BEIJING: Parti Komunis China telah merobohkan ribuan masjid di Xinjiang, kata kumpulan pemikir Australia dalam laporan terbaru mengenai pelanggaran hak asasi manusia yang meluas di wilayah yang bergolak itu.

Kumpulan hak asasi mengatakan lebih daripada satu juta orang Uighur dan orang-orang berbahasa Turki yang kebanyakannya beragama Islam telah dipenjarakan di kem-kem di seberang wilayah barat laut, di mana penduduk ditekan untuk menghentikan kegiatan tradisional dan agama.

GREG BAKER/AFP via Getty Images

Kira-kira 16,000 masjid telah musnah atau rosak, menurut laporan Institut Dasar Strategik Australia (ASPI) berdasarkan satelit yang mendokumentasikan kemusnahan ratusan buah tempat suci dan pemodelan statistik.

Sebilangan besar kemusnahan telah berlaku dalam tiga tahun terakhir dan dianggarkan sebanyak 8,500 buah masjid telah musnah sepenuhnya, kata laporan itu. Tambahan lagi, lebih banyak kerosakan yang telah berlaku di luar pusat bandar Urumqi dan Kashgar.

Banyak kubah dan menara masjid juga telah dimusnahkan dan  dianggarkan kurang daripada 15,500 masjid yang utuh dan rosak masih dibiarkan di sekitar Xinjiang.

ASPI juga mengatakan hampir satu pertiga daripada tempat suci Islam utama di Xinjiang termasuk masjid, perkuburan dan kawasan keagamaan telah dihancurkan.

Siasatan AFP tahun lalu mendapati bahawa puluhan tanah perkuburan telah musnah di wilayah itu sehingga banyak mayat manusia dan batu bata dari kubur yang pecah.

HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images

Parti Komunis China walau bagaimanapun menegaskan bahawa penduduk Xinjiang menikmati kebebasan beragama sepenuhnya. Ditanya mengenai laporan tersebut, kementerian luar China mengatakan bahawa institusi penyelidikan itu “tidak mempunyai kredibiliti akademik” dan menghasilkan “laporan anti-China dan pembohongan anti-China”.

Jurucakap Kementerian, Wang Wenbin mengatakan bahawa terdapat sekitar 24,000 buah masjid di wilayah ini.

“Jumlah masjid Xinjiang lebih dari sepuluh kali ganda jumlahnya di AS dan rata-rata jumlah masjid per orang Muslim lebih tinggi daripada di beberapa negara Muslim,” kata Wang.

GREG BAKER/AFP via Getty Images

Beijing juga mengatakan bahawa kem-kem yang ada di Xinjiang adalah pusat latihan vokasional yang diperlukan untuk mengatasi kemiskinan dan anti-ekstremisme.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular