Sudah menjadi lumrah zaman kini untuk tinggal menyewa di luar bersama dengan kawan-kawan, atau mungkin dengan orang yang tidak dikenali pada awalnya.

Dengan bekerja di luar, jauh dengan keluarga membuatkan kita tiada pilihan lain selain duduk menyewa beramai-ramai. Namun, dalam ramai-ramai itulah bermacam perangai yang kita dapat lihat.

Biasalah, setiap orang punya kebiasaan tersendiri, adakalanya kita mungkin tidak boleh menerima cara mereka menjalani hidup dan ada juga kebiasaan kita yang mungkin tidak disenangi rakan serumah lain.

Gambar Hiasan/Pixabay

Gambar Hiasan/Pexels

Bukan mudah untuk tinggal bersama dengan perangai yang berbeza. Namun, semua perbezaan itu harus dipandang positif dan cuba mengalah.

Jika mahu menegur, cubalah dengan cara yang paling lembut tetapi dapat difahami supaya apa yang kita cuba sampaikan tidak mengecilkan hati sesiapa.

Facebook

Facebook

Antara cara yang boleh digunakan untuk menegur atau memberi ingatan kepada rakan serumah ialah dengan meletakkan nota ringkas.

Facebook

Facebook

Dengan mesej pendek yang agak sarkastik ini mungkin boleh membantu anda untuk menegur mereka. Apa yang penting tegur dengan baik, jangan ada yang bermasam muka pula nanti!

Maybe you're interested :

Share

Video Popular