseluruhan atau kertas undian dihantar ke pengadilan. Kadar kesilapan yang tinggi ini membuktikan Sistem Pengundian Dominion ‘cacat’ dan tidak memenuhi undang-undang pilihan raya negeri atau persekutuan”, tulisnya.

“Jumlah undian yang mengejutkan memerlukan pengadilan. Ini adalah isu 2020 yang tidak dilihat pada kitaran pilihan raya sebelumnya dan masih tersimpan di server. Ini disebabkan oleh kesalahan yang disengajakan dalam sistem. Kesalahan yang disengajakan membawa kepada pengadilan undian tanpa pengawasan, ketelusan atau jejak audit.

Setiausaha Negara Michigan Jocelyn Benson bercakap di Detroit, Mich., Pada 18 Ogos 2020. (Rebecca Cook/Reuters)

“Pemeriksaan kami terhadap log server menunjukkan bahawa kadar ralat yang tinggi ini tidak sesuai dengan corak berbanding tahun-tahun sebelumnya. Pernyataan yang mengaitkan masalah ini kepada kesalahan manusia tidak selaras dengan penilaian forensik, yang menunjukkan lebih tepat pada kesalahan mesin sistemik atau perisian”.

“Kesalahan sistemik sengaja dirancang untuk membuat kesalahan untuk mendorong jumlah undian yang tinggi ke pengadilan yang lebih besar”, tambahnya. Ramsland diupah oleh William Bailey, selaku plaintif di mahkamah.

Gary Miliefsky, iaitu anggota pengasas Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan penerbit Majalah Cyber Defense, mengatakan kepada The Epoch Times bahawa Ramsland dan pasukannya memiliki kemampuan dan kepakaran keselamatan siber dan forensik yang tidak dapat dinafikan.

“Melihat kepada pasukan, paten dan pengalaman mereka, kita sekarang mempunyai analisis yang boleh dipercayai. Seperti yang saya ramalkan, Algoritma yang digunakan dalam Sistem Pengundian Dominion sengaja dirancang untuk membuat penipuan sistematik dan mempengaruhi hasil pilihan raya. Dalam kes ini, bukan memihak kepada Presiden Trump”, tambahnya.

Dalam perisytiharan berasingan yang difailkan oleh peguam Bailey, penduduk Michigan, Gustavo Delfino mengatakan bahawa dia terlibat dalam pilihan raya 2004 di negara asalnya Venezuela. Dia mengatakan bahawa dia menyaksikan kejadian pelik dan kemudian mendapati terdapat perbezaan yang melibatkan komputer Smartmatic.

Dia mengetahui teknologi itu digunakan dalam pemilihan presiden 3 November lalu dan mengatakan corak gangguan dan mesin pengundian yang disambungkan ke internet mencerminkan apa yang berlaku di negaranya hampir dua dekad yang lalu.

Jurucakap daerah Antrim dan Dominion walau bagaimanapun tidak menjawab permintaan untuk memberikan sebarang komen.

Setiausaha Negeri Michigan, Jocelyn Benson dan juga seorang Demokrat, berkata, “Untuk lebih jelas, pilihan raya umum Michigan pada 3 November dan di seluruh negara adalah yang paling selamat dalam sejarah negara. Tidak ada bukti penipuan yang meluas”.

Peguam Negara Michigan, Dana Nessel pula menambahkan, “Sering kali, pihak akan mengupah saksi pakar untuk menyokong kesimpulan yang ingin dicapai atau perlu dicapai oleh pihak tersebut. Itulah sebabnya kami memberi peluang kepada pihak lain untuk menggugurkan pakar dan mencabar kelayakan mereka di mahkamah. Sesiapa sahaja boleh mempunyai pendapat, tetapi tidak semestinya pendapat itu berdasarkan fakta atau sains”.

Pegawai mendakwa bahawa pasukan audit itu tidak mempunyai kepakaran dalam pentadbiran dan teknologi pilihan raya. Dalam pengadilan di mahkamah, Pengarah Pilihan Raya Michigan, Jonathan Brater mengatakan laporan itu telah membuat serangkaian kesimpulan yang tidak disokong, menggambarkan motif penipuan dan penyamaran terhadap proses yang mudah dijelaskan sebagai prosedur pemilihan rutin atau pembetulan kesalahan.

Selain, menunjukkan bahawa elemen perisian pilihan raya yang tidak digunakan di Michigan bertanggungjawab untuk tabulasi atau melaporkan kesalahan yang tidak ada atau mudah dijelaskan.

Erik Grill, selaku penolong peguam mengatakan kepada hakim dalam sidang bahawa laporan awal itu “tidak tepat, tidak lengkap dan mengelirukan”.

Seorang peguam di daerah itu, Haider Kazim, mengatakan bahawa ia mengandungi beberapa kesalahan yang dipercayai berdasarkan “anggapan yang salah dan tidak tepat”.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular