Hari ini masih ramai yang suka menggunakan cara tradisional untuk merawat sesetengah penyakit.

Ada yang lebih menggunakan herba-herba atau rempah ratus daripada menggunakan ubat moden dan zaman kini semakin banyak ubat moden sebenarnya menggunakan herba atau rempah sebagai bahan asas utama.

Rawatan menggunakan herba yang lebih semula jadi terbukti dapat menyembuhkan pelbagai masalah kesihatan dan apa yang lebih menarik anda boleh mendapatkan herba atau rempah-ratus tersebut di dapur anda sendiri!

Berikut adalah 10 jenis herba dan rempah-ratus yang boleh membantu dalam merawat sesetengah penyakit:

1. Bawang putih

Pexels

Bawang putih sangat baik untuk memerangi selesema dan selesema biasa. Ia boleh mengurangkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Bawang putih juga mengandungi antioksidan yang dipercayai dapat mencegah penyakit Alzheimer dan demensia.

Bawang putih boleh digunakan untuk memasak atau sebagai makanan tambahan. Bawang putih yang dicincang mempunyai manfaat kesihatan yang baik.

2. Rosemary

Pexels

Aroma Rosemary boleh meningkatkan ingatan, kepekaan, prestasi dan mood mereka. Ia juga boleh mencegah penuaan. Rosemary juga boleh dijadikan minyak wangi dan minyak masak yang boleh digunakan setiap hari.

3. Lada cili

Pexels

Bahan-bahan yang diperbuat daripada lada cili boleh memberi kesan kepada anti-penuaan. Lada cili juga berfungsi sebagai penahan sakit seperti pedih ulu hati. Bagi mereka yang mahu menurunkan berat badan lada cili boleh membantu anda kerana ia dapat meningkatkan pembakaran lemak.

Lada cili boleh dicincang atau dihiris dan ditambah di dalam makanan.  Lada cili boleh dimakan mentah, boleh dipanggang dan dibakar. Namun begitu, lada cili mungkin juga tidak sesuai untuk sesetengah orang kerana ia boleh menyebabkan rasa ‘terbakar’.

4. Halia

Pexels

Halia boleh membantu penghadaman dan mengurangkan angin di dalam badan. Halia juga boleh mengurangkan keradangan, melegakan kesakitan dan boleh mengurangkan selesema.

Halia dapat juga mengatasi rasa mabuk dan melegakan loya saat hamil. Halia boleh dibuat teh panas dan dimasukkan ke dalam sup dan dimakan setiap hari.

5. Daun pasli

Pexels

Daun pasli sangat sesuai dalam merawat tekanan darah tinggi. Selain itu, kandungan vitamin K pula boleh menguatkan tulang. Pasli juga boleh digunakan di dalam sup untuk meningkatkan rasa sup.

Daun pasli segar boleh juga ditambah di dalam ‘sos’ salad dan dijadikan sebagai resepi tambahan dalam makanan laut.

6. Daun pudina

Pexels

Daun pudina dapat membantu melegakan sakit kepala dan migrain. Wap daripada teh peppermint juga boleh membantu dalam mengatasi masalah pernafasan kerana ia dapat menghilangkan masalah hidung tersumbat.

Daun pudina juga boleh dimasukkan ke dalam teh dan sesuai juga dijadikan sebagai perisa tambahan dalam makanan. Pudina juga boleh digunakan sebagai minyak.

7. Kayu manis

Pixels

Kayu manis boleh membantu melawan jangkitan pada badan dan memperbaiki kerosakan tisu. Kayu manis juga boleh merupakan agen anti-radang dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Tidak hanya itu, kayu manis juga boleh membantu melawan jangkitan bakteria dan juga melindungi anda daripada kanser.

Batang kayu manis boleh ditambah ke dalam bancuhan teh dan kopi dan serbuknya boleh digunakan untuk membuat pencuci mulut, oat, ‘smoothie’ dan pankek. Kayu manis boleh dimakan setiap hari.

8. Chamomile (Teh bunga)

Pexels

Teh chamomile boleh mengurangkan kesakitan ketika haid dan juga boleh menenangkan wanita ketika haid. Teh ini juga dapat mengurangkan kandungan gula dalam darah dan dapat membantu merawat kencing manis.

Selain itu, bunga ini juga boleh ditambah ke dalam oat atau bijirin lain. Ia juga boleh dimakan bersama salad.

9. Daun kucai

Pexels

Daun kucai mengandungi ‘choline’ yang merupakan nutrien yang membantu mengatasi masalah tidur. Ia juga mengandungi ‘folate’ dan ‘serotonin’ yang boleh membantu melegakan kemurungan dan meningkatkan mood seseorang.

Daun kucai perlu dicincang dengan pisau tajam supaya herba tersebut tidak rosak. Daun ini juga boleh dimakan bersama sayur-sayuran lain, telur, makanan berkeju dan boleh dimasukkan ke dalam sup atau salad.

10. Lavender

Pexels

Minyak lavender boleh membantu menyembuhkan luka dan gigitan serangga. Lavender boleh membantu mereka yang berhadapan dengan masalah kebimbangan melampau, insomnia dan kemurungan. Minyak yang dibuat dengan herba ini juga boleh dijadikan agen antifungi atau antikulat.

Lavender paling banyak digunakan sebagai minyak dan ia juga boleh dijadikan sebagai pelembap yang boleh digunakan sebanyak sekali atau dua kali sehari. Anda juga boleh mencampurkannya dengan minyak kelapa, minyak tamanu atau minyak pudina.

Maybe you're interested :

Share

Video Popular