Johor Bahru – Tiga orang perompak yang disyaki menggunakan identiti palsu dilaporkan telah berjaya melepaskan diri daripada kawalan keselamatan sebelum melakukan sebuah rompakan.

Mereka dikatakan menyelinap masuk ke sebuah rumah dua tingkat yang berpagar dan mencuri sejumlah besar wang tunai, jam tangan mewah serta beg tangan berjenama. Ekoran kejadian tersebut pemilik rumah tersebut dikatakan telah mengalami kerugian sekitar RM300,000.

Kejadian tersebut dilaporkan telah berlaku pada jam 10 pagi, 28 Oktober lalu di Oleander, Taman Kempas Utama, Johor Bahru.

Mangsa, Lee (berumur lebih dari 30 tahun), memberitahu Sin Chew Daily bahawa semalam dia dan isterinya berdua keluar bekerja. Mereka hanya menyedari rompakan berlaku selepas mereka pulang dari kerja pada waku malam.

SinChew

Dia mengatakan bahawa kawasan perumahan tersebut mempunyai pagar dan keselamatan berlapis. Orang luar yang ingin masuk ke kawasan itu mestilah melakukan pendaftaran di pintu masuk utama. Mereka hanya dibenarkan masuk selepas pemeriksaan keselamatan dilakukan.

Jika anda ingin masuk, anda mesti mendaftar dengan keselamatan di pintu masuk utama dan kemudian lulus pemeriksaan keselamatan komuniti sebelum anda dapat masuk.

Menurut siasatan polis, rupa-rupanya perompak berkenaan menggunakan kad pengenalan serta nombor pendaftaran kereta palsu. Perompak dikatakan memandu kereta mewah dan melakukan pendaftaran dengan identiti mereka yang berbangsa Cina.

SinChew

Perompak yang melakukan jenayah tersebut dikatakan sangat mahir dan kejadian seperti itu pernah berlaku di kawasan perumahan berpagar di Prince City, Kulai. Mereka telah melumpuhkan sistem pengawasan di rumah sehingga pemilik rumah tidak dapat mengesan aktiviti yang dilakukan mereka.

SinChew

Menurut gambar yang ditangkap melalui sistem pengawasan di rumah jirannya, perompak tersebut telah masuk ke rumah melalui pintu pagar. Mereka kemudian memotong besi tingkap bilik tidur sebelum menyelinap masuk ke dalam rumah.

Wang tunai, jam mewah dan beg tangan berjenama kemudian dicuri di bilik tidur utama. Selain itu, identiti mereka juga sukar dikesan kerana mereka memakai pelitup muka dan topi.

SinChew

SinChew

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular