Seorang profesor China mendedahkan bahawa rejim komunis China memberikan pengaruh ke atas Amerika Syarikat (AS) selama beberapa dekad melalui “kawan lamanya” di Wall Street, tetapi usaha ini terganggu setelah Donald Trump telah menjadi Presiden pada pilihan raya 2016.

“Selama 30 hingga 40 tahun yang lalu, Parti Komunis China (PKC) telah memanfaatkan lingkaran kekuatan teras di AS”, kata Di Dongsheng, dekan Sekolah Pengajian Antarabangsa di Universiti Renmin China di Beijing, dalam satu pidato di sebuah acara di Shanghai,

Difahamkan bahawa acara tersebut disiarkan secara langsung di platform perkongsian video dalam talian China, Guan Video pada 28 November lalu. Klip itu kemudian menjadi viral dan video asalnya telah dihapuskan.

Di merujuk kepada Wall Street, sektor yang mula menggunakan pengaruh yang sangat kuat terhadap urusan dalam negeri dan luar negeri AS pada tahun 1970-an.

“Oleh itu, kami telah mengetahui laluan kami dan orang-orang yang dapat kami bergantung. Tetapi sejak tahun 2008, pengaruh Wall Street menurun ketika krisis kewangan melanda”, kata Di.

“Apa yang lebih penting, mulai tahun 2016, Wall Street tidak mempunyai pengaruh terhadap Trump”, katanya yang memetik pertikaian yang dilakukan bekas ahli perniagaan itu dengan pemodal Wall Street.

Walau bagaimanapun, menurut profesor itu, dengan potensi pentadbiran oleh Joe Biden, Beijing sekali lagi boleh bergantung pada sokongan AS yang kuat.

Di Dongsheng, dekan bersekutu Sekolah Pengajian Antarabangsa di Universiti Renmin China di Beijing, bercakap pada seminar yang dikongsi di platform perkongsian video dalam talian China, Guan Video pada November 28

“Elit tradisional, elit politik dan pertubuhan mempunyai hubungan yang sangat erat dengan Wall Street”, kata Di.

Di kemudian merujuk kepada tuduhan bahawa anak lelaki Joe Biden, Hunter Biden yang mempunyai hubungan meluas dengan rejim China dan pemerintah asing lain melalui pelaburan dan urusan perniagaan.

Pada bulan Oktober, Tony Bobulinski iaitu bekas rakan perniagaan Hunter, mendedahkan bahawa Biden yang lebih muda pada awal tahun 2017 memintanya untuk melakukan perjanjian dengan konglomerat tenaga China yang kini muflis, CEFC China Energy Company.

Bobulinski berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif SinoHawk LLC, sebuah entiti perniagaan yang diwujudkan untuk memformalkan perkongsian pelaburan Biden – CEFC dengan syarikat China.

SinoHawk pada awal, sepatutnya dibiayai dengan $10 juta, yang kemudian akan berkembang menjadi dana pelaburan berbilion dolar. Pengerusi CEFC, Ye Jianming ketika itu mempunyai hubungan yang erat dengan pegawai PKC peringkat tinggi.

“Siapa yang membantunya [Hunter] membina dana? Anda faham? Terdapat urus niaga yang terlibat”, soal Di.

Gangguan

Pada tahun 2016, calon Presiden iaitu Trump ketika itu berkempen dengan sukar di platform China, dengan memberi tumpuan kepada amalan perdagangan tidak adil oleh rejim yang telah mengorbankan ribuan pekerjaan pembuatan Amerika.

Sebagai presiden, Trump pada tahun 2018 melancarkan perang perdagangan, dengan mengenakan tarif bernilai berbilion dolar pada pelbagai import China.

Merujuk pada perang perdagangan, Di bertanya, “Jadi mengapa kita menghadapi masalah dengan Trump, ketika kita dapat menangani semua jenis masalah antara China dan AS dari tahun 1992 hingga 2016?”.

Tambah beliau, semua krisis” antara China dan AS sebelum ini, seperti pengeboman AS ke Kedutaan Besar China di Belgrade pada tahun 1999, dapat diselesaikan ‘dalam dua bulan’.

“Sebabnya, (kerana) Beijing mempunyai individu di posisi berjawatan tinggi (di AS)”, kata Di yang turut menambah bahawa Wall Street telah berusaha untuk membantu rejim China semasa perang perdagangan AS-China.

“Seperti yang saya tahu, rakan dari AS ada memberitahu saya bahawa mereka cuba membantu, tetapi mereka terlalu lemah”, katanya.

Rakan di posisi berjawatan tinggi

Di berkongsi cerita untuk membuktikan dakwaannya.

Sebelum lawatan pemimpin China, Xi Jinping ke AS pada tahun 2015, semua peringkat PKC harus membantu ‘memanaskan badan dan membina momentum’ untuk acara berprofil tinggi itu. Ia dilaksanakan untuk mewujudkan pendapat masyarakat yang positif mengenai rejim China.

Acara pelancaran buku dianjurkan untuk penerbitan edisi pertama berbahasa Inggeris “Xi Jinping on State Administration” – sebuah buku yang mengandungi pidato Xi mengenai ideologi politik.

Di mengatakan bahawa beliau ditugaskan untuk mencari lokasi untuk acara tersebut, iaitu di sebuah kedai buku bebas yang terkenal di Connecticut Avenue, Washington, D.C.

Namun kerana notis ringkas dikeluarkan, kedai buku tidak dapat mengatur slot waktu. Di mendakwa pengurus kedai buku itu adalah bekas wartawan yang berpusat di Asia dan dia tidak bersedia untuk memenuhi permintaan Di kerana berat sebelahnya terhadap PKC.

Tetapi akhirnya, menurut Di, pegawai China berjaya mengadakan sidang media di kedai buku kerana pemilik kedai itu ditekan oleh seorang wanita Yahudi tua yang mempunyai pengaruh di Wall Street.

Di menjelaskan bahawa wanita itu adalah ketua bahagian Asia di sebuah institusi kewangan terkemuka Wall Street. Dia mempunyai kewarganegaraan China dan tempat tinggal tetap yang didaftarkan di Beijing.

Sebuah laporan media pemerintah China memuji acara tersebut setelah itu : “Pada 17 September 2015, kedai buku itu menjadi tuan rumah Duta Besar China, Cui Tiankai dan seorang pegawai kanan pemerintah China ke Amerika Syarikat untuk perbincangan mengenai buku Xi tentang memerintah China”.

Ikatan Wall Street dengan China

Selepas perang perdagangan, banyak sektor industri Amerika mula menjauhkan diri dari pelaburan China, tetapi Wall Street telah mengeratkan hubungan perniagaannya setelah langkah Beijing membuka sektor kewangan.

Penasihat perdagangan White House, Peter Navarro dalam Oktober Interview dengan The Epoch Times menggambarkan Wall Street sebagai ‘penulis besar sosiopat’ sebagai respons terhadap pertanyaan mengenai peningkatan pelaburan Wall Street di China.

“Mereka tidak mempunyai moral atau patriotisme. Ini semua mengenai wang”, kata Navarro.

Sementara itu, penyedia indeks saham global mendapat perhatian yang lebih mendalam atas penyertaan saham China — dengan beberapa syarikat China terikat dengan tentera rejim atau telah membantu pelanggaran hak asasi manusia.

Oleh kerana banyak dana pelaburan dan pencen mengikuti indeks ini, ini bermaksud bahawa orang Amerika secara tidak sengaja membiayai cita-cita jahat PKC, para pegawai A.S. telah memberi amaran.

Pada bulan November, Trump mengeluarkan perintah eksekutif yang melarang pelaburan AS dalam syarikat China yang dianggap oleh Pentagon sebagai ‘dimiliki atau dikendalikan oleh’ tentera China, bagi menyekat aliran modal Amerika untuk membiayai tujuan ketenteraan PKC. Larangan itu akan berkuatkuasa pada awal Januari 2021. Pelabur AS hanya mempunyai masa sehingga November 2021 untuk melupuskan sekuriti mereka.

Sebagai tindak balas, penyedia indeks FTSE Russell mengumumkan pada 4 Disember bahawa ia akan menurunkan saham lapan syarikat China yang berada dalam senarai Pentagon. Saham syarikat ini akan dikeluarkan dari FTSE Global Equity Index Series dan beberapa saham lain yang berkuat kuasa pada 21 Disember.

Semasa kitaran pilihan raya presiden 2020, Wall Street menyumbang lebih $70 juta untuk kempen politik calon Parti Demokrat, Joe Biden, iaitu satu jumlah yang lebih banyak diterima berbanding Trump yang mendapatkan dana daripada lindung nilai dan bank pelaburan

Jumlah itu juga adalah lebih banyak daripada yang dikumpulkan oleh bekas Presiden Barack Obama dari Wall Street dalam dua pilihan raya presidennya.

Sejak Demokrat mengumpulkan sejumlah besar wang daripada sektor ini, “Pada saya, ia bermaksud bahawa mereka ada membuat perjanjian”, kata Trump kepada wartawan pada 3 November di markas kempennya di Virginia.

“Yang tidak saya lakukan ialah menghubungi Wall Street dan mengatakan, “Beri saya $25 juta … kepada ketua setiap syarikat. Saya boleh melakukannya. Saya akan menjadi raja pengumpulan dana sepanjang masa jika saya melakukan itu. Tetapi sekali kita melakukannya, kita tidak lagi boleh berurusan dengan mereka sebetulnya. Kita tidak akan boleh”, katanya.

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular