Satu pembentukan bulatan tanaman atau ‘crop circle’ terbaru yang misteri muncul di sebuah ladang gandum di Perancis baru-baru ini, menggemparkan penduduk tempatan mengaitkan ia dengan teori tindakan paranormal termasuk kewujudan makhluk asing.

Rakaman fenomena misteri ‘crop circle’ bercorak templar yang sangat besar dari udara di Perancis Utara itu telah menjadi tular di media sosial. 

Pemilik ladang, Gerard Benoit, menjumpai formasi kemas ‘crop circle’ tersebut ketika memandu traktornya pada awal bulan Julai. Reka bentuk yang dilihatnya sangat bertepatan dengan gambaran ‘Templar Cross’

YouTube/Paparan Skrin

Keluarga Benoit turut berkongsi beberapa rakaman bulatan itu di media sosial, kemudian mereka bertindak untuk memadamnya selepas semakin ramai individu mula mengunjungi ladang mereka sejak itu. 

Kerana kejadian itu sekali lagi membangkitkan perbincangan mengenai ‘crop circle’, melihat kejadian berkaitan dengan kejadian sebelumnya, ketika pada hari formasi ‘crop circle’ di atas ladang tanaman di beberapa lokasi lain mengejutkan orang ramai.

Bercakap mengenai insiden terbaru di Perancis itu, anak lelaki Gerard, Nicolas Benoit, berkata kepada Euro Weekly Information, “Saya percaya seseorang telah memecah masuk ladang gandum di sini dalam satu hari, namun kemudian saya menyedari bahawa ia membentuk sampel ‘crop circle’. Kami tidak pernah melihat bulatan tanaman lebih awal sebelum ini. Kami hanya melihatnya dalam filem. Juga satu vandalisme, tetapi tidak pernah berlaku kepada diri sendiri, dan reka bentuknya sangat bagus.”

“Kami melihat ramai orang telah datang melihat bulatan itu dan mendapati kepercayaan rohani dikaitkan dengannya. Individu ini ada niat tersembunyi dan mereka tiba dengan harapan. Kami bukan muzium. ‘Crop circle’ ini indah, tetapi ada niat lain bagi orang lain,” tambah Nicolas.

YouTube/Paparan Skrin

Fenomena ‘crop circle’ yang dihasilkan dengan meratakan ruang tanaman yang besar pertama kali pernah didedahkan oleh Colin Andrews pada tahun 1980-an. Lama kelamaan, individu menyebut bahawa fenomena itu berkaitan dengan tindakan makhluk asing. Walaupun begitu, ramai orang yang menganggap bahawa ia hanya sekadar cerita. Fenomena ‘crop circle’ paling popular dikaitkan dengan makhluk asing adalah menerusi filem ‘Signs’ arahan M.Night Shyamalan pada tahun 2002.

‘Crop circle’ semakin banyak ditemui pada abad ke-21, dengan paling menarik perhatian adalah pada tahun 2014 apabila subjek itu ditinggalkan di ladang gandum yang terletak di Weilheim, Jerman. Beratus orang telah berjalan kaki ke atas ladang tersebut untuk melihat sendiri pembentukan bulatan tanaman yang misteri.

Kisah dua lelaki yang suka membuat bulatan tanaman sendiri dan mereka telah berkongsi kepakaran mereka itu pada tahun 1980-an dan mengetepikan idea mengenai teori kewujudan makhluk asing. Doug Bower dan Dave Chorley mula membuat ‘crop circle’ ke atas subjek gandum di Wiltshire, England, pada tahun 1976. 

Namun begitu, ‘crop circle’ pernah diceritakan sejak abad ke-17. Memandangkan ia tidak pernah dirakam, maka tiada siapa yang mengetahuinya. 

YouTube/Paparan Skrin

Di selatan England, tempat formasi ini sering terjadi, artis ‘crop circle’ membuat reka bentuk rumit ini ke atas ladang bunga matahari, barli dan gandum. Ada yang berkata mereka sengaja membuat ‘crop circle’ untuk mendapat publisiti atau menarik tumpuan pelancong supaya datang ke kawasan terpilih sehingga mampu meningkatkan sumber pendapatan.

Pada tahun 1686, saintis Britain Robert Plot, mengkaji pembentukan bulatan tanaman boleh terjadi melalui teorinya yang dikenali sebagai frasa ‘aliran udara dari langit’. Berabad kemudian, ahli meteorologi dan ahli fizik Terence Meaden memberi pendapatnya bahawa pusaran angin dikenali aliran elektro magnet hidrodinamik ‘plasma vorteks’ mampu membentuk pola ini.

Namun demikian, apa sahaja pendapat pakar tentang kebenaran kewujudan ‘crop circle’, yang menjadi kebimbangan adalah tanaman yang rosak ini tetap dituai dan memasuki rantaian makanan manusia.

Maybe you're interested :

Share

Video Popular