Oleh kerana pandemik COVID-19 mengehadkan banyak aktiviti waktu malam seperti anda bersiar-siar menikmati keindahan malam dan berada di tempat awam yang sesak, pasti ramai yang mulai berasa bosan berada di rumah kerana tiada aktiviti hebat untuk dilakukan.

Apa kata pada 13 dan 14 Disember ini anda mengambil pulang melihat langit malam terbentang luas dan menyaksikan fenomena hujan meteor, menurut keselesaan di hadapan pintu, di beranda atau halaman rumah anda.

Planetarium Negara

Planetarium Negara memaklumkan dalam almanak astronominya bahawa fenomena hujan meteor Geminids akan dapat dilihat dari Malaysia bermula 4 Disember, tetapi akan menjadi paling ketara bermula pada jam 8.30 malam 13 Disember hingga awal pagi 14 Disember.

Adalah dimaklumkan bahawa hujan meteor Geminids akan mencapai maksimum dengan kadar  120 meteor sejam atau 2 meteor seminit ketika waktu puncaknya. 

Mereka menambah bahawa pusat pancaran meteor akan datang dari buruj Gemini yang terletak di langit sebelah utara.

Sekadar Gambar Hiasan/Pexels

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang tinggal di bandar-bandar yang sibuk, melihat hujan meteor mungkin sedikit sukar kerana anda disarankan untuk melihat hujan meteor dari tempat yang gelap dengan kadar pencemaran cahaya yang minimum.

Tetapi, memandangkan sekatan tertentu telah dilonggarkan, peminat astronomi mungkin boleh menyaksikan hujan meteor Geminids dengan bergerak mencari lokasi yang lebih gelap untuk memanjakan diri menikmati keindahan fenomena alam semesta ciptaan Tuhan ini, dengan syarat anda mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

Maybe you're interested :

Share

Video Popular