Orang-orang Asia yang stereotaip amat berbangga apabila diberi gelaran sebagai pelajar yang berlebihan, sehingga kadangkala, ia menjadi alasan yang baik memandangkan kebanyakan mereka dibesarkan oleh ibu bapa yang mengutamakan pendidikan.

Seorang lelaki dari Indonesia berjaya mengalahkan setiap orang Asia yang bermegah apabila mereka berkata telah berjaya memperolehi kelayakan akademik sehingga ke peringkat PhD dalam satu bidang.

Welin Kusuma, 39 tahun dari Makassar, di Sulawesi Selatan, Indonesia akan memalukan siapa sahaja kerana beliau telah berjaya memperolehi 32 gelaran akademik dan bukan akademik dalam pelbagai disiplin atau bidang.

Di belakang nama penuhnya tercatat gelaran akademik: Welin Kusuma, ST, SE, S.Sos., SH, S.Kom., SS, S.Ap., S.Stat., S.Akt., SIKom., SIP, MT, MSM , M.Kn., RFP-I, CPBD, CPPM, CFP, Aff.WM, BKP, QWP, CPHR, ICPM, AEPP, CBA, CMA, CPMA, CIBA, CBV, CERA, CSA, ACPA.

Menurut Vice Indonesia, perjalanan Welin Kusuma mengejar ilmu bermula pada tahun 1999 ketika beliau baru berusia 18 tahun. Ijazah pertamanya adalah dalam bidang Kejuruteraan Industri dari Universiti Surabaya dan sejak itu Welin bertekad tidak mahu berhenti mendapatkan pendidikan.

“Universiti adalah hobi bagi saya. Saya benar-benar cintakan pembelajaran. Saya yakin dengan terus menuntut di universiti, saya akan memperoleh pengetahuan yang berguna buat saya secara praktikal,” kata Welin Kusuma.

Walau bagaimanapun, tidak semua sijil perakuan Welin Kusuma diperoleh melalui universiti. Beliau juga memperolehi sijil profesional dalam industri yang berbeza dan secara keseluruhan, Welin Kusuma memiliki 11 ijazah Sarjana Muda, 3 gelaran Sarjana dan 18 sijil profesional.

Tetapi bukan itu sahaja, Welin Kusuma telah dikurniakan anugerah pencapaian cemerlang kerana pencapaiannya!

Pada tahun 2012, Welin Kusuma memecahkan rekod kebanyakan gelaran akademik pelbagai disiplin di Indonesia. Sejak itu, Welin juga memecahkan rekod untuk jumlah kredit paling banyak yang diambil dalam satu semester, iaitu 111 kredit.

Walaupun Welin Kusuma sudah memiliki begitu banyak gelaran dalam pelbagai disiplin buat dirinya, beliau tidak bercadang untuk mengakhiri perjalanannya dalam menuntut ilmu kerana katanya lebih banyak ijazah akan menyusul kerana ilmu itu merupakan senjata kehidupan yang berharga, memberi makna baru kepada pepatah Cina yang mengatakan, ‘hidup sehingga tua, belajar sehingga tua’.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona

Video Popular