Berikutan bilangan kes COVID-19 yang semakin meningkat terutamanya di Sabah, Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah pada 26 September lalu mengumumkan bahawa semua penumpang yang tiba dari negeri Sabah diwajibkan menjalani ujian pengesanan COVID-19 dan setiap individu berkenaan perlu menjalani kuarantin di rumah masing-masing sehingga keputusan ujian dikeluarkan.

Noor Hisham Abdullah/Facebook

Bagi mana-mana individu yang baru pulang dari negeri Sabah, mereka diwajibkan untuk menjalani kuarantin dengan mengikuti prosedur yang berikut sebaik sahaja tiba di Jabatan Imigresen Antarabangsa.

1. Muat turun aplikasi MySejahtera dan gunakan aplikasi ini untuk mendaftar apabila tiba di Jabatan Imigresen Antarabangsa.

2. Sebaik sahaja tiba di Jabatan Imigresen Antarabangsa, jalani pemeriksaan simptom jangkitan saluran pernafasan dan pengesanan penyakit koronari.

3. Kuarantin di rumah. Semua individu yang tiba di Jabatan Imigresen Antarabangsa dari Sabah akan menerima surat arahan kuarantin dan akan memakai gelang kuarantin. Tarikh kuarantin akan bermula pada hari ketibaan di Jabatan Imigresen Antarabangsa sehingga keputusan ujian dikeluarkan. Jika keputusan ujian didapati negatif, tempoh kuarantin akan ditamatkan.

Kementerian Kesihatan Malaysia/Facebook

4. Jika mana-mana individu yang berkenaan perlu menggunakan pengangkutan awam untuk pulang ke rumah, pihak berkuasa akan mengeluarkan surat kebenaran dengan alamat yang dinyatakan pada hari yang sama.

5. Jika simptom dan jangkitan saluran pernafasan mula muncul dalam masa 14 hari selepas pulang dari Sabah, individu berkenaan perlu menjalani ujian penyakit koronari sekali lagi.

Menurut Tan Sri Dr. Noor Hisham lagi, ujian yang dilakukan untuk para penumpang yang baru tiba dari negeri Sabah ini akan dilakukan secara percuma sama ada untuk warganegara mahupun bukan warganegara.

Dalam perkembangan yang berkaitan, pada Isnin 28 September, Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Ismail Sabri telah mengumumkan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) akan mula dilaksanakan di daerah Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna, Sabah mulai 12.01 tengah malam 29 September dalam usaha untuk membendung penularan wabak COVID-19 di negeri Sabah.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: KESIHATAN NASIONAL

Video Popular