Masalah air hangat diperkatakan baru-baru ini dengan masalah terputus bekalan air yang tidak berjadual berlaku di Selangor akibat pencemaran sisa kimia, dan juga beberapa kejadian banjir kilat yang berlaku di sekitar kawasan Lembah Klang.

Walau bagaimanapun keadaan ini telah menjadi lumrah atau agak normal bagi sesetengah warga di beberapa kawasan di Kelantan. Tanyakan kepada warganya atau mereka dari negeri lain yang pernah berkunjung ke Kelantan, anda pasti akan memahami masalahnya.

@IziffiNb/Twitter

Permasalahan berkaitan bekalan air bersih yang sehingga kini masih belum dapat diselesaikan dengan sempurna.

Seorang pengguna Twitter @IziffiNb berkongsi rakaman video dengan menunjukkan bagaimana bekalan air di Kelantan berubah daripada warna teh ais menjadi Americano (kopi O).

@IziffiNb/Twitter

Rakaman video yang diambil di Guntong, Kelantan telah mendapat perhatian kalangan netizen dengan lebih 500 ribu tontonan serta hampir 26 ribu retweet.

Jika kita merasakan masalah air di Selangor telah tercemar dengan cukup buruk, kita patut memikirkan semula kerana keadaan di Kelantan mungkin lebih teruk dan telah berlarutan sejak bertahun-tahun lamanya.

@IziffiNb/Twitter

Salah seorang netizen mengajukan persoalan bagaimana penduduk di sana menghadapi kesukaran ketika menjalankan tugasan harian seperti mencuci pakaian dan memasak.

@IziffiNb/Twitter

Seorang netizen memberi komen, “Bagi mereka yang tinggal di Kelantan, ada yang terpaksa menggali perigi sendiri. Sekiranya hendak menunggu air yang bersih di Kelantan, sampai ke sudahlah tidak mandi.”

Manakala beberapa netizen yang berada di Kelantan memberitahu, masalah tersebut mungkin berlaku di sesetengah kawasan tertentu dan tidak kesemuanya.

@IziffiNb/Twitter

@IziffiNb/Twitter

Sementara itu, Menteri Alam Sekitar dan Air, Tuan Ibrahim Tuan Man ketika mengulas masalah bekalan air bersih di Kelantan kepada Malaysiakini, menjelaskan perkara tersebut akan dapat diselesaikan menjelang tahun 2023.

Tonton video di bawah:

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL VIDEO

Video Popular