- Era Baru Malaysia - http://www.erabaru.com.my -

Jangan ambil mudah, kesan gigitan nyamuk pada bayi dan kanak-kanak mampu membawa maut

Tatkala musim hujan di Malaysia, pasti banyak nyamuk membiak. Walaupun digigit nyamuk itu seringkali dianggap sebagai perkara yang biasa namun hakikat sebenarnya bahawa gigitan makhluk kecil tersebut berupaya membawa kemudaratan.

Seperti kisah seorang ibu di Wuhan, China ini. Pada suatu hari ketika memandikan anak perempuannya yang berusia 4 tahun, dia menjumpai bintik-bintik merah yang kecil pada pehanya. Ibu tersebut menyangka bahawa ia hanyalah bekas gigitan nyamuk dan akan pulih beberapa hari kemudian.

Namun keesokan harinya, budak perempuan tersebut mengalami demam panas sehingga mencecah suhu 39ᵒC. berasa terkejut dan cemas, ibu berkenaan segera membawa anaknya ke hospital untuk dibuat pemeriksaan.

Kemudian, doktor mendapati bahawa tisu subkutan (subcutaneous) budak tersebut sebahagiannya bersifat nekrotik dan terdapat risiko jangkitan merebak pada bila-bila masa. Mangsa kemudian segera menjalani pembedahan kecemasan.

Gambar | Pexel [1]

Setelah menjalani tiga pembedahan dan rawatan, budak perempuan terbabit difahamkan berada dalam bahaya. Doktor mengatakan bahawa dia telah dijangkiti oleh ‘nekrotik fasciitis’ yang juga dikenali sebagai jangkitan ‘carpal bacteriophage’.

Sekiranya ia tidak dibuang segera, maka ia akan berubah menjadi kejutan, kegagalan organ dan juga membawa kepada kematian dalam waktu yang singkat. Ternyata nyamuk membahayakan nyawa bayi dan anak kecil.

Di Taichung, Taiwan, seorang bayi lelaki berusia 2 tahun telah digigit nyamuk pada kelopak mata kirinya. Sama seperti ibu di atas, ibu kepada bayi ini tidak mengambil serius dan menjangkakan bahawa ianya akan kembali seperti biasa.

Epoch Times [2]

Kesan gigitan nyamuk itu membuatkan mata bayi tersebut agak sukar untuk dibuka dan dia kemudian telah dikejarkan ke hospital bagi mendapatkan rawatan. Selepas pemeriksaan, doktor mendapati bahawa simptom yang dialami bayi itu adalah selulitis.

Mujurlah bayi tersebut dibawa berjumpa doktor dalam kadar segera dan berjaya pulih seperti biasa. Walaupun hanya bersaiz kecil, nyamuk merupakan binatang yang tidak seharusnya kita pandang enteng. Kehadirannya membahayakan nyawa.

Seorang doktor, Gao Jiahui, daripada Jabatan Pediatrik di Taichung Tong General Hospital, Taiwan mengatakan menjelaskan bahawa kulit manusia terdiri daripada  lapisan iaitu epidermis, dermis dan tisu subkutan (subcutaneous).

Jangkitan kulit paling kerap berlaku di lapisan epidermis dan dermis dan ia tidak mungkin menyebabkan masalah besar. Tetapi apabila bakteria menyebar ke tisu subkutan lembut, ia akan menyebabkan keradangan dan jangkitan pada dermis dan tisu subkutan atau digelar selulitis.

Gambar | Pexel [3]

Kulit adalah barisan pertahanan pertama untuk tubuh manusia. Ia dapat menahan serangan bakteria, tetapi jika terdapat luka kecil pada kulit, ia akan membiarkan bakteria seperti staphylococcus, streptococcus dan pelbagai lagi mencuri peluang untuk menyusup ke dalam.

Zhang Yuzi selaku pengarah Jabatan Neurologi Pediatrik di Hospital Universiti Taiwan pula mengatakan bahawa kulit bayi dan anak kecil lebih sensitif dan cenderung untuk mengalami alahan terhadap air liur nyamuk. Setelah digigit, ia akan menjadi kemerahan dan bengkak – lebih serius berbanding dengan orang dewasa.

Ini kerana bayi dan anak kecil cenderung untuk menggaru kawasan yang digigit secara tidak sengaja dan setelah menggaru, ia memudahkan jangkitan bakteri merebak dan berkembang menjadi selulitis, bahkan ‘fasciitis nektrotik’ yang lebih dahsyat.

Tambah Dr Gao, selulitis adalah keradangan yang disebabkan oleh bakteria yang menyerang selulit. Ketika itu, bakteria tidak hanya mengganggu tisu subkutan malah turut bergerak di sekitar saluran darah dan limfa – menjadikan jangkitan cepat merebak dan bertambah buruk.

Gambar | Pixabay [4]

Dalam kes yang teruk, ‘necrotizing fasciitis’ atau septikemia juga boleh berlaku, dengan kadar kematian yang sangat tinggi. Inilah sebabnya mengapa kita perlu segera mendapatkan rawatan perubatan sebaik sahaja jangkitan berkembang menjadi selulitis.

‘Necrotizing fasciitis’ juga dikenali sebagai jangkitan ‘sarcobacterial’ iaitu penyakit berjangkit yang disebabkan oleh nekrosis tisu lembut pada tubuh. Ia adalah penyakit serius yang berkembang dan merebak dalam masa yang pantas.

Jangkitan yang paling kerap berlaku adalah pada anggota badan dan perineum. Gejala yang muncul adalah kemerahan atau ungu di kawasan kulit yang dijangkiti serta rasa sakit yang agak kuat, demam panas dan muntah.

Sebilangan pesakit dengan nekrotik fasciitis turut dijangkiti menerusi vibrio laut. Walau bagaimanapun, nyamuk juga telah merebakannya, sekaligus menyebabkan penyebaran jangkitan ‘bacteriophage’ secara meluas.

Pada Februari 2019, ulser Brucella (ulser Buruli, sejenis bakteriofag), muncul di Victoria, Amerika Syarikat, di mana penyebarannya cepat dan merbahaya. Pakar percaya bahawa ‘pelakunya’ adalah nyamuk – melalui penyebaran air liur yang mengandungi bakterofagus setelah menggigit.

Gambar | Pexel [5]Pixabay [6]

Oleh itu, jangan menggaru kulit anda jika terkena gigitan nyamuk. Menurut doktor, sebab utama pencerobohan bakteria adalah luka pada kulit adalah kerana menggaru kulit. Ia menyebabkan jangkitan bakteria.

Mengapa agaknya kulit kita terasa gatal selepas digigit nyamuk? Ahli dermatologi Amerika, Dr Sapna Westley mengatakan bahawa air liur nyamuk mengandungi protein, yang menyebabkan sedikit reaksi alergi pada sistem imun badan. Lantas menyebabkan keradangan dan gatal-gatal pada kulit.

Tetapi jika anda menggaru berulang kali, ia akan menyebabkan sistem imun anda melepaskan lebih banyak bahan yang menyebabkan kulit menjadi bengkak dan gatal. Ini bermaksud semakin banyak anda menggaru, semakin gatal jadinya.

Penyelesaiannya menurut Dr Zhang Yuzi, ibu bapa perlu memasang kelambu ketika tidur atau menggunakan cecair anti nyamuk semula jadi ketika keluar. Jika bayi atau anak kecil digigit, bersihkan kawasan yang digigit dan sapukan ubat anti-pruritik dan balutkan dengan pembalut luka.

Doktor juga mengingatkan ibu bapa jika terdapat lepuhan pada kulit anak yang digigit nyamuk, jangan pecahkannya. Jika gejala kemerahan, terdapat tanda-tanda keradangan atau jangkitan seperti sakit berterusan, segera bawa ke hospital untuk pemeriksaan. Jangan ambil mudah!

 

loading...