Perkahwinan bukan sahaja merupakan gabungan cinta antara pasangan pengantin lelaki dan perempuan, tetapi juga mengikat hubungan suami isteri yang mungkin tidak dapat dipisahkan antara keduanya. 

Perkahwinan diraja bukan sahaja acara negara bahkan menjadi acara antarabangsa, daripada tumpuan kepada pengantin perempuan, pengiring pengantin, tetamu, tempat jamuan dan perincian perkahwinan lain, media akan terus memberi tumpuan dan perhatian.

Paling utama sudah pasti gaun pengantin diraja yang akan terus mendapat liputan meluas pada hari berbahagia itu.

Getty/Pascal Le Segretain

Mengikut adat dan tradisi serta agama negara masing-masing, istiadat perkahwinan diraja adalah berbeza, maka gaun pengantin yang dipakai pengantin perempuan juga mungkin berbeza, seperti perkahwinan diraja pilihan dari seluruh dunia di bawah.

#1. Lady Gabriella Windsor, anak perempuan sepupu Ratu England, Putera Micheal dari Kent mengenakan gaun pengantin yang disesuaikan untuknya oleh pereka Itali Luisa Beccaria dalam perkahwinan diraja bersama suaminya, Thomas Kingston pada tahun 2018.

Read543

#2. Ratu Suthida dari Thailand pada asalnya adalah pramugari di Thai Airways dan menjadi timbalan komander Pengawal Raja pada tahun 2017. Baginda berkahwin dengan Raja Maha Vajiralongkorn pada bulan Mei 2019 dan memakai pakaian pengantin tradisi Thai warna merah jambu dalam penyempurnaan istiadat tradisi perkahwinan diraja Thailand.

Read543

#3. Bekas puteri keluarga diraja Jepun, Ayako Moriya berkahwin dengan rakyat biasa, pekerja syarikat perkapalan Moriya Hyori pada tahun 2018. Memakai kimono tradisional berwarna merah ‘kouchiki’ dari era Heian serta gaya rambut juga menurut gaya tradisional perkahwinan wanita bangsawan era Heian. Keluarga diraja ini menjadi orang awam dan diberi nama suami.

Read543

#4. Puteri Eugenie, cucu perempuan Ratu Elizabeth II adalah pewaris ke-10 keluarga diraja England. Pada tahun 2018, beliau berkahwin dengan Jack Brooksbank di Windsor Castle. Pada waktu itu beliau mengenakan kain kasa putih pepenjuru, tanpa kerudung rekaan Peter Pilatto dan Christopher De Vos bersama mahkota bertatah zamrud dan berlian yang dipinjamkan oleh ratu, yang secara keseluruhannya perkahwinan itu tampak sederhana tetapi penuh elegan.

Read543

#5. Bekas pelakon Meghan Markle memakai gaun Givenchy berwarna putih murni ketika mengahwini Putera Harry, cucu kesayangan Ratu England pada Mei 2018 dan menjadi Duchess of Sussex.

Read543

#6. Puteri Ariana Makonnen dan Putera Joel Makonnen dari Ethiopia memakai gaun pengantin Lazaro pada hari perkahwinan mereka. Pereka gaun pengantin adalah pereka Cheryl Lofton yang mereka cipta gaun pengantin isteri bekas Presiden Amerika Syarikat, Michelle Obama.

Read543

#7. Puteri Claire dari Luxembourg mengahwini Putera Felix pada tahun 2013, dengan mengenakan gaun pengantin renda oleh pereka Elie Saab, gaya keseluruhannya elegan dan mempesonakan.

Read543

#8. Puteri Sofia Hellqvist dari Sweden adalah bekas model yang berkahwin dengan Putera Carl Philip pada tahun 2015 dan mengenakan gaun pengantin renda oleh pereka Sweden Ida Sjöstedt dalam istiadat perkahwinan diraja mereka.

Read543

#9. Puteri Charlene dari Monaco adalah bekas perenang wanita Sukan Olimpik Afrika Selatan. Baginda berkahwin dengan Putera Albert II pada tahun 2011. Mengenakan gaun Armani yang sederhana di majlis perkahwinan dengan reka bentuk bahu rata serta sulaman dan kerudung yang indah, kelihatan sungguh lembut dan elegan.

Read543

#10. Pengiran Abdul Malik mengahwini Dayangku Raabi’atul ‘Adawiyyah Pengiran Haji Bolkiah di Istana Nurul Iman Bandar Seri Begawan, Brunei pada tahun 2015. Kedua-duanya memakai pakaian pengantin tradisional Melayu bertatah berlian dan mahkota serta kalung yang dipakai oleh pengantin perempuan tampak bergemerlapan, bahkan karangan bunga itu diperbuat daripada  berlian!

Read543

#11. Bekas wartawan, Puteri Elisabetta Rosboch von Wolkenstein berkahwin dengan Putera Amedeo dari Belgium, mengenakan gaun pengantin daripada kain kasa putih Valentino dalam majlis perkahwinan sederhana pada tahun 2014 di Rome, Itali.

Read543

#12. Kate Middleton kini Duchess of Cambridge memakai gaun pengantin rekaan pereka fesyen terkenal, Alexander McQueen ketika mengahwini Putera William, pewaris takhta Britain. Reka bentuk gaun pengantin tembus renda di bahagian dada dengan lengan elegan dan feminin dalam istiadat perkahwinan diraja yang disaksikan oleh 2 bilion penduduk dunia.

Read543

#13. Jetsun Pema kini Ratu Bhutan dan Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck menjalankan istiadat perkahwinan tradisi Buddha. Baginda mengenakan pakaian pengantin dan mahkota tradisional Bhutan, yang menjadikan perkahwinan itu sangat bermakna serta tidak dapat dilupakan oleh rakyat.

Read543

#14. Puteri Greece Tatiana mengenakan gaun pengantin dengan renda putih rekaan pereka Venezuela Ángel Sánchez ketika mengahwini Putera Nikolaos di Spetses, Greece pada tahun 2010.

Read543

#15. Puteri Denmark Nathalie memakai gaun pengantin oleh pereka tenpatan Henrik Hviid, yang dihiasi dengan renda dan dipadankan dengan reka bentuk bunga.

Read543

#16. Bekas peguam dan pengarang Viktória Cservenyák berkahwin dengan putera Belanda, Putera Jaime pada tahun 2013 dan memilih gaun pengantin yang direka oleh pereka Denmark Claes Iversen pada istiadat perkahwinan tersebut.

Read543

#17. Puteri Jordan Noor Binti Asem mengenakan gaun pengantin manik pada majlis perkahwinannya pada tahun 2003. Walaupun gaya keseluruhannya adalah konservatif tetapi tampak elegan.

Read543

#18. Puteri Maghribi, Lalla Salma, pada asalnya adalah seorang jurutera. Ketika berkahwin dengan Raja Mohammed VI, baginda Raja memecah tradisi tidak mengahwini puteri kerabat bangsawan.

Read543

#19. Karabo Motsoeneng kini dikenali Ratu Masenate Mahato Seeiso mengahwini Raja Lesotho, Raja Letsie III pada tahun 2000 tidak hanya mengenakan gaun pengantin dengan berlian, tetapi juga memakai mahkota berkilau dan kalung, anting-anting juga perhiasan perkahwinan bertatah permata yang sangat mahal.

Read543

#20. Puteri Jepun, Sayako Kuroda melepaskan gelaran keluarga diraja Jepun dan berkahwin dengan Yoshiki Kuroda, seorang pegawai kerajaan pada tahun 2005. Beliau hanya mengenakan gaun pengantin dan sarung tangan putih serta kalung mutiara yang sederhana dalam upacara perkahwinan umum.

Read543

#21. Zara Phillips, cucu perempuan Ratu Elizabeth II, berkahwin dengan pemain bola sepak Britain, Mike Tindall dan mengenakan gaun pangantin satin sutera gading yang direka oleh pereka fesyen diraja Stewart Parvin Yarn dalam istiadat perkahwinan mereka yang sederhana pada tahun 2011.

Read543

Tumpuan gaun pengantin perempuan diraja yang sudah pasti akan terus diingati, mungkin buat selama-lamanya. 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular