Bagi para pencinta haiwan, tidur bersama dengan haiwan peliharaan adalah salah satu rutin wajib yang tidak akan ditinggalkan pada setiap hari. Dengan tidur bersekali dengan haiwan peliharaan, mereka cenderung untuk berasa lebih tenang, gembira dan selesa.

Bagaimanapun, seorang pakar dalam tingkah laku haiwan, Profesor Peter Neville ada berkongsi maksud disebalik posisi tidur haiwan apabila mereka tidur bersama pemilik mereka. Oleh itu, menerusi entri ini, kami akan berkongsi 10 maksud yang dinyatakan dan bolehlah anda ‘membaca’ isi hati haiwan kesayangan anda!

1. Haiwan yang tidur di ruangan kosong antara tubuh badan anda – mirip ruangan tengah donut

Gambar hiasan/Unsplash

Sekiranya haiwan kesayangan anda tidur dalam posisi bergulung seperti bola di antara kaki anda, kemungkinan besar mereka sebenarnya melindungi diri daripada bunyi yang tidak diingini yang mungkin mengganggu. Kedua-dua kucing dan anjing berupaya mendengar frekuensi yang lebih tinggi berbanding keupayaan manusia dan disebabkan itu mereka cuba untuk menyembunyikannya di dalam “gelembung” yang hangat dan kalis bunyi.

2. Haiwan yang tidur di bahagian kaki anda

Gambar hiasan/Unsplash

Maksud disebalik haiwan peliharaan yang tidur di kaki manusia adalah kesetiaan. Anda mungkin berubah posisi semasa tidur di atas katil dan haiwan hanya cuba untuk memilih kedudukan yang paling dekat dengan anda, tetapi pada masa yang sama mengekalkan jarak yang selamat supaya mereka boleh berundur jika berlaku pergerakan yang berbahaya.

Bagaimanapun, lazimnya kita memberi maksud posisi ini sebagai tanda penghormatan atau pengiktirafan katil yang digunakan itu adalah ruang anda, kerana sebahagian besar daripada kita telah biasa berfikir atau melihat perkara ini dalam karya seni.

3. Haiwan yang tidur menggunakan bantal yang sama dengan anda

Gambar hiasan/Unsplash

Sekiranya haiwan anda menggunakan seluruh bantal untuk dirinya sendiri, hal ini bermakna bahawa mereka mencari kelembutan dan keselesaan tambahan semasa tidur. Sebaik sahaja mereka bangun, mereka biasanya segera mengejutkan anda supaya mereka dapat menerima sarapan secepat mungkin. Bijak!

4. Haiwan yang tidur ditengah-tengah pasangan – seperti dinding

Gambar hiasan/Unsplash

Sekiranya haiwan peliharaan anda cuba untuk berada antara anda dengan pasangan anda, maka haiwan itu mungkin mencari tempat yang hangat dan selamat. Tetapi kedudukan “dinding” ini juga boleh bermakna bahawa anjing atau kucing anda sedang berusaha untuk menjauhkan orang lain dari diri anda. Kemungkinan besar, haiwan kesayangan anda berasa cemburu dan cuba mendapatkan perhatian anda.

5. Haiwan yang tidur berlingkar di ruang kosong lekukan kaki anda

Gambar hiasan/Unsplash

Jika anda tidur seperti dalam kedudukan janin dan haiwan kesayangan anda datang dan tidur dengan selesa di dalam lengkungan kaki anda, maka ini bermaksud bahawa mereka mempunyai keyakinan yang penuh pada anda dan merasakan bahawa anda bertanggungjawab atas kesejahteraan mereka.

Posisi ini lazimnya dilakukan oleh anak-anak kucing ketika tidur dengan ibu mereka. Dengan cara ini, mereka berasa terlindung dan selesa.

6. Haiwan yang gemar tidur berselimut

Gambar hiasan/Unsplash

Jika haiwan kesayangan anda bersembunyi di bawah selimut, mereka mencari keselesaan dan keselamatan khas. Selain itu, sesetengah anjing tidur dengan lebih baik apabila tubuh mereka diliputi oleh sesuatu yang tidak terlalu berat.

7. Haiwan yang tidur meniarap sepenuhnya seperti adiwira

Gambar hiasan/Unsplash

Kedudukan ini paling sering dilakukan oleh anjing, dan tidak selalu dilakukan oleh kucing. Jika mereka tidur dengan posisi ini, bermakna mereka ingin mengekalkan hubungan rapat dengan anda selagi mungkin, sambil menikmati hakikat bahawa anda akan mengusapnya.

Di samping itu, haiwan kesayangan memilih kedudukan ini untuk bersedia untuk bertindak balas terhadap sebarang faktor risiko luar dan dengan cepat melindungi kesejahteraan pemiliknya.

8. Haiwan yang tidur di bawah tangan anda – seperti dipeluk

Gambar hiasan/Unsplash

Jika haiwan kesayangan anda lebih suka tidur di tangan anda, dan perlu melihat wajah anda serta merasakan degupan jantung anda, maka ini bermakna anda punyai kemampuan untuk menimbulkan keyakinan tambahan kepada mereka.

Di samping itu, posisi ini juga memberikan keupayaan kepada mereka untuk bergerak dengan cepat ke bahagian lain dari katil atau ke lantai jika anda menukar kedudukan anda.

9. Haiwan yang tidur dengan posisi yang berubah-ubah dan semakin dekat dengan wajah anda

Gambar hiasan/Unsplash

Jika haiwan kesayangan anda semakin dekat dengan wajah anda sedikit demi sedikit, hal ini bermakna bahawa mereka sangat bergantung pada anda dan ingin menunjukkan rasa kasih dengan cuba tidur dengan serapat yang mungkin dengan wajah anda, di mana mereka dapat merasakan degupan jantung anda dan mendengar pernafasan anda semasa anda tidur.

10. Haiwan yang tidur dengan gaya bebas sehingga akhirnya berjaya ‘menawan’ katil

Gambar hiasan/Unsplash

Pada waktu pagi anda mendapati bahawa haiwan kesayangan anda sedang tidur di tengah-tengah katil, dan kedudukan anda yang hampir jatuh ke lantai. Sebelum tidur, haiwan itu mungkin berbohong dengan memberi ruang yang luas dan selesa untuk anda berdua, tetapi selepas anda tidur lena, mereka mula mengambil lebih banyak ruang untuk lebih selesa.

Posisi ini melambangkan ciri-ciri haiwan yang terlalu manja, yang yakin dan tahu bahawa pemiliknya akan memenuhi setiap kehendak mereka.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP INSPIRASI

Video Popular