Presiden Donald Trump menegaskan pada 2 Disember bahawa dirinya telah memenangi pilihan raya 2020 dan mengatakan sistem pemilihan Amerika sedang dikepung.

Trump, yang bercakap dari White House menerusi sebuah video yang dimuat naik di media sosial, mengatakan tugasnya sebagai presiden adalah untuk mempertahankan undang-undang dan Perlembagaan Amerika Syarikat (AS).

Beliau juga bertekad untuk melindungi sistem pilihan raya, yang menurutnya berada ‘di bawah serangan dan pengepungan yang telah dikoordinasi’.

Presiden Donald Trump menyampaikan ucapan di Rumah Putih dalam video yang dikeluarkan pada 2 Disember 2020. (Paparan Skrin melalui White House)

Trump menuduh Demokrat melaksanakan skim undian pos secara besar-besaran untuk ‘merampas’ pilihan raya dan menghuraikan aspek pilihan raya pada 3 November yang dilihatnya sebagai mencurigakan atau menipu.

Menurut beliau,pegawai dan hakim Demokratik menggunakan wabak sebagai dalih, secara drastik telah mengubah prosedur pilihan raya beberapa minggu dan bulan sebelum hari pilihan raya menjelang, ia jelas melanggar Perlembagaan.

Hakim di beberapa negeri telah memutuskan perubahan yang mungkin melanggar Perlembagaan, termasuk di Minnesota dan Pennsylvania.

Setiausaha negara di kedua-dua negeri tersebut diperintahkan untuk memisahkan kertas undian yang lambat tiba sementara kes-kes tersebut diputuskan.

Kempen Trump mendapati bahawa banyak pengundi di Pennsylvania menerima dua kertas undian melalui surat, sementara yang lain menerima kertas undian yang tidak pernah mereka mohon.

Sesi kiraan kertas undi di Philadelphia pada 4 Nov. 2020 (Spencer Platt/Getty Images}

Para pegawai di beberapa negari mengirim kertas undian ke setiap pengundi dan pengundi ‘absentee’, dalam apa yang disebut oleh Trump sebagai ‘pengembangan besar dalam pengundian pos’.

Daftar pemilih di seluruh negara merangkumi orang yang sudah mati, telah berpindah, atau bukan warganegara. Beberapa tuntutan undang-undang utama daripada NGO telah menyebabkan ‘pembersihan’ ratusan ribu orang tersebut.

Jelas Trump, puluhan daerah mempunyai lebih banyak pemilih berdaftar di daftarkan berbanding mereka yang memiliki usia untuk mengundi, termasuklah di 67 daerah di Michigan.

Trump menunjukkan lonjakan di negeri-negeri ‘medan perang’ untuk Biden pada awal 4 November, termasuk Michigan dan Wisconsin, di mana pakar mengatakan bahawa ia tidak normal dan memerlukan kajian semula. Trump mendahului di negeri-negeri ini sebelum lonjakan.

Petugas pilihan raya menaikkan papan pada tingkap undian di TCF Center, Detroit pada 4 Nov. 2020 (Seth Herald/AFP/Getty Images)

Dia juga menyebut Sistem Pengundian Dominion, yang ditolak oleh pegawai Texas kerana kebimbangan mengenai keselamatan dan kemungkinan penipuan.

Di daerah Antrim, Michigan – daerah pada awalnya melaporkan kemenangan untuk Biden tetapi kemudian mengakui bahawa 6,000 undi salah diletakkan di ruangan Biden, memberi kemenangan daerah itu kepada Trump.

Dominion telah mencabar tuduhan yang melibatkan mesinnya. Dalam pernyataan di laman web mereka, Dominion mendakwa bahawa tuduhan pertukaran undian dan masalah perisian adalah “palsu”.

Presiden juga mendakwa bahawa ribuan undian yang tidak dikira ditemui di Georgia semasa sesi audit, yang kebanyakannya memilih beliau. Pemerhati pengundian Republikan juga dihalang memasuki bangunan atau ditempatkan di tempat yang jauh sehingga mereka tidak dapat melihat pengiraan.

Afidavit daripada pekerja pilihan raya dan pemerhati yang membuktikan penipuan adalah sebahagian daripada kes mahkamah yang difailkan oleh kempen Trump atau yang lain di negeri-negeri seperti Michigan dan Wisconsin.

“Semua ini adalah bukti”, kata Trump sambil menambahkan bahawa ‘penyelewengan, penyalahgunaan dan penipuan yang mengejutkan’ telah ditemukan dalam beberapa minggu terakhir.

Sekiranya tahap penipuan berlaku seperti yang beliau sangkakan, Trump tidak merasakan bahawa calon presiden Demokrat, Joe Biden boleh menjadi presiden.

“Sekiranya demikian, hasil daripada keadaan tidak tentu di negeri tersebut perlu dibalikkan semula dengan segera”.

Trump mengatakan bahawa beliau telah diberi amaran sebelum pilihan raya untuk tidak menyatakan kemenangan awal sementara Biden hampir tidak berkempen, menghabiskan berbulan-bulan di ruang bawah tanahnya setelah wabak COVID-19 diisytiharkan hinggalah beberapa minggu menjelang November 3.

“Malah, mereka bertindak seperti sudah tahu apa hasilnya. Mereka menutupinya dan mungkin mereka melakukannya, sangat menyedihkan bagi negara kita”,kata Trump.

“Dalam beberapa hari selepas pilihan raya, kami menyaksikan usaha yang diatur untuk  pemenang, walaupun banyak undian negeri masih dikira. Proses perlembagaan mesti dibiarkan berterusan.

“Kami akan mempertahankan kejujuran undian dengan memastikan setiap undi sah dihitung dan tidak ada undi haram yang dihitung”.

Kempen Biden tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen mengenai video Trump.

Pegawai pilihan raya di negeri-negeri tidak tentu tersebut mengatakan pilihan raya berjalan lancar. Mereka mengatakan bahawa kejadian penipuan tidak berlaku atau tidak cukup untuk mengubah keputusan pilihan raya.

“Pilihan raya itu adil dan selamat. Hasilnya tepat menggambarkan kehendak pengundi”, kata Setiausaha Negara Michigan Jocelyn Benson daripada Demokrat.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular