Ujian psikologi dalam program popular dari Korea ‘Two Days One Night’ telah menjadi perbincangan hangat dalam kalangan netizen apabila analisisnya dikatakan bertepatan dan benar-benar menjelaskan personaliti 6 ahli dalam rancangan televisyen terbitan KBS itu.

Ujian psikologi yang dikenali sebagai ‘Gift of Chief’ akan memberi anda 6 pilihan haiwan. Pilih haiwan yang anda mahu bawa pulang sebagai hadiah ketua suku dari hutan dan ia akan menganalisa sumber stres atau tekanan dalam hidup anda, untuk mengetahui apa yang membuat anda berasa tidak selesa dan apa yang membuat anda gembira dalam hidup.

YouTube/Paparan Skrin

Pilih salah satu sahaja daripada 6 haiwan di bawah.

Berikut adalah keputusannya:

Monyet

Naver

Anda sering merasa tertekan oleh ‘hubungan interpersonal’. Anda jadi stres apabila perlu bergaul atau berbincang dengan seseorang yang tidak mengenali diri anda atau memiliki personaliti yang tidak sesuai untuk anda dalam kehidupan.

Walaupun pada permukaan anda kelihatan nampak selesa dan gembira, namun sebenarnya hati anda sudah berasa tertekan!

Biri-biri

Naver

‘Cinta’ adalah sumber tekanan anda yang memilih biri-biri. Anda menghargai pasangan dan cinta, hubungan baik atau buruk dengan separuh yang lain akan sangat mempengaruhi emosi anda. 

Dalam kehidupan, ketika anda dan pasangan atau teman terjebak dalam perang dingin atau perselisihan kerana ketidakmampuan untuk menyelinap masuk, atau kerana salah faham, perasaan stres anda akan terasa seperti gunung yang menekan sehingga anda rasa seperti kehabisan nafas.

Lembu

Naver

Sekiranya anda memilih untuk membawa pulang lembu, sumber tekanan adalah kerja dan keinginan untuk berjaya. Anda sangat menghargai ‘masa depan’, jadi pencapaian pekerjaan dan menjana wang adalah perkara paling penting yang anda mahukan sekarang. 

Sekiranya terdapat ketidakselesaan di kawasan ini, anda akan mula berasa gusar tentang masa depan, menjadi stres dan mudah marah.

Kuda

Naver

Sekiranya anda memilih kuda, anda akan merasa tidak senang dengan kehidupan yang statik dan membosankan, dan sangat berharap anda dapat melepaskan diri dari hari yang membosankan. 

Anda tidak suka melakukan perkara yang tetap dan serupa setiap hari, terutamanya kerana ingin mencuba pelbagai perkara menarik dan baru. Namun pada hakikat, apabila anda mempunyai idea, malangnya anda tidak tahu perlu bermula dari mana dan ini adalah pada ketika anda berasa tertekan! 

Anda mungkin berharap untuk membersihkan idea yang rumit dan tidak canggih, memilih perkara yang ingin anda fokuskan, kemudian berusaha keras untuk melaksanakannya.

Harimau

Naver

Dalam kehidupan, apabila memilih harimau, anda akan merasa tertekan oleh ‘harga diri’. Anda sangat peka dan berasa sensitif tentang bagaimana orang lain melihat diri anda.

Apabila anda berasa diri diabaikan atau diremehkan oleh orang lain, atau ketika anda dibandingkan dengan orang lain dan seseorang mengatakan kelemahan diri anda secara peribadi, itu akan membuat anda berasa seperti dipukul dengan kuat dan ia menjadi tekanan.

Panda

Naver

Sekiranya anda memilih panda, anda akan berasa stres kerana dikatakan ‘lembab’ dan ‘kekurangan tindakan pelaksanaan’. Anda sering mempunyai rancangan hangat selama tiga minit dalam hidup, dan kemudian  akan mengalami serangan ‘penundaan’. Anda berasa tertekan kerana melakukan kerja saat akhir atau tidak melihat hasil seperti yang diharapkan.

Secara perlahan-lahan anda belajar merancang dengan baik dan melaksanakannya dengan teratur dan ia akan dapat membantu anda menghilangkan tekanan.

Adakah anda fikir keputusannya cukup tepat dengan personaliti selepas melakukan ujian? Apa kata anda bermain secara suka-suka bersama keluarga atau rakan-rakan.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Ria

Video Popular