Pantai dan laut sering membuat lokasi untuk kebanyakan kita mencari keamanan. Bau air laut dibekalkan dengan banyak cahaya matahari sementara angin yang meniup angin laut pasti menyegarkan!

Menurut kajian itu, hanya melihat dan melihat laut serta pantai sebenarnya cuba mengubah reaksi kimia dalam tubuh kita dan kemudian menjadi penyebab perubahan mood dalam diri kita. Berikut adalah 5 kelebihan menikmati laut:

Gambar hiasan / Pixabay

# 1 Menyediakan mesej rawatan

Seawal abad ke 18 lagi, Dr. Willian Buchan menggalakkan orang ramai untuk mandi di dalam air laut dan dia sendiri menubuhkan sebuah hospital marin biasa yang dipercayai dapat memberikan kesan penyembuhan khusus.

Gambar hiasan / Pixabay

#2 Laut mampu membantu tubuh berehat dan mengoksigrasi

Pasukan saintifik BlueHealth menjelaskan jarak daripada laut mempunyai kesan terhadap kesihatan mental. Mereka mendapati bahawa bunyi laut mempengaruhi korteks prefrontal otak – memberi kesan kepada kawalan emosi dan refleksi diri serta memperbaiki kesedaran peribadi.

Deruan ombak juga mampu meningkatkan tahap kegembiraan dalam diri. Menurut kajian, apabila kita di laut, tubuh akan menyerap ion negatif yang dilepaskan oleh ombak – membenarkan kita untuk mendapat lebih oksiden sekaligus meregulasi tahap hormon gembira.

Ia mampu menguruskan kebimbangan dan jika kita di laut mahupun pantai, kita juga berasa lebih tenang dan santai sama seperti kita melakukan senaman yoga.

 

Gambar hiasan/Pixabay

#3 Menenangkan diri

Bunyi laut sebenarnya mampu mengawal kortisol atau lebih dikenali sebagai hormon stres, selain menukarkannya kepada rasa ketenangan. Perkara ini turut disamakan dengan ketenangan yang dirasai seseorang itu apabila mendengar bunyi degupan jantung ibu ketika di dalam rahim dahulu.

Gambar hiasan/Pixabay

#4 Memberikan rasa selamat

Seorang pakar neurologi sains, Michael Merzenich berkata, “Apabila kita berjalan di tepi pantai, kita berada dalam persekitaran yang stabil dan dijangka”. Ini kerana, pantai tidaklah begitu liar seperti di hutan dan tidak berbahaya seperti di bandar.

Gambar hiasan/Pixabay

#5 Menghasilkan kimia gembira

Kajian mendedahkan bahawa jika kita menikmati aktiviti berjemur di bawah simbahan cahaya matahari di laut, kehangatan tersebut mampu memberi kesan terhadap sistem endokrin manusia – menghasilkan lebih endorfin.

Ia sama dengan kesan badan apabila makan coklat. Walau demikian, sebelum berjemur, jangan lupa memakai produk pelindung dan bukannya cahaya ultraviolet terlebih dahulu!

Maybe you're interested :

Share

Video Popular