Siapa tidak mengenali aiskrim kacang merah jenama Potong yang menjadi kegemaran ramai kerana keenakan rasanya.

Aiskrim ini mendapat sambutan yang begitu hangat sehingga menyebabkan ramai berebut-rebut untuk mendapatkannya.

Gambar Hiasan/Facebook
Memandangkan sekarang musim pandemik masih belum berakhir, jadi apa kata kita cuba untuk menghasilkan aiskrim istimewa ini di rumah sahaja.

Sambil menonton televisyen, boleh kita nikmati aiskrim yang segar ini bersama yang tersayang. Ayuh kita belajar resipi untuk membuat aiskrim kacang merah hasil perkongsian daripada Siti Norazliana di Facebook.

Bahan-bahan:

  • 300 gram kacang merah
  • 1.5 liter air masak
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 kotak kecil santan
  • 1 tin susu cair
  • 3 sudu tepung pulut
  • 3 sudu tepung jagung
  • Sedikit sirap
  • Garam

Cara membuatnya:

Langkah pertama untuk menghasilkan aiskrim legenda ini adalah dengan merendam kacang merah semalaman. Selepas direndam, anda boleh merebus kacang merah sehingga empuk sebelum dilenyekkan.

Siti Norazliana/Facebook
Kemudian, sediakan periuk. Masukkan air masak bersama gula dan didihkan sehingga gula melarut.

Bancuh tepung pulut bersama tepung jagung di dalam mangkuk kecil. Masukkan ke dalam air gula dan kacau sehingga larut.

Siti Norazliana/Facebook
Seterusnya, masukkan susu pekat manis bersama santan dan susu cair. Tambah garam secukup rasa bagi menaikkan rasa lemak.

Masukkan sedikit sirap sebagai pewarna dan biarkan mendidih. Setelah itu, masukkan kacang merah yang telah dilenyek dan kacau seketika sehingga semuanya sebati. Tutupkan api.

Siti Norazliana/Facebook
Setelah campuran sedikit sejuk, anda boleh tuangkan di dalam plastik aiskrim dan simpan di dalam peti sejuk beku.

Aiskrim kacang merah ala Potong siap untuk dinikmati! Selamat mencuba ya!

Maybe you're interested :

Share

Video Popular