Sekumpulan penunggang Foodpanda memutuskan untuk berhenti dalam perjalanan penghantaran makanan demi menyelamatkan seekor anjing yang tercedera akibat kemalangan dan tindakan mulia mereka mendapat perhatian netizen sehingga menjadi tular di Facebook.

Penunggang Foodpanda Noel Chern berkongsi di Facebook dalam catatannya yang berkata kejadian itu berlaku di USJ 12, Subang Jaya pada jam 5 petang 20 Julai.

Noel sedang bertugas menghantar makanan pada masa itu apabila tiba-tiba dia menyaksikan sebuah kenderaan besar melanggar seekor anjing.

“Kereta itu terus beredar tanpa berhenti. Saya berhenti dan cuba menyelamatkan anjing tersebut termasuk menghentikan laluan trafik,” tulisnya.

“Penunggang Foodpanda lain turut berhenti dan menawarkan bantuan ketika mereka melihatnya,” tambah Noel.

Noel berkata seramai tiga orang penunggang Foodpanda telah bertindak untuk memberikan bantuan.

Noel cuba memanggil ambulans semasa anjing itu masih hidup, tetapi setelah satu minit, anjing itu kelihatan seperti menarik nafas terakhir.

Memikirkan anjing itu mungkin telah maut, Noel memasukkan anjing itu ke dalam karung guni, yang diberikan oleh seorang penunggang motosikal lain yang turut berhenti.

Ketika sedang meletakkan anjing itu ke dalam beg, Noel melihat anjing itu memakai kolar yang disertakan dengan nombor telefon. Dengan segera dia memutuskan untuk menelefon nombor tersebut dan menunggu pemiliknya tiba.

Noel meminta penunggang Foodpanda lain yang berhenti bersamanya untuk meneruskan tugas masing-masing kerana dia tidak mahu mereka mempunyai rekod buruk kerana tidak menerima pesanan, namun mereka semua menolak.

Menurut Noel kepada SAYS, penunggang Foodpanda dibayar mengikut sistem yang memberikan ganjaran tambahan kepada penunggang dengan penilaian prestasi tinggi.

“Sekiranya anda terlepas pesanan, maka kadar penerimaan anda secara automatik akan menurun. Anda akan berakhir dengan jumlah yang lebih rendah pada minggu hadapan, dan sebagai balasannya, anda akan mendapat bayaran lebih sedikit,” kata Noel.

“Saya melihat kesemua hal dalam perspektif yang logik dan praktikal. Tiada guna membuang kadar penerimaan penunggang Foodpanda lain jika salah seorang sudah mengambilnya untuk pasukan yang kehilangan pesanan untuk menyelesaikan masalah. Itulah sebabnya saya menyuruh mereka pergi,” kata Noel.

Walaupun Noel sudah menyuruh mereka pergi meneruskan tugas masing-masing, seorang penunggang Foodpanda yang bernama Arun, enggan untuk beredar.

Arun memberitahu Noel, “Wang itu hanya sementara dalam hidup ini. Saya akan tinggal bersama anda.”

Ketika pemilik anjing ini tiba di tempat kejadian, Noel berkata lelaki itu berada dalam keadaan sedih dan menangis.

Pemilik itu menjelaskan anjingnya melarikan diri kerana pintu rumah tidak ditutup dengan betul. Katanya, anjing itu berada di bawah jagaannya sejak dia masih kecil lagi.

Dalam catatannya, Noel menasihatkan orang ramai agar selalu bertanggungjawab untuk berhenti sekiranya secara tidak sengaja telah melanggar haiwan dan bukannya melarikan diri.

“Sekiranya anda melanggar anjing seseorang, bertanggungjawab dan berhentilah untuk cuba menyelamatkannya. Anda bukan sahaja menyakitkan anjing dan pemiliknya, tetapi juga menimbulkan masalah kepada orang lain yang harus memperbaiki kekacauan yang anda tinggalkan dan ada yang kehilangan wang daripada pekerjaan,” tulis Noel.

“Saya antara orangnya yang kehilangan wang kerana menyelesaikan masalah yang anda tinggalkan,” tambah Noel. 

Syukurlah, anjing itu kini telah kembali pulih, sihat dan ceria atas jasa Noel bersama rakan-rakan yang bertindak pantas memberi bantuan kecemasan ketika berada di tempat kejadian.

Posting Noel di Facebook telah menjadi tular dengan mengumpulkan lebih dari 6,800 perkongsian netizen yang rata-rata memuji tindakan mulia Noel dan rakan-rakan Foodpanda. 

Syabas diucapkan dan semoga anda dikurniakan ganjaran berlipat kali ganda berbanding kerugian sedikit yang anda alami kerana keberkatan daripada hati mulia anda akan membuka pintu rezeki dalam pelbagai bentuk yang lebih luas dan besar pula maknanya.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI

Video Popular