WASHINGTON — Puluhan ribu orang berkumpul di perkarangan Capitol Amerika Syarikat dan Mahkamah Agung pada 12 Disember sambil mengibarkan bendera Amerika, memakai pakaian berwarna merah, putih, dan biru ketika mengambil bahagian dalam demonstrasi untuk menuntut ketelusan yang lebih besar dalam pilihan raya 2020.

Ramai yang hadir ke Washington dari seluruh negara ini adalah untuk menunjukkan sokongan mereka kepada Presiden Donald Trump. Ramai antara mereka yang mengatakan bahawa proses pemilihan telah berlangsung dengan tidak adil dan berlakunya penipuan dalam pilihan raya. Malah, ada antara mereka yang optimis bahawa arus akan berubah. Dan, masih ada antara mereka yang melihat pilihan raya ini sebagai pertempuran antara kebaikan dan kejahatan.

“Mahkamah tidak memutuskan siapa presiden Amerika Syarikat yang seterusnya,” kata bekas penasihat keselamatan negara, Michael Flynn. “Masih ada jalan yang belum tamat.

“Kita berada dalam momen penting dalam sejarah Amerika Syarikat.”

Penyokong Presiden Donald Trump berhimpun di Washington pada 12 Disember 2020. (Larry Dai/The Epoch Times)

Mahkamah Agung Amerika Syarikat pada 11 Disember telah menolak tawaran Texas untuk mencabar keputusan pilihan raya 2020 di empat negeri. Hakim menyatakan bahawa Lone Star State (Texas) tidak memiliki kedudukan atau kemampuan untuk menuntut di bawah Perlembagaan kerana negeri tersebut belum menunjukkan minat yang sah untuk campur tangan dalam pengurusan pemilihan di negeri-negeri lain.

“Kami hanya meminta untuk menunjukkan sedikit ketelusan kepada kami,” kata Flynn, yang berbicara di luar Mahkamah Agung dan kemudian di Freedom Plaza. “Mengapa tidak melakukan ulang kira? Mengapa tidak melihat tandanya? Mengapa tidak melihat ke dalam mesin [mengundi] ini? Kenapa tidak? Apa yang mereka takutkan?”

Flynn menggelarkan dirinya sebagai “produk dari sistem yang tidak adil” dan mengatakan pertempuran untuk pilihan raya pada masa ini “adalah mengenai struktur perlembagaan Amerika Syarikat.”

Trump pada 25 November telah memaafkan Flynn yang berkaitan dengan siasatan Rusia. Flynn telah mengaku bersalah berbohong kepada FBI tentang perbualan dengan diplomat Rusia dalam tempoh peralihan Trump pada tahun 2016. Tetapi Flynn, seorang jeneral tentera tiga bintang yang telah bersara, menarik balik pengakuannya sebelum dijatuhkan hukuman.

Acara, perarakan, dan tunjuk perasaan yang berlainan berlaku sepanjang hari, bermula dari jam 9:30 pagi. Para peserta sering berteriak “Hentikan pencurian,” yang merupakan slogan umum di kalangan penyokong Trump dan nama gerakan akar umbinya.

Rentetan perhimpunan ini berlaku sebelum tarikh akhir 14 Disember untuk undian Kolej Elektoral.

Pada sekitar tengah hari, Trump hadir ke Freedom Plaza di Marine One ketika beliau menuju ke utara ke West Point di New York untuk menghadiri pertandingan bola sepak tahunan antara Tentera Darat menentang Tentera Laut.

“Wah! Ribuan orang berhimpun di Washington (D.C.) untuk Menghentikan Pencurian. Tidak tahu mengenai perkara ini, tetapi saya akan melihatnya!” kirim Trump di laman Twitternya pada pagi hari kejadian.

Sebastian Gorka, yang berkhidmat sebagai timbalan pembantu dan ahli strategi kepada Trump pada tahun 2017, mengatakan bahawa apa yang dipertaruhkan adalah lebih besar daripada sekadar satu pilihan raya.

“Sekiranya kita tidak menghentikan pencurian pilihan raya ini, maka kita tidak akan pernah mengadakan pilihan raya bebas dan telus lagi di Amerika,” katanya kepada The Epoch Times. “Ada kerosakan yang berlaku di bahagian dalaman institusi Amerika dan terserah kepada kita untuk membuat perbezaan.”

Gorka, yang berucap di Freedom Plaza, mengatakan bahawa beliau percaya bahawa badan perundangan negeri sekarang memainkan peranan terbesar dan paling penting.

“Perlembagaan itu jelas: Bukan CNN, bukan gabenor, bukan Mahkamah Agung. Ia adalah dewan negara di Amerika,” katanya. “Dewan negara tidak boleh mengesahkan pemilihan yang jelas penipuan.”

Cabaran Undang-Undang

Beberapa cabaran undang-undang sedang berlangsung pada keputusan pilihan raya. Peguam Lin Wood telah mengemukakan rayuan ke Mahkamah Agung yang meminta hakim untuk meninjau kesnya, yang berpendapat bahawa pemilihan presiden di Georgia 2020 sebagai “tidak sah”.

Permintaannya ke pengadilan tinggi negara diajukan pada 8 Desember, tidak lama setelah Mahkamah Rayuan Amerika Syarikat untuk Sirkuit ke-11 menegakkan keputusan untuk menolak kesnya kerana kurangnya kedudukan undang-undang untuk membawa kes tersebut. Mahkamah Agung seterusnya menyusun petisyen Wood untuk surat perakuan certiorari – permintaan untuk meninjau kes itu – pada 11 Desember.

Mahkamah Agung Wisconsin baru-baru ini pula telah bersetuju untuk mendengar perbicaraan oleh kempen Trump tentang keputusan cabaran terhadap penghitungan semula pemilihan presiden di daerah Milwaukee dan Dane.

Wakil Negara Georgia, Vernon Jones, seorang Demokrat pro-Trump, mendesak rakan-rakannya di Badan Perundangan Negara untuk menyuarakan pendirian mereka.

“Mereka perlu menyokong pilihan raya yang bebas, adil, dan telus,” kata Jones kepada The Epoch Times di Freedom Plaza. “Mereka perlu bersuara mengenainya. Ini bukan soal pensijilan. Ini mengenai pembetulan. “

Georgia pada 7 Disember mengesahkan keputusan pilihan rayanya yang memihak kepada calon Demokrat Joe Biden setelah ulang kira dilaksanakan, walaupun Coffee County mengatakan bahawa keputusan itu tidak boleh disahkan setelah penghitungan kedua di seluruh negara dilakukan kerana mereka tidak dapat menduplikasi hasil rasmi di mesin pengundian.

“Saya meminta setiausaha negara [Georgia] untuk memperbaikinya, dan kami juga perlu mengikuti sesi khas,” kata Jones.

Mike Lindell, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif MyPillow, meminta orang ramai untuk berdiri dan berbicara mengenai kebimbangan mereka mengenai pilihan raya.

“Kita perlu mengeluarkan berita hari ini bahawa penipuan ini nyata,” kata Lindell kepada The Epoch Times di Freedom Plaza. “Kita berada dalam pertempuran rohaniah, negara ini.”

Beliau menggesa orang ramai supaya tidak kehilangan harapan setelah melihat keputusan Mahkamah Agung, dan mengatakan bahawa ada beberapa kes undang-undang yang akan datang yang bertujuan untuk mempertikaikan keputusan pilihan raya di negeri-negeri yang terlibat.

“Semua orang akan menyaksikannya. Seluruh dunia akan melihatnya,” kata Lindell, merujuk pada bukti penipuan pilihan raya yang dikumpul dalam tuntutan undang-undang ini.

Republikan Doug Mastriano, senator Pennsylvania yang menjadi tuan rumah perhimpunan awam pertama mengenai integriti pilihan raya, memberitahu The Epoch Times bahawa pejabatnya telah mendengar dari ribuan orang di seluruh Pennsylvania mengenai pelbagai penyelewengan pilihan raya, seperti dihalang masuk ke tempat mengundi dan diberitahu bahawa mereka telah menghantar undi pos padahal mereka tidak melakukannya.

Mastriano mengatakan bahawa Parti Republik secara keseluruhan memerlukan lebih banyak keberanian untuk maju kehadapan.

“Kita berada di sisi kebenaran, dan kita harus berjuang kehadapan secara politik, dan tidak hanya berguling.”

Tetapi beliau turut percaya bahawa arus sedang berubah.

“Kita melihat keberanian semakin meningkat. Dan ianya belum terlambat. Tidak pernah terlambat,” katanya.

Pertempuran Antara yang Baik dan Jahat

Lebih ramai pemimpin agama didapati turut serta dalam perhimpunan dan berucap kepada orang ramai di acara keagamaan bertajuk “Biarkan Gereja BERSUARA!” yang berlangsung di National Mall. Mesej mereka mencerminkan aspek rohani dalam pertempuran untuk integriti pilihan raya.

Paderi Leon Benjamin, seperti penceramah lain, menyaksikan pertempuran antara yang baik dan jahat berlaku dalam pilihan raya di hadapannya.

“Apa yang sedang terjadi sekarang adalah bangsa kita telah disusupi oleh ideologi [yang] bukan berasal dari bapa pengasas kita,” katanya kepada The Epoch Times.

“Marxisme, sosialisme, kita menyebutnya komunisme, yang merupakan bentuk pemerintahan yang merampas kekuasaan dari rakyat. Dan secara literalnya, komunisme tidak boleh wujud, di mana ada orang-orang yang takut kepada Tuhan, bahkan pendokong-pendokong Marxis juga tahu.”

Benjamin, yang merupakan seorang Republikan, turut bertanding untuk Dewan Amerika Syarikat bagi mewakili Daerah Kongres ke-4 Virginia. Beliau kemudiannya mencabar keputusan itu di mahkamah setelah kalah kepada pesaingnya.

“Ini adalah momen ‘Kita sebagai Rakyat’. Dan saya memberitahu anda bahawa jika rakyat Amerika tidak mula bertindak seperti rakyat Amerika, kita mungkin akan menjalani kehidupan kita seperti rakyat China di bawah kawalan komunis,” kata Paderi Brian Gibson kepada Epoch Times.

“Jadi ini adalah momen penting. Yang baik menentang yang jahat. Dan bukannya Republik menentang Demokrat. Ianya adalah Amerika menentang komunis.”

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Benua Amerika GLOBAL

Video Popular