Seorang wanita yang disahkan positif menghidap COVID-19 berkongsi tenaga positif di pusat kuarantin di Stadium Likas, Kompleks Sukan Negeri Sabah, Kota Kinabalu dan berkongsinya di Facebook baru-baru ini, dengan menekankan betapa pentingnya menjaga diri supaya tidak dijangkiti virus membawa maut itu dengan terus menjaga keselamatan satu sama lain.

Wanita ini yang disahkan positif COVID-19 tanpa sebelumnya menunjukkan sebarang gejala, menyeru kepada semua orang agar mengikuti segala SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan dan sentiasa berhati-hati supaya tidak dijangkiti virus, tidak kira ketika mereka bersama ahli keluarga atau rakan, kerana semua orang tidak dapat melihat virus tetapi virus itu dapat melihat semua orang.

Damai Tuition/Facebook

Menerusi laman Facebook Damai Tuition, wanita ini menulis:

Di mata saya, pandemik COVID-19 adalah peristiwa semasa yang terus tersebar di seluruh dunia melalui pandangan kaca televisyen setiap hari. Ketika pandemik ini mula menular kembali di Sabah, saya melihat berita itu setiap hari dan ia berlaku di penjara.

Saya fikir, ia tiada kaitan dengan kami. Secara semula jadi, mustahil ia akan menjangkiti begitu mudah, saya tidak akan menjadi orang yang kurang bernasib baik, bagaimana mungkin ia boleh berlaku ke atas saya!

Saya tidak berhubungan dengan orang yang didapati positif, saya tidak sakit, dan saya tidak mempunyai gejala, dan kemudian diwajibkan menjalani ujian saringan COVID-19 bagi mendapatkan kepastian dan ketenangan fikiran untuk tidak menjangkiti orang lain.

Damai Tuition/Facebook

Walau bagaimanapun, ketika ujian saringan itu mengesahkan saya positif, dan ia benar-benar seperti panahan kilat ke atas diri saya pada mulanya, tetapi saya harus memberitahu semua orang yang saya temui dalam masa terdekat dan dari sini saya telah melihat hati orang dan menyedari kebenaran, dalam bunyi yang baik dan buruk.

Media sering mengingatkan kita untuk mematuhi SOP ketika kita berada di luar, tetapi kebanyakan kita cenderung untuk memandang remeh kerana kita sudah biasa berhubungan dengan orang lain dengan cara kita yang biasa. Contohnya ketika kita bersama ahli keluarga, dan rakan-rakan, semasa makan dan berbual, tanpa menyedari kini kita terdedah kepada penyakit.

Damai Tuition/Facebook

Tetapi mulai hari ini setiap orang harus memberi lebih perhatian untuk berhati-hati dalam lingkungan yang menurut pandangan dalam jarak untuk berasa selamat kerana kita tidak dapat melihat virus, tetapi virus sentiasa dapat melihat kita. 

Di pusat kuarantin ini, saya dapat melihat beberapa kumpulan keluarga, bahkan bayi kecil, dan menyedari bahawa kadar penularan dalam kalangan anggota keluarga adalah lebih tinggi daripada orang yang berjalan di luar sana. Oleh itu, semasa pulang di rumah, kita mesti melakukan SOP itu untuk melindungi diri dan keluarga.

Damai Tuition/Facebook

Di sini saya ingin memberikan penghormatan tertinggi kepada kakitangan perubatan kerana mereka menjaga kami secara baik dan teliti sepanjang tempoh ini dengan tahap profesionalisme mereka begitu mengagumkan.

Pada masa yang sama, saya juga ingin berterima kasih kepada semua orang yang dikuarantin yang saya temui di sini. Walaupun kami saling tidak mengenali dan tidak pernah bertemu tetapi semua saling bantu-membantu. Terima kasih diucapkan.

Bersama memerangi pandemik COVID-19 dan Malaysia mesti menang!

Maybe you're interested :

Share

Video Popular