Seorang wanita berusia 25 tahun di Terengganu meninggal dunia akibat keracunan makanan pencuci mulut ‘Puding Buih’ selepas bertarung nyawa di Unit Rawatan Rapi (ICU) selama 10 hari.

Pengarah Kesihatan Terengganu Dr Nor Azimi Yunus mengesahkan bahawa mangsa menerima rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) pada 24 Mei dan disahkan meninggal dunia pada pukul 10.40 pagi, 3 Jun.

“Kematian disebabkan oleh kejutan sepsis dan kegagalan multiorgan,” jelas Dr Nor Azimi.

Kira-kira seminggu yang lalu, kerajaan negeri Terengganu melaporkan wabak keracunan makanan yang melibatkan 20 keluarga.

Malay Mail melaporkan bahawa Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) mencatatkan 99 kes keracunan makanan sehingga 27 Mei.

Kesemua kes terbabit dipercayai berpunca memakan puding buih daripada penjual yang sama pada 22 Mei.

Kebanyakan mangsa dimasukkan ke hospital awam dan swasta setelah mengalami simptom seperti cirit-birit, muntah dan demam.

Siasatan pihak berkuasa mendapati bahawa kes keracunan makanan disebabkan oleh penggunaan telur yang telah tamat tempoh.

Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Terengganu, Dr Alias ​​Razak dalam kenyataannya kepada media berkata, “Penjual yang terlibat telah menggunakan telur yang telah luput tarikh selama dua minggu ketika membuat pencuci mulut tersebut.”

Dr Alias memberi jaminan bahawa JKNT telah mengambil tindakan dengan menutup dapur premis yang digunakan oleh penjual selama 14 hari sehingga 7 Jun.

Tindakan adalah menurut Seksyen 18 (1) (d) Akta Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Sebelum ini, seramai 99 mangsa dari Kuala Terengganu dan Marang telah dikejarkan ke HSNZ kerana mengalami gejala muntah dan cirit-birit selepas memakan puding buih berkenaan. Mangsa membabitkan 20 keluarga iaitu 77 pesakit di Kuala Terengganu manakala 22 pesakit dari Marang.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular