Senaman ‘Plank’ yang popular adalah satu senaman untuk melatih memperkuatkan otot teras dan menyokong tulang belakang. Senaman ini nampak sangat mudah, tetapi sebenarnya ramai orang berkata ia adalah senaman yang agak sukar untuk seseorang terus bertahan setelah mencubanya. 

Seorang netizen dari Amerika Syarikat memuat naik gambar percubaan pertama neneknya yang berusia 100 tahun melakukan senaman ‘plank’ ini. Dia melihat neneknya dalam postur standard dan bertahan dengan senaman itu dalam satu nafas selama 30 saat, membuat ratusan ribu netizen di Reddit menjadi kagum.

Pexels/Gambar Hiasan

Nenek Leopoldo14 menyambut ulang tahunnya yang ke-100 pada tahun lalu. Cabaran nenek berlangsung selama 30 saat dan ia menjadi satu senaman standard biasa buat orang muda, tetapi amat mengagumkan untuk dilihat kerana nenek masih kuat bertenaga untuk menyelesaikan senaman ‘plank’ dengan jayanya. 

Leopoldo14 mendedahkan ketika neneknya melakukan senaman ‘plank’, dia secara nakal dan berseloroh bertanya kepada anak perempuannya iaitu ibu Leopoldo14, “Kamu kira ke tidak plank ibu ini?” menyebabkan semua ahli keluarga ketawa.

Gambar senaman ‘plank’ nenek segera menjadi sensasi di Reddit sebaik dimuat naik dengan mendapat perhatian lebih 150,000 netizen. 

Ramai yang memuji nenek seorang yang hebat kerana masih mampu melakukan senaman ‘plank’ dengan ada yang meragui adakah benar nenek ini berusia 100 tahun? 

Leopoldo14/Reddit

Nenek berusia 100 tahun boleh bertahan melakukan senaman ‘plank’ selama 30 saat adalah satu senaman untuk kesihatan yang sangat baik dan mengagumkan kerana kebanyakan orang muda pun tidak mampu untuk melakukannya.

Leopoldo14 mendedahkan neneknya dilahirkan pada tahun 1919 dan mempunyai 9 orang anak. Ibu Leopoldo14 adalah anak bongsunya yang berusia 62 tahun, dan anak sulungnya sudah berusia 83 tahun. Nenek ini mempunyai 27 orang cucu.

Leopoldo14 berkata neneknya seorang yang sangat penyayang, berjiwa bebas, lucu, pintar dan cerdas serta suka membantu orang lain. 

Ketika berusia 14 tahun, neneknya pernah terjun dari jambatan dan menyelamatkan seorang budak lelaki daripada lemas di sungai berdekatan kampung halamannya. Nenek ini sering mempunyai personaliti sebagai wira di sepanjang hidupnya.

Nenek Leopoldo14 tidak pernah merokok atau minum alkohol. Neneknya pernah mengambil bahagian dalam kelas latihan aerobik selama bertahun-tahun sehingga pada usia 92 tahun, ketika dia merasakan keluar menaiki bas adalah satu risiko keselamatan untuk seorang warga emas, jadi dia mula bersenam sahaja di rumah.

Leopoldo14/Reddit

Nenek Leopoldo14 telah didiagnos dengan kanser limfoma ketika berusia 99 tahun. Sejak itu, nenek Leopoldo14 mula menerima rawatan pemulihan radioterapi dan sepanjang tempoh ini, dia tidak pernah mengeluh berasa sakit. 

Akhirnya, tumor itu hilang dengan sepenuhnya dan nenek kembali sihat menyebabkan ahli keluarganya merasakan ia satu keajaiban dengan ada yang tidak mempercayainya.

Leopoldo14 menambah dengan bangga, kakaknya yang melahirkan bayi ketiga ketika hari lahir neneknya yang ke-100 tahun. Untuk memperingati warisan sepanjang abad ini, keluarga mereka telah memutuskan untuk menamakan bayi itu sempena nama neneknya.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP

Video Popular