Pandemik COVID-19 tidak dapat dinafikan mempengaruhi kehidupan dan pendapatan jutaan orang, termasuk juruterbang dari Malaysia yang berpengalaman lebih 11 tahun.

Setelah berhenti kerja sebagai juruterbang sejak 4 bulan yang lalu, dia kini beralih pekerjaan menjadi pemandu van jenazah.

Seorang anggota Amal Team iaitu sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang memberi tumpuan untuk memberikan perkhidmatan pengurusan jenazah kepada waris si mati bagi golongan berpendapatan rendah, Mohd Zulhairi Zainol baru-baru ini berkongsi kisah seorang lelaki bernama Ahmad Rashidi di laman Facebooknya.

Zulhairi menulis, “Nama sukarelawan baru kami adalah Shidi. Dia ditamatkan perkhidmatannya sebagai juruterbang selepas memilih VSS (Voluntary Separation Scheme) sejak empat bulan yang lalu, jadi kini dia kembali ke Malaysia. Dia sebelum ini pernah menjadi juruterbang dengan Etihad Airways selama 11 tahun. Sekarang dia dengan Amal Team sebagai ‘juruterbang’ van jenazah yang terhormat.”

Bersama posting itu, Zulhairi memuat naik gambar sebelum dan selepas Ahmad Rashidi yang memakai pakaian juruterbang bersama gambar terkini dia dengan pakaian kasual yang membawa kain kafan dan alat kelengkapan pengurusan jenazah yang diperlukan untuk pengebumian orang Islam.

Bekas juruterbang berusia 37 tahun itu berkata dia membuat keputusan untuk bersetuju memilih kehilangan pekerjaan yang bergaji tinggi itu kerana ingin berkhidmat kepada mereka yang kurang bernasib baik serta lebih memerlukan.

Ahmad Rashidi berkata kepada Harian Metro, “Saya bertemu dengan Mohd Zulhairi, seorang sukarelawan yang membantu menguruskan pengebumian secara percuma bagi pihak Amal Team. Saya mendaftar menjadi pemandu van jenazah untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik.”

Tambahnya, “Sekiranya kita fikir telah terkesan dengan pandemik ini, sebenarnya ada lebih ramai orang yang telah lama terkesan akibat masalah kewangan dan kemiskinan sebelum pandemik wujud lagi.”

Dalam catatan lain, Mohd Zulhairi turut berkongsi gambar Ahmad Rashidi ketika sedang bertugas.

Zulhairi menulis, “Kapten Shidi beraksi lagi malam ini untuk membawa jenazah ke Kuantan bersama pembantu juruterbang Nik Amirul. Doakan keselamatan mereka dalam perjalanan. Bersedia untuk berlepas.”

Ramai netizen memuji kerendahan hati Kapten Shidi sambil memanjatkan doa dan keberkatan buatnya sekeluarga.

Mohd Zulhairi Zainol/Facebook

Dalam kehidupan ini sekiranya kita sentiasa bersyukur dan memanjatkan doa, nescaya akan terbentang banyak jalan menuju keberkatan dan rahmat Allah buat kita.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP INSPIRASI

Video Popular