Walaupun kadangkala terdapat antara kita yang suka mengeluh dan mengecam, namun hakikat sebenar, kebanyakan warga Malaysia lebih suka menyebarkan kebaikan dan saling membantu.

Seorang rakan sejawat telah datang membantu pemuda ini yang bekerja sebagai penghantar makanan. Muhammad Fakharuddin Shahudin sedang terkandas di tengah jalan raya apabila motosikalnya tiba-tiba mengalami kerosakan.

Apa yang menjadi kebimbangan, Muhammad Fakharuddin sedang bertugas pada ketika itu dan dia sedang mencari jalan untuk meneruskan penghantarannya.

mStar Online/Facebook

Pemuda ini telah berkongsi video di laman Facebook menunjukkan seorang penunggang motosikal telah tampil membantu menolak motosikalnya yang rosak ke bengkel berhampiran untuk dibaiki.

Muhammad Fakharuddin memberitahu motosikalnya telah rosak pada waktu pagi ketika dia sedang dalam perjalanan untuk mengambil pesanan pelanggan dari sebuah restoran di Setapak, Kuala Lumpur.

Katanya, dia bernasib baik kerana tidak mengambil pesanan pelanggan pada masa itu kerana jika tidak, makanan itu mungkin tidak dapat dihantar pada masanya.

Sebagai pilihan terakhir, Muhammad Fakharuddin meminta bantuan rakan-rakan penghantar makanan menerusi Whatsapp dan kebanyakan mereka mahu membantu tetapi malangnya semua sedang bertugas membuat penghantaran.

mStar Online/Facebook

Muhammad Fakharuddin berjaya memaklumkan kepada pihak pengurusan tentang apa yang sedang berlaku dan dia bernasib baik kerana tugasannya untuk menyampaikan pesanan roti canai dan teh ais dari restoran itu telah diambil alih oleh penghantar makanan lain.

Beberapa saat kemudian, seorang penghantar makanan yang baik hati dari syarikat yang sama telah datang membantu kerana secara kebetulan dia akan membuat penghantaran di sekitar kawasan itu.

Rakan sejawat yang tidak dikenali telah tampil dan sudi membantu. Selepas memperkenalkan dirinya sebagai Hafiz, dia secara sukarela membantu Muhammad Fakharuddin menolak motosikalnya ke bengkel berdekatan walaupun tugasnya menghantar makanan akan bermula dalam masa setengah jam lagi.

mStar Online/Facebook

Hafiz sememangnya baik hati kerana setibanya mereka di bengkel, dia menunggu kerja membaiki motosikal itu sehingga selesai bersama Muhammad Fakharuddin walaupun masa bertugasnya telah bermula.

Apa yang lebih membuat Muhammad Fakharuddin berasa tersentuh ialah Hafiz bukan rakan sejawat yang dikenali olehnya kerana mereka tidak pernah bertemu atau bersapa antara satu sama lain. Muhammad Fakharuddin amat berterima kasih kepada Hafiz kerana sudi tampil dan membantunya dengan hati yang ikhlas.

Kebaikan hati Hafiz yang wajar mendapat pujian dan semoga ia memberi inspirasi kepada semua.

Lihat rakaman video di bawah:

mStar Online/Facebook

Sumber : mStar Online/Facebook

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona VIDEO

Video Popular