Berita baik buat pencinta dunia astronomi kerana fenomena gerhana matahari akan muncul lagi pada Ahad, 21 Jun 2020, dan anda bertuah boleh menyaksikannya di Malaysia!

Menurut laman sesawang Time and Date, gerhana matahari akan bermula pada pukul 11.45 pagi waktu Malaysia dan berakhir pada jam 5.34 petang. Waktu tontonan terbaik di Malaysia adalah sekitar 2.50 petang hingga 4.54 petang.

timeanddate.com

Gerhana matahari berlaku apabila bulan bergerak di antara bumi dan matahari, dan ketika posisi bumi, bulan dan matahari berada dalam satu garis, bulan akan menutupi matahari, dan gerhana akan terjadi.

Gerhana matahari dibahagi kepada tiga peringkat iaitu:

Gerhana matahari separa

Gambar Hiasan/LeeSharing

Ketika bulan bergerak di antara bumi dan matahari, bumi bergerak ke penumbra bulan, sebahagian bumi ditutupi oleh penumbra luar bayangan bulan. Sebahagian dari matahari yang dilihat di kawasan ini akan dilindungi oleh bulan. Maka terjadi gerhana matahari separa.

Gerhana matahari penuh

Gambar Hiasan/LeeSharing

Kawasan di mana penumbra bulan melindungi sumber cahaya bumi sepenuhnya juga dikenali zon gerhana penuh. Dalam zon gerhana penuh, dapat dilihat bahawa seluruh matahari dilitupi oleh bulan. Fenomena ini akan mengambil masa kira-kira 2 hingga 7 minit sahaja.

Gerhana matahari Anulus

Gambar Hiasan/LeeSharing

Terjadi lingkaran halus dalam gerhana penuh sebelum bulan bergerak tidak menutupi matahari sepenuhnya, sehingga kelihatan seperti bentuk cincin emas menyinar.

Anda dapat menyaksikan fenomena gerhana matahari sekali lagi pada 21 Jun 2020 ini.

Jadi, cepat catatkan di dalam kalendar bulan Jun dan ingati tarikh serta masa terbaik melihatnya!

Maybe you're interested :

Share

Video Popular