Otak manusia paling misteri dan satu teka-teki yang semua orang ingin tahu, juga jadi paling sukar untuk diselesaikan oleh para saintis.

Menerusi penyelidikan yang dijalankan, didapati bahawa fungsi otak kiri dan kanan sebenarnya sangat berbeza.

Kedua-dua model pemprosesan pemikiran dan pengembangan sifat keperibadian berkaitan dengan aktiviti serta perkembangan otak kiri dan kanan.

Pixabay/Gambar Hiasan

Melalui kuiz dua gambar di bawah, anda boleh melakukan analisis kendiri untuk melihat sama ada anda cenderung menggunakan otak kiri atau otak kanan?

Roger Wolcott Sperry seorang ahli neurobiologi dan neuropsikologi dari Amerika Syarikat telah melakukan percubaan Split-Brain pada tahun 1976, dan setelah melakukan kajian corpus collosum ke atas pesakit epilepsi, di mana beliau berjaya menemui kesimpulannya, pesakit tersebut hampir kembali normal.

Roger W. Sperry/Facebook

Selepas kajian lebih lanjut, didapati mode operasi otak kiri dan otak kanan adalah berbeza.

Roger Wolcott Sperry telah memberikan sumbangan luar biasa dalam penyelidikan hemisfera selebral sepanjang hayatnya, dan dianugerah Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan pada tahun 1981.

Maka dengan kesimpulan ini, ayuh beralih kepada kuiz bagi menilai anda dominan otak kiri atau otak kanan?

Lihat sebentar sahaja! Haiwan apa yang anda lihat dalam gambar di bawah?

Peekme

Sila bergantung kepada corak yang baru anda lihat pada pandangan pertama, dan kemudian analisis secara terperinci.

Sekiranya anda melihat ‘harimau mengaum putih’, ini bermaksud bahawa anda tergolong dalam kalangan otak kiri yang membangun.

Peekme

Berikut adalah lima ciri yang dianalisis oleh keputusan ujian.

1.Terancang

Semua suka mengikuti langkah-langkah yang dirancang sebelumnya, tidak menyukai yang kacau-bilau.

2.Tegas dan jelas

Maju ke arah matlamat utama dan tegas dengan idea-idea anda sendiri.

3.Pemikiran yang munasabah

Mahir menganalisis dan mengira serta melihat sesuatu dengan lebih objektif.

4.Logik

Selalu mengemukakan idea dan bakat yang logik dalam matematik dan sains.

5.Realisme

Anda tidak suka bercakap di atas kertas, tidak mempercayai drama idola dan dongeng, dan sentiasa berpendapat bahawa anda mempunyai asas lebih penting daripada apa pun.

Ingatan hangat:

Mendengar pendapat orang lain dengan tepat, jika anda fikir ada idea yang baik, anda mungkin ingin mempertimbangkannya, itu adalah tindakan yang bijak.

Perwatakan lembut dan hubungan interpersonal dapat membantu anda melangkah lebih lama dan lebih stabil!

Sekiranya anda melihat ‘monyet hitam bergayut di atas pokok’, ini bermakna anda tergolong dalam kalangan otak kanan yang aktif.

Peekme

Berikut adalah lima ciri yang dianalisis oleh keputusan ujian.

1.Rangsangan keperibadian

Penuh keazaman untuk hidup, tetapi sering kurang berfikir sebelum bertindak, suka lakukan perkara menurut kata hati sendiri dan tidak suka dikawal.

2.Emosi yang lembut

Ada banyak perkara yang perlu menjadi perhatian, dan anda menghargai perasaan setiap orang, sering menghabiskan banyak waktu untuk merenung, sangat peka dan juga sensitif.

3.Kreatif dan artistik

Mahir dalam inovasi dan membuat perubahan, tidak menyukai stereotaip, sangat berbakat dalam muzik, seni atau apa-apa disiplin ilmu yang berkaitan.

4.Segala-galanya bergantung kepada gerak hati

Jangan sesekali mengikut peraturan, dan tidak terikat dengan peraturan, selalu bergantung kepada kata hati sendiri untuk membuat pilihan atau menangani masalah.

5.Pencipta impian semula jadi

Menikmati proses mengejar impian jauh lebih besar dan jauh pula daripada mencapai matlamat. Anda merasakan kehidupan turun naik itu lebih menggembirakan.

Ingatan hangat:

Sekiranya ingin berjaya, anda seharusnya tidak terus berada di alam fantasi dengan matlamat anda.

Mengelamun tidak bermaksud mempunyai impian, kembalikan diri anda ke arah kehidupan nyata pada waktu yang tepat, dan habiskan banyak masa dalam memerhatikan orang di sekeliling anda, yang mungkin dapat membantu anda, maka impian anda akan menjadi kenyataan secepat mungkin.

Otak kanan dan kiri tidak beroperasi secara bebas serta dengan sendirinya. Dalam keadaan normal, keduanya akan saling berkomunikasi, serta saling memerlukan untuk melengkapi dan mempengaruhi.

Contohnya, semasa melatih otak kanan, ia juga akan merangsang otak kiri. Apa latihan sekalipun hanya akan dapat meningkatkan potensi pembangunan diri, dan tidak dapat mengawal atau terus menutup hadangan.

Terdapat juga beberapa pertindihan corak pemikiran dan ciri keperibadian, yang merupakan fenomena biasa.

A Real Me/Facebook

Adakah penilaian analisis ini bertepatan dengan keputusannya? Adakah anda lebih mengenali diri serta potensi keperibadian setelah mengikuti ujian ini?

Sebenarnya, sama ada anda dominan otak kiri atau otak kanan, dalam pembangunan masa depan, penyelesaian masalah, atau pengurusan krisis, masing-masing mempunyai kelebihan dan keperluan yang tersendiri untuk dipertimbangkan, maka tidak ada baik atau buruk yang mutlak.

Apa kata anda suka-suka menjalankan ujian ini bersama keluarga atau rakan-rakan untuk melihat personaliti serta keupayaan mereka.

Maybe you're interested :

Share

Video Popular