Sudah seminggu seluruh negara Malaysia berhadapan dengan situasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diarahkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bermula 18 Mac lalu dan kemudian baru sahaja perintah dilanjutkan sehingga 14 April ini.

Dalam tempoh ini, seluruh penduduk yang berada di Malaysia hendaklah mematuhi arahan kerajaan dengan mengehadkan aktiviti di luar dan hanya duduk di rumah bertujuan untuk menangani wabak Covid-19 secara lebih efektif.

Sebilangan sektor terpaksa menghentikan operasinya buat sementara waktu dan kebanyakan pihak pengurusan mengarahkan pekerja untuk melakukan kerja dari rumah. Tempoh ‘cuti’ selama dua minggu ini bagaimanapun sedikit sebanyak telah mencungkil bakat-bakat terpendam yang ada dalam diri setiap individu.

Ada yang memanfaatkan waktu ini dengan mempelbagaikan kemahiran masakan, membantu isteri menghias rumah, meluangkan masa bersama anak-anak dan melakukan aktiviti riadah. Menerusi video dan gambar-gambar yang tular di media sosial juga, kita dapat lihat sisi lucu rakyat Malaysia ketika berhadapan dengan situasi PKP ini.

#1 Kopi Dalgona

ViralMalaysia/Facebook

#2 Pembelian Panik

@deaftonesx/Twitter

#3 Cabaran Syed Saddiq

@SyedSaddiq/Twitter

#4 Kehabisan stok roti Gardenia

#5 Korona kau ku masih di sini…

RafJam’sLyrics/YouTube

#6 Si penunggang Kambing Hijau

HyzeHazuan/Facebook

#7 Apabila lelaki diminta membeli barangan dapur, masing-masing khusyuk melihat kertas di tangan

MuzaffarRahman/Facebook 

#8 Sekarang baru tahu kenapa perempuan suka sangat pakai baju kelawar

HairulHady/Facebook

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona Ria

Video Popular