- Era Baru Malaysia - http://www.erabaru.com.my -

Sekolah sedia dibuka semula dengan garis panduan daripada Kementerian Pendidikan Malaysia

PUTRAJAYA- Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengeluarkan satu garis panduan baru sebagai persiapan untuk membuka semula sekolah. Garis panduan [1] sebanyak 34 halaman itu telah memperincikan perkara-perkara mengenai pergerakan para pelajar dan kakitangan di sekitar kawasan sekolah dengan selamat, dari waktu mereka tiba sehingga mereka pulang ke rumah, untuk mengelakkan penularan Virus Parti Komunis China (COVID-19) di sekolah.

Dalam garis panduan baru yang dikeluarkan untuk pembukaan semula sekolah, sesi persekolahan hanya untuk pelajar Tingkatan Lima yang bakal menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Vokasional Malaysia (SVM), dan pelajar Tingkatan Enam yang mengambil Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM ) dan Sijil Tinggi Agama Islam Malaysia (STAM), serta semua peperiksaan antarabangsa yang setara.

KPM [1]

Mesyuarat Pengurusan Tertinggi Bilangan 06/2020 bertarikh 29 April 2020 telah meluluskan garis panduan ini sebagai rujukan kepada pentadbir, guru dan ibu bapa / penjaga berkaitan pengurusan sekolah dalam tempoh pasca Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Prosedur operasi standard (SOP) dirumuskan oleh KPM bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Nasional (MKN).

Perkara pertama yang dititikberatkan ialah dengan melakukan penyaringan suhu dan hal tersebut merupakan salah satu amalan biasa baru yang perlu dibiasakan oleh pelajar ketika sekolah dibuka semula kelak.

Garis panduan tersebut menyatakan bahawa pelajar, guru, dan pekerja kontrak harus mengambil suhu badan mereka dan direkodkan semasa masuk ke perkarangan sekolah. Tidak hanya itu, sekolah juga harus memastikan pelajar, guru, dan komuniti sekolah menjalani pemeriksaan kesihatan setiap hari sebelum sesi sekolah dimulakan.

SAEED KHAN/AFP via Getty Images

Mereka dengan suhu lebih tinggi daripada 37.5°C dan menunjukkan gejala seperti sakit tekak, batuk dan kesukaran bernafas tidak akan dibenarkan ke premis sekolah.

Menurut Bernama, Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin mengatakan bahawa kementerian menyedari bahawa beberapa pelajar berjalan atau berbasikal ke sekolah dan akan mempunyai suhu sedikit di atas 37.5°C ketika mereka tiba di perkarangan sekolah.

“Oleh itu pelajar-pelajar ini akan diminta untuk berehat terlebih dahulu untuk memastikan suhu badan mereka kembali normal sebelum diperiksa lagi,” katanya semasa lawatan untuk melihat persiapan pembukaan sekolah di Semenyih baru-baru ini.

“Setiap sekolah akan mempunyai bilik pengasingan. Sekiranya pelajar menunjukkan sebarang gejala, mereka akan dibawa ke sini dan sekolah, selain menghubungi ibu bapa, pusat kesihatan terdekat juga akan dihubungi untuk tindakan selanjutnya.”

Garis panduan ini juga menetapkan bahawa waktu rehat akan dijadualkan secara berperingkat dan pelajar akan makan di kelas mereka agar tidak berkumpul beramai-ramai di kantin dalam satu-satu masa.

“Pelajar yang perlu membeli makanan yang dibungkus akan beratur dengan jarak 1 meter antara satu orang dengan lain sebelum kembali ke kelas mereka untuk makan,” kata Radzi.

Leon Neal/Getty Images

Garis panduan itu juga memerlukan sekolah memasang tanda dan anak panah di sekitar sekolah untuk membimbing pergerakan pelajar dan memastikan mereka berlatih menjauhkan diri dari sosial.

Langkah-langkah lain dalam SOP termasuk menyusun meja di bilik darjah dengan jarak sekurang-kurangnya 1 meter dan memastikan semua orang di sekolah sering mencuci tangan.

Bukan hanya di kelas, bilik guru serta bilik kaki tangan dan pelajar yang tinggal di asrama juga harus mengikuti protokol yang diperincikan dalam garis panduan.

Guru perlu meletakkan penanda jarak di bilik kaki tangan dan memastikan susunan tempat duduk mereka dengan mengikuti jarak sosial seperti di bilik darjah.

Sementara itu, di asrama pula katil pelajar akan disusun dengan jarak 1 meter dan pelajar mesti mengamalkan jarak sosial di dewan makan.

KPM juga mengatakan bahawa setelah sekolah dibuka kembali, kementerian akan melihat bagaimana garis panduan tersebut dilaksanakan dan jika ada ruang untuk diperbaiki.

Beliau juga menegaskan bahawa belum terdapat tarikh yang ditetapkan untuk pembukaan sekolah lagi dan sedang bekerjasama dengan KKM dan MKN untuk memutuskan perkara tersebut.

*Pihak Epoch Times menggunakan istilah ‘Virus PKC’ terhadap COVID-19 ekoran penyembunyian dan salah urus oleh Parti Komunis China yang ‘membenarkan’ virus itu tersebar di seluruh China sehingga mencetuskan pandemik global.

loading...