Walaupun Facebook menggambarkan pasukan pemeriksa fakta mereka sebagai bebas, wang yang digunakan di sebalik usaha itu sekurang-kurangnya membawa makna yang berbeza.

Salah satu pemeriksa fakta tersebut, Lead Stories dibayar separuh melalui perkongsian dengan TikTok, sebuah platform media sosial yang dikendalikan oleh sebuah syarikat China yang setia kepada Parti Komunis China (PKC). TikTok kini disiasat oleh A.S. pegawai sebagai ancaman keselamatan negara.

Lebih-lebih lagi, organisasi yang seharusnya mengawasi kualiti fakta itu dikendalikan oleh Poynter Institute, rakan TikTok yang lain.

Menurut Lead Stories, pihaknya telah dikontrakkan oleh ByteDance untuk menjalankan kerja berkaitan dengan pemeriksaan fakta. Pengumuman TikTok awal tahun ini pula mendedahkan bahawa ia telah bekerjasama dengan beberapa organisasi untuk membantu usaha pihaknya untuk mengurangkan penyebaran maklumat yang tidak betul.

Ia merangkumi perkara mengenai virus pandemik oleh PKC, yang didakwa berasal dari China dan diperburukkan lagi oleh penyembunyian perkara itu oleh rejim PKC.

Lead Stories bermula pada tahun 2015 oleh pembangun laman web Belgium, Maarten Schenk, veteran CNN Alan Duke dan dua orang peguam dari Florida dan Colorado.

Iklan untuk syarikat media sosial TikTok di Berlin pada 21 September 2020. (Sean Gallup/Getty Images)

Ia menyenaraikan perbelanjaan operasi kurang $50,000 pada tahun 2017, tetapi telah meningkat tujuh kali ganda pada tahun 2019, di mana sebahagian besarnya berjumlah $460,000 diperoleh menerusi pembayaran oleh Facebook untuk perkhidmatan pemeriksaan fakta pada tahun 2018 dan 2019.

Syarikat ini mengupah puluhan kakitangan, kira-kira separuh di antaranya adalah bekas staf CNN, di mana ia menjadikan syarikat ini salah satu pemeriksa fakta Facebook yang paling produktif di AS.

Tahun ini, sumber pembiayaannya termasuklah Google, Facebook, ByteDance dan beberapa perkhidmatan iklan dalam talian. Iklan tersebut menyumbang kepada lebih kurang $25,000 pada tahun lalu.

Sebahagian besar dana masih berasal dari Facebook. Sebahagian pendapatannya berasal daripada langganan ‘Trendolizer’ – alat penjejakan kandungan viral.

“Atas sebab privasi, kami tidak dapat mendedahkan senarai pengguna Trendolizer, tetapi tiada seorang pun dalam kalangan mereka secara individu menyumbang lebih daripada 5% dari pendapatan kami”, jelas pihaknya.

Laman web Trendolizer hanya menunjukkan tiga halaman yang ‘dijana’ olehnya : Trendolizer.com, LeadStories.com dan StoryTide.com (laman berita yang dimulakan oleh LeadStories pada tahun 2016).

Penapisan

Perkongsian pemeriksa fakta Facebook telah mengundang kritikan kerana memudahkan penapisan. Pos yang ditandai sebagai palsu oleh rakan kongsi tidak hanya dilengkapi dengan label peringatan dan pautan ke pemeriksaan fakta, tetapi Facebook secara signifikan mengurangkan jumlah orang yang melihatnya.

Penyemak fakta itu sendiri boleh memilih kandungan apa yang akan disemak dan memutuskan apa yang dilabelkan sebagai palsu dan sebabnya. Segala aduan mengenai keputusan itu mesti dikemukakan kepada pemeriksa fakta, yang tidak diketahui mudah membalikkan keputusan sendiri sedangkan pemeriksaan fakta mereka sendiri memerlukan pemeriksaan fakta.

Lead Stories baru-baru ini memberi tumpuan untuk mempertikaikan tuntutan mengenai penipuan pengundi, yang menyumbang kepada penapisan topik di Facebook.

ByteDance

Pemilik TikTok, ByteDance yang berpangkalan di Beijing mempunyai kontroversi penapisannya sendiri.

Pada bulan September 2019, The Guardian melaporkan bahawa TikTok memerintahkan moderatornya untuk menapis video tertentu yang menyebut topik yang dianggap sensitif oleh rejim China, seperti Pembunuhan Beramai-ramai Dataran Tiananmen dan Falun Gong (latihan spiritual yang telah dianiaya dengan teruk di China sejak 1999).

Laporan itu bersumberkan pada dokumen bocor yang memperincikan panduan moderasi aplikasi. TikTok mengatakan pada masa itu bahawa dasar tersebut diganti pada bulan Mei 2019 dan tidak lagi digunakan.

Tetapi pada bulan Disember, platform itu kembali panas kerana menggantung akaun remaja Amerika yang menyiarkan video mengkritik penindasan Beijing terhadap umat Islam Uyghur di wilayah Xinjiang yang terletak di barat China.

Dan pada bulan Jun, aplikasi itu menutup akaun seorang pelajar antarabangsa China di New Jersey setelah dia menyiarkan video yang menyanyikan lagu kebangsaan China.

ByteDance juga tidak menjawab pertanyaan melalui e-mel The Epoch Times mengenai perkongsian pemeriksa fakta itu dengan segera.

Menjanjikan Kesetiaan Parti

Perniagaan di China diminta untuk mengikuti garis panduan Parti, di mana Pengasas ByteDance, Yiming Zhang mengetahui bahawa PKC tidak akan menerima sebarang kekurangan keyakinan dalam penapisan.

Pada tahun 2018, pegawai PKC menutup aplikasi Neihan Duanzi (diterjemahkan sebagai “Insider Jokes”). Sebagai tindak balas, Zhang mengeluarkan surat yang mengkritik dirinya, serta berjanji setia pada agenda Parti.

“Produk kami mengambil jalan yang salah dan kandungan yang muncul tidak setara dengan nilai-nilai sosialis – tidak menerapkan panduan pendapat umum dengan tepat”, kata surat itu, menurut terjemahan oleh China Media Project.

Zhang berjanji syarikatnya akan menumpukan pada usaha memperkuatkan kerja pembinaan Parti, melaksanakan pendidikan di kalangan seluruh kakitangan mengenai ‘Empat Kesedaran’, nilai-nilai sosialis, pendapat yang betul daripada pendapat umum dan undang-undang serta peraturan yang benar-benar bertindak pada tanggungjawab sosial syarikat.

‘Empat Kesedaran’ merujuk kepada arahan ideologi yang dikeluarkan oleh pemimpin PKC, Xi Jinping beberapa tahun yang lalu yang menetapkan anggota Parti untuk mematuhi ideologi PKC, menyokong Xi, sejajar dengan kepemimpinan Parti dan memikirkan ‘gambaran besar’.

Zhang juga berkomitmen untuk memperluas kerjasama dengan media rasmi parti yang berwibawa, meningkatkan penyebaran kandungan media yang berwibawa dan memastikan bahawa suara media rasmi parti yang berwibawa disiarkan dengan teguh.

Jabatan Kehakiman AS merujuk surat Zhang dalam pengadilan baru-baru ini dan menyebutnya sebagai ‘corong mulut’ rejim PKC.

Ancaman Keselamatan Negara

Pentadbiran Trump sedang mengkaji pengambilalihan ByteDance 2017 daripada Musical.ly, iaitu platform perkongsian video China yang popular dalam kalangan remaja. ByteDance menghentikan platform itu lantas menyebabkan jutaan penggunanya terpaksa beralih ke TikTok setelah penggabungan tersebut, sekaligus memulakan lonjakan populariti aplikasinya di AS.

Pentadbiran dan beberapa anggota Kongres mengatakan TikTok adalah ancaman keselamatan negara kerana ByteDance diatur oleh undang-undang China, yang merangkumi ketentuan bahawa syarikat itu harus membuat semua datanya dapat dikendalikan oleh rejim.

ByteDance mengatakan bahawa perkhidmatan TikToknya dihoskan di AS dengan dibantu Singapura. PKC mengekalkan hubungan erat dengan pemerintah Singapura.

Jabatan Perdagangan AS pula mengeluarkan larangan TikTok yang sepatutnya berkuat kuasa pada 12 November lalu namun langkah itu telah disekat oleh mahkamah.

Pentadbiran AS sedang berunding dengan ByteDance untuk menjual segala aset di AS kepada Walmart dan Oracle.

Siapa yang Memeriksa Penyemakan Fakta?

Facebook menegaskan kewajarannya untuk menggunakan pemeriksa fakta dengan mengatakan bahawa ia perlu disahkan oleh Rangkaian Pemeriksaan Fakta Antarabangsa (IFCN). Organisasi ini yang ditubuhkan pada tahun 2015, dikendalikan oleh Poynter Institute iaitu sekolah kewartawanan bukan berdasarkan keuntungan.

TikTok menyenaraikan Poynter dan projek pemeriksaan fakta lain, MediaWise sebagai rakan kongsi. Pengarah pemasaran Poynter, Tina Dyakon enggan mengatakan berapa banyak organisasi yang dibayar oleh ByteDance.

“Kami tidak mendedahkan perincian kontrak perniagaan”, katanya kepada The Epoch Times melalui e-mel. “Poynter bekerjasama dengan TikTok tahun ini untuk pemeriksaan fakta dan literasi media”.

Dia mengatakan Poynter mengekalkan kebebasan editorial dan mengikuti dasar etika.

Pada tahun 2019, IFCN hampir keseluruhannya dibiayai oleh pengasas eBay, Pierre Omidyar iaitu penderma Demokrat utama serta Google dan jutawan progresif, George Soros. Facebook juga disenaraikan sebagai salah satu penderma sebelumnya.

Siapa yang mendapat pengesahan ditentukan oleh lembaga penasihat tujuh anggota IFCN yang terdiri daripada wakil organisasi pemeriksa fakta. Hanya dua orang yang mempunyai pengalaman merangkumi berita politik AS.

Salah satunya ialah Glenn Kessler, bekas wartawan dasar luar dan kini menjadi ketua ciri pemeriksaan fakta di The Washington Post. Kessler dan pasukannya awal tahun ini menerbitkan sebuah buku berjudul “Donald Trump and His Assault on Truth”.

Sementara yang lain ialah Angie Drobnic Holan, ketua editor di PolitiFact, yang dimiliki oleh Poynter.

Pengarah IFCN, Baybars Orsek sebelumnya memberitahu The Epoch Times bahawa anggota dewan mengundurkan diri daripada pengundian dan pertimbangan mengenai perakuan untuk organisasi di mana mereka memegang jawatan utama.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular