Penyokong dan kemungkinan anggota rangkaian Antifa paling kiri dan gerakan Black Lives Matter dilaporkan telah menyerang penyokong Presiden Donald Trump di Washington pada hari Sabtu, 14 November 2020.

Penyokong tunjuk perasaan Presiden Donald Trump di Freedom Plaza di Washington pada 14 November 2020. (Julio Cortez/AP)

Berdasarkan rakaman video yang diambil, ribuan penyokong Trump tampil dalam satu demonstrasi besar-besaran untuk menyatakan dakwaan penipuan pilihan raya yang berlangsung baru-baru ini. Beberapa penunjuk perasaan pro-Trump juga turut melakukan keganasan.

Walaupun koleksi video menunjukkan kekacauan dan sukar untuk mengetahui punca pencetus pergaduhan, rakaman lain dari wartawan di lapangan menunjukkan para penunjuk perasaan anti-Trump telah menyerang para demonstran pro-Trump tanpa provokasi.

Dalam sekurang-kurangnya beberapa kes, individu yang berafiliasi dengan Antifa atau Black Lives Matter dilihat adalah individu yang melakukan serangan tersebut.

Seorang gadis menangis setelah keluarganya yang menghadiri perarakan pro-Presiden Donald Trump, diganggu dan diserang oleh demonstran anti-Trump di Washington pada 14 November 2020. (Andrew Caballero-Reynolds/AFP)

Penyokong Trump yang berjalan di pusat bandar diserang oleh penyokong pro Black Lives Matter, lapor Jorge Ventura dari Daily Caller. Sebuah rakaman video menunjukkan bagaimana seorang lelaki telah ditumbuk dari belakang oleh seorang lelaki berkulit gelap ketika lelaki berkenaan sedang memegang papan tanda yang bertulis “Trump / Pence Out Now!”.

Slogan itu dipromosikan oleh Refuse Facism, sebuah kelompok sayap kiri radikal yang menurut Pengaruh tidak berasaskan keuntungan Watch, adalah cabang dari Parti Komunis Radikal dan pernah menjadi presiden dalam kebanyakan acara anjuran Antifa.

Penunjuk perasaan anti-Presiden Donald Trump membawa sepanduk ketika penyokong Trump mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan “Hentikan Pencurian” di Washington pada 14 November 2020. (Leah Millis/Reuters)

Dalam kes lain, seorang lelaki berkulit putih yang memakai kemeja bertulis “Trump” telah diserang oleh individu yang berpakaian seperti penyokong Antifa, sebuah gerakan anarko-komunis yang melakukan keganasan di seluruh negara dalam beberapa tahun terakhir ini.

Ketika serangan terjadi, dilaporkan orang yang berada di sekitarnya melaungkan slogan “Black Lives Matter.” Mereka juga melaungkan, “Saya tidak melihat [ekspletif],” nyanyian yang sinonim dengan Antifa dan Black Lives Matter, yang kedua-duanya adalah anti-polis.

Kumpulan Antifa dan Black Lives Matter sebelum perarakan juga telah menggesa orang ramai untuk menyokong tunjuk perasaan, dengan beberapa kumpulan bahkan merancang untuk membawa orang ramai dari bandar lain. Beratus-ratus peristiwa berkaitan Black Lives Matter di Amerika Syarikat pada tahun ini telah melibatkan keganasan, kata para penyelidik pada bulan September.

Dilaporkan seorang penyokong Presiden Donald Trump telah diserang oleh anggota Antifa di Washington pada 14 November 2020. (Leah Millis/Reuters)

Rangkaian Global Black Lives Matter tidak memberi komen apabila disoal tentang perkara ini. Refuse Facism nampaknya menyalahkan keganasan terhadap penyokong Trump.

Perisai Antifa dilihat dibawa oleh penyokong-penyokongnya pada hari Sabtu di kerumunan kumpulan anti-Trump yang dilihat menyerang wanita, mencuri telefon dari penunjuk perasaan pro-Trump, dan membakar peralatan milik penyokong Trump.

Para penyokong anti-Trump “secara literalnya mengejar penyokong Trump dari plaza Black Lives Matter,” Christal Hayes dari USA Today melaporkan, sambil menambah: “Penunjuk perasaan balas merampas bendera dan papan tanda dari penyokong Trump yang berusaha keluar dari kawasan itu.” Wartawan lain, termasuk wartawan bebas Drew Hernandez, melaporkan bahawa keganasan berlaku terhadap penyokong Trump di dalam dan sekitar plaza.

Beberapa penyokong Trump juga dirakam sedang melakukan keganasan.

Penunjuk perasaan anti-Presiden Donald Trump membakar bendera Amerika di Washington pada 14 November 2020. (Hannah McKay/Reuters)

Kumpulan Proud Boys yang berhaluan kanan bertengkar dengan penyokong Antifa setelah hari semakin gelap, seperti yang dapat dilihat di dalam rakaman video.

Kedua-dua kumpulan ini pernah bergaduh pada masa lalu, termasuk brouhahas di New York City dan Portland, Oregon.

Selain itu, para penyokong pro-Trump merobohkan papan tanda berkaitan Black Lives Matter dari sebuah bangunan berhampiran Rumah Putih sebelum anggota polis segera campur tangan, merujuk kepada video yang ditunjukkan oleh wartawan bebas Ford Fischer.

Juga pada malam Sabtu, aktivis anti-Trump dilaporkan telah mencampakkan air kepada orang-orang yang sedang makan di kawasan luar dan melemparkan mercun berdekatan dengan kedai makan.

Penunjuk perasaan balas bergaduh dengan penyokong Presiden Donald Trump ketika polis campur tangan di Black Lives Matter Plaza semasa tunjuk perasaan di Washington pada 14 November 2020. (Olivier Douliery/AFP)

Beberapa tangkapan berjaya dirakam di dalam video. Walau bagaimanapun, sehingga kini Jabatan Polis Metropolitan masih belum memberikan maklumat lanjut.

Pengulas politik Savannah Hernandez, yang merakam beberapa video, mengatakan semasa siaran langsung Sabtu malam, “saya tidak pernah melihat serangan secara terang-terangan terhadap penyokong Trump sebelum ini.”

Wakil Dan Crenshaw (R-Texas) berkongsi salah satu kiriman di Twitter, dan menulis: “Penyokong haluan Kiri menggunakan kekerasan. (Penyokong) haluan kanan pula menggunakan suara mereka. Perbezaannya penting. Dan semua perniagaan di DC yang menutup tingkap mereka tahu apa sebenarnya perbezaannya.”

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular