Sepanjang tempoh kuarantin adalah waktu-waktu yang sukar buat semua orang. Setiap langkah pergerakan kita adalah begitu terhad sehingga memberikan kesan kepada hampir semua sektor. Sektor ekonomi seakan-akan lumpuh seketika dan menjejaskan sumber pendapatan orang ramai.

Antara sektor yang paling terjejas ialah sektor penerbangan. Banyak penerbangan dalam dan luar negara dibatalkan dalam usaha mengekang penularan pandemik. Di California, Amerika Syarikat sekatan penerbangan telah memberi kesan besar kepada sebuah pertubuhan tidak berasaskan keuntungan iaitu Canine Companions for Independence (CCI).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Canine Companions (@ccicanine) on

CCI merupakan organinasi yang menyediakan perkhidmatan anjing kepada golongan kelainan upaya. Golden Retrievers merupakan salah satu spesies anjing yang sangat ramah kepada orang ramai dan dikatakan tidak sesuai untuk dijadikan sebagai penjaga rumah. Anjing ini biasanya dilatih di pusat pembiakan  di California. Setelah lulus ujian, mereka akan diberikan kepada keluarga yang memerlukan mereka.

CCI biasanya menggunakan kapal terbang untuk menghantar anjing-anjing itu ke lokasi yang telah ditentukan. Namun begitu,  setelah sektor penerbangan terjejas, mereka mula merasakan tekanan dan kebosanan kerana kurangnya komunikasi dengan manusia.

CCI membiakkan anak anjing di tempat pembiakan dan apabila anak anjing berusia 8 minggu, mereka akan dihantar kepada keluarga angkat.

Selepas itu, mereka akan menjalani latihan sosial dan Zhi Trade Union akan mengajar mereka melakukan 30 arahan mudah. Ketika anjing berusia 1 setengah tahun, mereka akan ditempatkan di pusat latihan profesional untuk terus menjalani latihan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Canine Companions (@ccicanine) on

Masalah penerbangan yang tidak stabil menyebabkan penghantaran anak anjing oleh CCI menjadi sangat sukar. Tiga orang juruterbang profesional, Martyn Lewis, Josh Hochberg dan Jeff Stewart kemudian menjadi sukarelawan dan memandu jet untuk menerbangkan anak anjing itu.

Dengan bantuan mereka, CCI telah berjaya menghantar 108 ekor anak anjing ke tempat yang berbeza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Canine Companions (@ccicanine) on

Kakitangan CCI, Michelle Williams berkata: “Ketiga-tiga juruterbang ini bukan sahaja menyediakan pesawat, tetapi juga meluangkan masa. Mereka sibuk setiap hari untuk menolong kami. Ini adalah sesuatu yang sangat luar biasa! Juruterbang ini sangat cekap dan membolehkan kami untuk terus beroperasi.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Canine Companions (@ccicanine) on

Josh mengatakan mereka tidak pernah menerbangkan anak anjing sebelum itu: “Anak-anak anjing ini sangat baik, mereka tidak memerlukan penjagaan yang terlalu rapi, tidak seperti anak perempuan saya!”

Dua orang anak perempuan Josh sering mengikuti ayah mereka untuk menerbangkan anak-anak anjing tersebut. Mereka akan bermain dengan anak anjing sebelum kapal terbang berlepas sehingga menyebabkan anak anjing itu keletihan dan tidur nyenyak sepanjang penerbangan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Canine Companions (@ccicanine) on

Josh mengatakan bahawa kelahiran anak anjing itu memberi kesan positif kepada keluarganya: “Saya merasa sangat puas dan saya mempunyai hari yang memuaskan. Saya juga mempunyai anak anjing saya sendiri.”

Keluarga Josh mempunyai Brittany Hound yang baru. Anggota baru ini memberi banyak kegembiraan kepada Josh dan keluarganya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Canine Companions (@ccicanine) on

Walaupun dalam tempoh kuarantin, permintaan terhadap perkhidmatan anjing ini buat mereka yang kurang upaya  tidak berhenti. Sehingga kini terdapat hampir 400 orang dalam senarai menunggu anjing mereka daripada CCI. Aktiviti melatih dan menerbangkan anjing dengan bantuan ketiga-tiga orang sukarelawan juga masih terus dilaksanakan.

 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular