Kemunculan pelbagai jenis pelitup muka adalah bukan sesuatu yang baru. Sejak pandemik COVID-19 melanda dunia berjenis-jenis pelitup muka mula muncul di pasaran, sama ada di pasaran antarabangsa mahupun pasaran tempatan.

Persoalannya sekarang, adakah kesemua pelitup muka yang dijual selamat digunakan dan bolehkah melindungi pengguna daripada terkena jangkitan virus?

Gambar Hiasan/Pexels

Antara ‘trick’ yang paling mudah dilakukan untuk menguji pelitup muka ialah dengan nyalakan lilin atau pemetik api dan cuba tiup api yang menyala di sebalik pelitup muka. Jika api terpadam makan pelitup muka tersebut bukanlah pelitup muka yang baik dan sesuai untuk digunakan.

Jadi, pelitup muka jenis apakah yang baik dan wajar digunakan oleh orang ramai?

April lalu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mula mengesyorkan masyarakat untuk menggunakan pelitup muka yang diperbuat daripada kain untuk mengelakkan jangkitan dan sejak itu para penyelidik mula melakukan penilaian mengenai jenis kain yang terbaik digunakan untuk mengelakkan jangkitan virus COVID-19.

Pelitup muka yang ideal dapat menyekat titisan yang terhasil daripada batuk atau bersin daripada tersebar di udara. Selain itu, pelitup muka seharusnya dapat menapis kandungan aerosol yang merupakan ampaian cecair atau butiran pepejal yg terdapat di udara yang dibebaskan ketika seseorang bercakap.

Oleh itu, pelitup muka harus diikat pada sekitar hidung dan mulut kerana jika ada mana-mana lubang kecil yang terbuka dibimbangi akan menjangkiti orang lain atau diri sendiri yang terjangkiti.

Selain cara pemakaian yang betul, pastikan jenis material yang digunakan juga adalah sesuai. Berikut adalah jenis-jenis pelitup dan keberkesanan dalam mengelak daripada terkena titisan dan aerosol:

(Yuqing Liu / Insider)

Pelitup muka ‘Hybrid’ adalah antara pelitup muka buatan sendiri yang paling selamat

Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar pelitup muka mempunyai tiga lapisan: lapisan dalaman yang menyerap, lapisan tengah yang menyaring dan lapisan luar yang dibuat dari bahan yang tidak menyerap seperti poliester.

Pelitup muka N95 adalah jenis yang paling selamat kerana ia menutup rapat di sekitar hidung dan mulut kerana zarah virus yang masuk atau keluar adalah sangat sedikit. Pelitup muka N95 juga mengandungi serat kusut untuk menyaring patogen udara.

Gambar Hiasan/Photo-AC

Kajian Duke baru-baru ini menunjukkan bahawa kurang daripada 0.1 peratus titisan disebarkan melalui pelitup muka N95 semasa pemakainya bercakap.

Selain itu, pelitup muka 3 lapis (surgical mask) pula sesuai digunakan kerana ia tiga kali lebih berkesan untuk menyekat aerosol berbanding pelitup muka buatan sendiri.

Namun, terdapat pelitup muka buatan sendiri yang memiliki tahap keberkesanan hampir sama dengan pelitup muka N95 atau surgical mask.

Gambar Hiasan/Unsplash

Kajian oleh University of Chicago menetapkan bahawa topeng “hybrid” yang menggabungkan dua lapisan kapas dengan fabrik jenis 600 thread count cotton yang dipasangkan dengan bahan lain seperti sutera, sifon, atau flanel boleh menapis sekurang-kurangnya 94 peratus zarah kecil (kurang dari 300 nanometer ) dan sekurang-kurangnya 96 peratus zarah yang lebih besar (lebih besar daripada 300 nanometer).

Dua lapisan fabrik 600 thread count cotton boleh memberikan tahap perlindungan yang sama terhadap zarah-zarah yang lebih besar, tetapi fabrik ini tidak begitu berkesan dalam menapis aerosol.

Kain seperti sutera atau kapas mempunyai persembahan yang lebih berubah-ubah

Gambar Hiasan/Unsplash

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Hospital Infection mendapati bahawa pelitup muka yang dibuat daripada beg pembersih vakum adalah antara alternatif yang paling berkesan.

Sementara itu, penyelidikan dari University of Illinois, mendapati bahawa kain lap pinggan yang baru adalah lebih berkesan sedikit berbanding dengan kemeja yang diperbuat daripada 100 peratus kapas untuk menapis titisan yang keluar ketika seseorang batuk, bersin atau bercakap.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa baju lama yang diperbuat sepenuhnya daripada sutera lebih berkesan menapis titisan momentum tinggi. Hal ini mungkin kerana sutera mempunyai sifat elektrostatik yang dapat membantu memerangkap zarah virus yang lebih kecil.

Namun, kajian dari University of Chicago muncul dengan kesimpulan yang berbeza: Para penyelidik mendapati bahawa satu lapisan sutera semula jadi boleh menapis hanya 54 peratus zarah kecil dan 56 peratus zarah yang lebih besar. Sebaliknya, empat lapisan sutera semula jadi menapis sehingga 86 peratus zarah kecil dan 88 peratus zarah besar pada kadar aliran udara yang rendah.

Skaf bandana dan selendang tidak memberikan perlindungan terbaik

Gambar Hiasan/Pixnio

Bandana dan selendang menunjukkan prestasi buruk dalam pelbagai kajian.

Kajian dari Journal of Hospital Infection mendapati bahawa selendang hanya mengurangkan risiko jangkitan seseorang sebanyak 44 peratus setelah mereka berkongsi bilik dengan orang yang dijangkiti selama 30 saat. Setelah 20 minit terdedah, selendang hanya mengurangkan risiko jangkitan sebanyak 24 peratus.

Penyelidikan dari Duke mendapati bahawa skaf bandana mengurangkan kadar penyebaran titisan yang menjadikannya kurang melindungi berbanding dengan material lain.

Walaupun bagaimanapun, gunakan mana-mana pelitup muka adalah lebih baik daripada tidak menggunakannya langsung. Namun, elakkan daripada menggunakan pelitup muka CDC kerana ia dapat merembes zarah-zarah ke atmosfera dan boleh menyebarkan virus.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular