Baru-baru ini, tular di internet apabila laporan dan video di laman YouTube mendakwa bahawa virus korona (nCoV-2019) yang dipercayai berpusat di Wuhan adalah senjata biologi oleh kerajaan China terhadap rakyatnya.

Beberapa saluran media melaporkan bahawa senjata biologi ini telah dibocorkan dari Institut Virologi Wuhan, yang terletak kira-kira 32 kilometer dari Pasar Makanan Laut Huannan seperti yang digambarkan melalui peta Google di bawah.

Dakwaan ini termasuklah yang melaporkan bahawa senjata biologi virus korona ini sebenarnya dilancarkan oleh rejim komunis yang berhasrat untuk mengurangkan kira-kira separuh daripada populasi penduduk China supaya rakyat China yang masih hidup akan lebih mudah dikawal.

Antara lain yang turut dikatakan adalah dakwaan bahawa kerajaan Amerika Syarikat melepaskan virus korona ke China untuk menjatuhkan negara berkenaan.

Oleh sebab pelbagai dakwaan yang semakin bertambah dari hari ke hari, entri ini akan memberikan fakta dan maklumat yang dipercayai untuk memisahkan fakta dari laporan khabar angin dan laporan yang tidak disahkan.

1. Kes pertama yang dikenal pasti di China tidak mempunyai kaitan dengan pasar makanan laut Huannan.

Dalam satu kajian baru-baru ini yang berjudul “Ciri klinikal pesakit yang dijangkiti dengan virus korona novel 2019 di Wuhan, China” yang diterbitkan pada 24 Januari 2020 dalam laman jurnal The Lancet oleh sekumpulan doktor, kes pertama yang mengesahkan jangkitan nCoV-2019 di Wuhan adalah pada 1 Disember 2019, dan pesakit ini tidak terdedah kepada Pasar Makanan Laut Huannan.

The Lancet

Dalam angka yang digambarkan dalam graf di atas, kes pertama dilaporkan adalah pada 1 Disember 2019. Malah, 30% daripada pesakit yang dihubungi dan dikaji adalah dilaporkan tidak mempunyai pendedahan kepada pasar makanan laut, seperti yang digembar-gemburkan.

Jika pesakit yang pertama sekali diketahui adalah pada 1 Disember 2019, maka kemungkinan besar adalah penyakit itu boleh bermula dari hubungan antara haiwan ke manusia atau manusia ke manusia sejak bulan November, atau lebih awal, iaitu pada bulan Oktober 2019.

Jadi, jika pesakit yang mengidap virus korona pada 1 Disember tanpa pendedahan kepada haiwan di pasar makanan laut yang dikatakan, maka, di manakah sebenarnya asal-usul virus itu?

2. Institut Virologi Wuhan (WIV) adalah pakar dalam patogen virus korona

Dalam laman web mereka, WIV melaporkan pada Januari 2018 bahawa makmal patogen keselamatan biologi 4 (P4) mampu untuk melakukan eksperimen pada mikroorganisma patogen yang boleh menyebabkan penyakit maut.

Ini adalah makmal pertama yang sedemikian rupa bagi China. Ada kemungkinan bahawa lebih banyak makmal telah dibina secara rahsia oleh negara China selepas itu.

Gambar Hiasan | THOMAS SAMSON/AFP via Getty Images

Dalam artikel sebelum ini, dilaporkan bahawa Prof. Shi Zheng-Li dari WIV mengkaji kelawar kuda di Provinsi Yunnan dan menemui 11 jenis virus baru yang berkaitan dengan SARS. Mereka mendapati semua gen yang diperlukan untuk membuat virus korona seperti SARS. Pasukan Profesor Shi mendapati bahawa gen-gen ini berupaya tumbuh dalam sel-sel manusia dan virus-virus dalam kelawar ini boleh dipindahkan ke manusia.

Dalam kajian terbaru mereka yang diterbitkan pada 23 Januari 2020 dalam bioRxiv yang bertajuk “Penemuan virus korona novel yang berkaitan dengan wabak radang paru-paru baru-baru ini pada manusia dan asal kelawar yang berpotensi”, Profesor Shi dan pasukannya melaporkan bahawa pada saat ini, nCoV-2019 adalah 96% sama dengan tahap genom keseluruhan kepada virus korona dari kelawar.

Professor Shi adalah ketua penyunting bagi Virologica Sinica, sebuah jurnal akademik dari WIV yang mempunyai faktor impak sebanyak 2.467 pada tahun 2018.

Jelas, WIV mempunyai kepakaran dalam pelbagai jenis patogen termasuk virus berbahaya nCoV-2019, yang melanda Wuhan dan banyak bahagian lain di dunia. Bahagian seterusnya menunjukkan bahawa WIV mempunyai kepakaran yang kuat dalam bidang ini.

Jadi persoalannya, adakah WIV adalah sebuah makmal senjata biologi? Ini sukar untuk dipastikan kerana jika hal ini adalah perkara sebenar, namun fakta ini pasti tidak akan didedahkan kepada orang ramai. Persoalan yang lebih berkaitan yang perlu dikemukakan adalah: Adakah tentera China terlibat dalam patogen virus korona?

3. Penglibatan Ketenteraan China dalam patogen virus korona

Salah satu cara untuk mengetahui sejauh mana keterlibatan ketenteraan China dalam kes ini adalah dengan memahami sebanyak mana yang mereka tahu tentang virus korona, terutamanya yang berasal dari kelawar dengan sifat seperti SARS.

Maklumat yang berikut adalah merujuk kepada GenBank, iaitu sebuah pangkalan data urutan genom capaian terbuka yang dikendalikan oleh Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan (NCBI, sebahagian daripada Institut Kesihatan Kebangsaan di Amerika Syarikat). Maklumat-maklumat dalam GenBank disumbangkan oleh makmal di seluruh dunia.

Dalam laman web GenBank, urutan genom dalam pangkalan data mereka menggunakan kata kunci “kelawar”, “seperti SARS” dan “virus korona”, seperti yang ditunjukkan di bawah. Dengan kata kunci yang disebutkan ini, sebanyak 170 entri dapat ditemui.

GenBank

Setiap entri menunjukkan makmal yang menyerahkan urutan dan tarikh muat naik entri, seperti yang berikut, menunjukkan bahawa bat-SL-CoVDXC86 telah dikemukakan oleh Institut Perintah Perubatan Tentera Nanjing pada 4 Januari 2018.

GenBank

Daripada 170 entri, didapati sebanyak 91 entri adalah berasal dari institut ketenteraan ini, yang membentuk sebanyak 53.5% daripada semua susunan virus korona seperti SARS yang diketahui di dunia. Juga terdapat sebanyak 25 entri tambahan dari Institut Virologi Wuhan dan 38 entri dari Institut Kawalan dan Pencegahan Penyakit Berjangkit Kebangsaan, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China yang berpangkalan di Beijing.

Secara keseluruhannya, urutan yang dikemukakan oleh China mengumpulkan sebanyak 90% daripada semua susunan virus korona seperti SARS. Nampaknya China kelihatan seperti pihak yang begitu pakar dalam bidang ini.

Apabila kata kunci “kelawar” dan “virus korona” ditaip, hanya 63 entri sahaja didapati daripada Institut Veterinar Ketenteraan Changchun.

Persoalannya adalah mengapakah dua institut ketenteraan China mengambil kepentingan yang begitu kuat dalam virus korona seperti SARS, yang menyumbang kira-kira 90% daripada semua urutan yang diketahui? Adakah tentera China cuba untuk membasmi patogen ini?

Fakta lain yang khusus adalah bahawa semua urutan yang dikemukakan oleh Institut Perintah Perubatan Tentera Nanjing dimuatnaik antara 4-5 Januari 2018. Kemudian, sudah tiada lagi entri lain berkaitan virus korona yang dimuatnaik selepas 5 Januari 2018.

Menariknya, dalam tempoh inilah Institut Virologi Wuhan beroperasi dengan kajian di makmal P4 mereka.

Adakah tentera China sudah cukup memahami mengenai patogen ini dan memutuskan untuk memulakannya dalam makmal P4 di WIV? Atau mungkin dalam makmal P4 tiruan mereka sendiri, tanpa diketahui oleh dunia? Atau adakah mereka berhenti berkongsi maklumat baru virus korona seperti SARS?

4. Adakah China mempunyai Program Senjata Biologi?

Ya, menurut karya Dr. Dany Shoham, seorang pengkaji senior di Pusat Pengajian Strategik Begin-Sadat, Universiti Bar Ilan, Israel yang bertajuk “Program Peperangan Biologi China: Kajian Integratif dengan Rujukan Khas untuk Keupayaan Senjata Biologi” yang diterbitkan dalam Jurnal Pengajian Pertahanan, Jilid 9, No. 2 April-Jun 2015, ms 131-156, beliau menyatakan bahawa tidak mungkin China akan melepaskan peluang untuk tidak menggunakan bioteknologi bagi kegunaan tentera mereka.

Walaupun hakikatnya China telah bersetuju dalam Konvensyen Senjata Biologi pada tahun 1984, China bagaimanapun telah memintas keperluannya dengan menuntut penggunaan dua agen biologi dan teknologi yang berkaitan dengan pertahanan. Dalam satu laporan yang bertajuk “Kepatuhan dan Pematuhan Perjanjian Kawalan Senjata”, Badan Kawalan dan Perlucuhan Senjata Amerika Syarikat berpendapat bahawa “China mengekalkan program senjata biologi yang menyinggung sepanjang tahun 1980-an. Program ini termasuk pembangunan, pengeluaran, penumpuan atau pemerolehan atau penyelenggaraan ejen peperangan biologi.”

Kertas itu menyimpulkan bahawa China mampu untuk mengembangkan, menghasilkan dan menyusun 40 patogen dan toksin anti-manusia (P&T).

5. Kunci utama yang perlu difahami

Ringkasnya, berikut adalah beberapa kunci utama dari artikel ini:

1. Adalah tidak jelas di mana punca utama virus korona dalam kes pertama yang ditemui di Wuhan.

2. Institut Virologi Wuhan telah mengumpulkan maklumat mengenai patogen, termasuk virus korona seperti kelawar-SARS.

3. Tentera China telah mengumpulkan maklumat penting mengenai virus korona seperti SARS, dan telah memetakan sebanyak 50% daripada semua urutan genom yang diketahui.

4. China tidak pernah berhenti membangunkan program senjata biologi aktif.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL Kebenaran

Video Popular