Presiden Donald Trump memberi amaran kepada para pengundi bahawa Demokrat ingin menerapkan sosialisme di Amerika Syarikat dan akan selangkah lebih dekat untuk melakukannya jika mereka berjaya menguasai Senat pada bulan Januari.

“Pengundi Georgia akan menentukan parti mana yang menjalankan setiap jawatankuasa, menulis setiap perundangan, mengurus setiap dolar pembayar cukai,” Presiden itu berucap pada 5 Disember. 

“Sangat mudah, anda akan memutuskan sama ada anak-anak anda dibesarkan di negara sosialis atau adakah mereka akan membesar di negara yang bebas,” tambah Trump.

Spencer Platt / Getty Images

“Dan saya akan memberitahu anda, sosialis hanyalah permulaan bagi orang-orang ini. Orang-orang ini ingin melangkah lebih jauh daripada sosialisme, mereka ingin menjadi kerajaan dalam bentuk pemerintahan komunis, dan saya tidak ragu-ragu mengenainya,” katanya.

Bercakap kepada ribuan penyokong yang berkumpul di Lapangan Terbang Wilayah Valdosta dalam perhimpunan pertamanya sejak Hari Pilihan Raya, presiden itu menggesa warga Georgia untuk keluar mengundi pada hari pengundian semula 5 Januari 2021.

“Sekiranya anda tidak mengundi, sosialis dan komunis akan menang. Patriot Georgia mesti tampil dan memberi undi anda kepada dua orang yang luar biasa ini, dan saya memberitahu anda bahawa mereka adalah dua orang terbaik yang pernah anda temui,” katanya dalam perhimpunan itu.

Trump merujuk kepada dua senator yang ada di negeri ini, iaitu ahli perniagaan Senator Kelly Loeffler dan bekas eksekutif perniagaan Senator David Perdue yang mewakili Republikan dalam pilihan raya semula menentang pencabar Demokrat Jon Ossoff dan Raphael Warnock.

“Raphael Warnock secara terbuka menyatakan sokongan kepada sosialisme, dan dia bahkan telah memuji penganut Marxis di seluruh dunia. Dia pernah menjadi tuan rumah diktator komunis yang biadab, Fidel Castro … dia memfitnah rakyat Amerika yang patriotik sebagai rasis, memanggil pegawai polis gangster, samseng dan pembuli,” kata Trump.

Calon Demokrat Senator Rapheal Warnock dan Calon Republikan Senator Kelly Loeffler / Getty Images

Trump berkata kawalan Demokrat di Senat akan memberi geran kebebasan kepada ‘radikal berhaluan kiri’ untuk merencana ‘agenda sayap kiri paling ekstrem yang pernah difikirkan’.

Mereka akan menguasai negara, kata Trump.

“Seperti yang dikatakan oleh Chuck Schumer : Pertama kita mengambil Georgia, kemudian kita mengambil Amerika,” katanya mengenai pemimpin minoriti Senat itu.

Di Dewan Senat, Demokrat mempertahankan majoriti mereka pada 222–208, walaupun mungkin merupakan majoriti paling tipis dalam dua dekad. Demokrat mendahului pilihan raya pada bulan November dengan majoriti 232–197, bersama dengan lima kekosongan jawatan bebas.

Sekiranya dua pencabar Demokrat menang, Senat akan menghadapi perpecahan 50-50, yang akan memberikan Demokrat majoriti yang efektif jika calon presiden Joe Biden dan calon naib presiden Senator Kamala Harris menang dalam pemilihan yang dipertikaikan, kerana naib presiden akan mengundi.

Masa depan Amerika Syarikat.

Gambar Hiasan/Unsplash

Pentingnya undian semula Senat telah ditekankan oleh mantan Speaker Dewan Newt Gingrich yang memberitahu Breitbart News pada 30 November bahawa keputusannya akan menentukan ‘masa depan Amerika Syarikat’.

“Saya rasa kita tidak boleh memandang rendah betapa pentingnya pemilihan semula Senat Georgia. Kedua-dua kerusi Senat ini adalah jurang antara mengawal Biden dan memberi kuasa kepada Biden,” kata Gingrich.

Pemotongan dana ketenteraan, perang tenaga Amerika Syarikat, penahanan dan pembebasan, membiayai pengguguran trimester lewat, dan mengemas kini sistem Mahkamah Agung adalah beberapa dasar Demokrat yang Trump katakan bahawa negara itu akan hadapi sekali lagi jika Republikan tidak memenangi undian semula di Georgia.

‘Gerakan haluan kiri radikal’ juga akan dapat melihat kebebasan beragama, kebebasan bersuara, dan hak dalam Second Amendment terancam, kata presiden.

Pentadbiran Biden-Harris juga akan melihat Amerika Syarikat ‘menyerah secara unilateral’ kepada komunis China, yang memberi ancaman setelah pembatalan polisi luar negara dan perubahan yang telah dilaksanakan oleh pentadbiran Trump selama empat tahun terakhir akan dikaji semula.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Benua Amerika GLOBAL

Video Popular