Bagi mereka yang suka membuat kek, antara bahan paling asas adalah Krim Putar atau Whipping Cream, tetapi krim putar adalah sejenis bahan yang mudah rosak, sebaik sahaja ia dibuka dan digunakan.

Krim putar juga sangat sukar untuk dikawal bagi seorang yang baru berjinak-jinak untuk membuat kek dan manisan, kerana jika terlebih putar, seseorang itu akan secara tidak sengaja menukar krim ringan menjadi seperti ketulan tauhu!

Jadi bagaimana cara mengekalkan krim putar setelah ia dibuka?

Sekiranya krim putar yang anda beli ditutup dengan penutup, ingatlah untuk membungkus pelindung pada kotak bungkusan selepas membuka penutupnya.

Sekiranya anda memotong sudut tepi untuk membukanya, lipat dari sudut itu, tekan mampat udara, bersih dan lapis bukaan dengan kerajang timah lalu lipat dengan kemas dan mampat beberapa kali sebelum menutup dengan pengepit sehingga akhir yang penting sekali masukkan ke dalam peti sejuk.

Tetapi ini hanya dapat disimpan paling lama dalam setengah bulan, dan tidak melebihi waktu itu.

Mengapa krim putar boleh berubah menjadi seperti sisa tauhu atau susu?

Ketika memukul krim putar, ada kalangan anda yang terlalu ghairah memukul krim secara berlebihan sehingga terkejut apabila mendapati ia menjadi ketulan seperti sisa tauhu atau susu, dan ia bukan sahaja membuang masa, malahan membazirkan bahan itu dengan wang anda.

Sebenarnya, semasa memukul, pastikan bekas dan perkakasnya bebas serta kering daripada minyak dan air. 

Dicadangkan agar anda menggunakan bekas pemukul telur, krim dan mentega yang manual ketika mula belajar terlebih dahulu, dan kemudian beralih ke mesin pemukul elektrik kemudian, supaya anda dapat mengawal krim putar itu sendiri. 

Sekiranya anda ingin menggunakan pemukul elektrik untuk memutar krim atau telur dan mentega, anda harus berhenti sejenak untuk melihat tekstur yang betul. Masa asas hanya lebih kurang 3 hingga 5 minit, menurut kelajuan mesin.

Apa yang perlu anda lakukan sekiranya krim putar menjadi sisa susu?

Sekiranya krim putar berubah menjadi sisa susu, anda boleh terus memukul untuk memisahkan air dan minyak, dan kemudian gunakan penapis dan perah bahan itu untuk mengalirkan lebihan air daripada sisa susu.

Kemudian tutup sisa susu dengan plastik pelindung.

Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan ia membeku untuk ia menjadi ketulan mentega!

Maka, jangan dibuang lebihan krim putar anda selepas ini kerana ia ada kegunaan yang lain.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Resipi

Video Popular