Taiwan tidak mempunyai kes jangkitan COVID-19 tempatan baharu sejak 13 Mei yang lalu, pencapaian yang membanggakan buat warganya.

Baru-baru ini, seorang netizen berkongsi gambar di media sosial menunjukkan para pelajar beratur dengan tertib dan mengamalkan penjarakan sosial ketika sedang bersedia menaiki eskalator di salah sebuah stesen MRT untuk naik ke tingkat atas.

Semua orang juga secara automatik memisahkan diri dengan mengamalkan penjarakan sosial, beratur dengan jarak secara tertib, tingkah laku rapi dan teratur sehingga membuat netizen ini berasa kagum.

Facebook

“Saya ingatkan sedang berada di Jepun!’ tulis netizen ini di media sosial.

Dia berkongsi pemandangan mengagumkan yang dilihatnya di Stesen MRT Haishan pada waktu pagi. Pelajar dan pekerja pejabat secara automatik beratur dengan menjaga jarak untuk menaiki eskalator.

Secara kebiasaan, setiap eskalator di stesen MRT akan dipenuhi orang ramai yang bersesak-sesak untuk tidak ketinggalan tren. 

Para netizen menjadi kagum dengan sikap tertib warga Taiwan yang menjaga ketertiban antara satu sama lain secara automatik dan mengekalkan penjarakan sosial kendiri.

Netizen meninggalkan mesej untuk dibincangkan setelah melihatnya:

“Kualiti warga sangat tinggi.”

“Stesen Xinpu dan Fuzhong juga menurut peraturan yang sama.”

“Cemerlang, lindungi diri sendiri dan orang lain.”

“Stesen Haishan akan bekerjasama semasa cuti walaupun menaiki eskalator mengambil masa dan beratur panjang.”

Tetapi sebilangan netizen berkata, “Saya akan melakukan perkara yang sama, tetapi akan memintas terus di akhir.”

“Saya sering dipintas di Stesen Taoyuan,” tulis seorang netizen.

Facebook

Walaupun dibandingkan dengan netizen lain yang pernah mengalami tingkah laku dipintas atau dipotong barisan ketika beratur, kebanyakan netizen merasakan bahawa mereka telah bersikap sangat baik.

Sebilangan netizen malah menganggap mereka telah bersikap ‘hampir sama hebat seperti situasi di Jepun’.

Sebenarnya, kualiti kesedaran kesihatan dan pemeliharaan pesanan awam di Taiwan adalah yang terbaik. 

Ia sangat patut dibanggakan dan mereka juga pasti akan terkejut apabila melihat warga di Malaysia juga bersikap begitu di kesemua stesen LRT dan MRTnya.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL INSPIRASI Pesona

Video Popular