Apabila usia semakin meningkat, kita tidak dapat mengelak untuk mengalami masalah tidur atau menderita gangguan tidur sehingga ramai pula yang menghidap insomnia. Tahun demi tahun, kualiti tidur menjadi kurang dengan ada di antara anda yang mengalami tekanan akibat mengalami masalah kekurangan tidur yang berkualiti. Tidur itu adalah sesuatu yang perlu kita jaga demi mendapatkan tahap kesihatan yang baik.

Petua di bawah didapati terbukti mampu meningkatkan kualiti tidur anda. 

1.Tidur mengiring di sebelah kiri untuk kesihatan yang lebih baik.

Gambar Hiasan | Kalegin Michail – Unsplash

Badan kita kelihatan simetri, tetapi penempatan organ dalaman tidak. Jika kita berbaring dengan mengiring di sebelah kiri, perut dan jus gastrik kekal lebih rendah daripada esofagus. Jadi ia dapat mengurangkan pedih ulu hati.

2.Minum air kulit pisang akan membantu anda untuk bertenang dan berehat dengan baik.

Julia KuzenkovPexels / rawpixel.com – Pexels

Kulit pisang penuh dengan magnesium yang boleh menenangkan anda. Anda memerlukan sebiji pisang organik dan air yang ditapis untuk membuat air pisang.

  • Potong kedua hujung pisang dan letakkannya ke dalam air mendidih. Rebus selama 10 minit.
  • Gunakan penapis untuk mengalirkan air pisang ke dalam cawan atau gelas.
  • Anda boleh menambah kulit kayu manis ke dalam air pisang anda. Minum dengan perlahan sebelum tidur.

3.Cuba terus membuka mata sekiranya anda mengalami insomnia.

Alexandra Gorn – Unsplash

Ia mungkin seperti satu paradoks, tetapi kajian menunjukkan bahawa penghidap insomnia akan diarahkan untuk berbaring di tempat tidur dan cuba untuk berjaga dengan mata terbuka, dan mereka akan tertidur lebih cepat daripada yang lain yang diberitahu untuk tidur mengikut cara biasa.

4.Cuba main gelembung buih sabun sebelum tidur.

Emile Guillemot / unsplash

Profesor neurologi Rachel Marie E. Salas mengesyorkan anda bermain buih sabun dan meniup gelembung. Ia berfungsi seperti senaman pernafasan secara mendalam. Ia akan dapat membantu anda menenangkan tubuh badan dan minda. Selain itu, semasa melakukan aktiviti ini, anda dapat memfokuskan semula sebarang fikiran yang mungkin sedang mengganggu.

5. Jauhkan sebarang bentuk jam di dalam bilik tidur anda.

Pixabay / Zohre Nemati / unsplash

Jam itu adalah musuh yang boleh memberi tekanan kepada anda. Berhenti memandang jam atau masa ketika anda mahu masuk tidur. Jika anda bimbang untuk terbangun pada waktu malam, jangan periksa telefon. Lebih baik anda meletakkannya di bawah katil atau di dalam laci. Sekiranya anda sangat bimbang tentang terlajak tidur atau kehilangan sesuatu, rancang dan sediakan senarai tugasan sebelum tidur.

6.Bangkit dan lakukan sesuatu apabila anda tidak dapat tidur.

Rifqi Ali Ridho / unsplash | Joanna KosinskaUnsplash

Sekiranya anda terjaga lebih daripada 20 minit pada waktu malam, bangkit sahaja dari katil dan lakukan aktiviti santai yang mudah seperti bermain kiub rubik, menyelesaikan teka-teki atau melukis. Ini adalah nasihat daripada Profesor Richard Wiseman. Anda perlu melakukan sesuatu aktiviti bagi membolehkan otak anda berhenti mengaitkan rasa tidak mahu tidur ketika anda berada di atas katil.

7. Nyalakan lilin aromaterapi.

Nicole Honeywill – Unsplash / Karly Jones – unsplash

Kuasa aromaterapi adalah luar biasa dan jika terhidu bau yang buruk, ia akan membuat anda merasa tidak selesa dan terjaga daripada tidur. Nyalaan lilin dengan aroma lavender dan ‘chamomile’ dapat melegakan fikiran anda. Lebih-lebih lagi, cahaya lembut daripada lilin akan membuat suasana menjadi lebih selesa berbanding lampu sisi katil. Tetapi ingat untuk meniup lilin sebelum anda tertidur atau meletakkannya di dalam bekas keselamatan yang khas.

8.Elakkan bantal kaku dan keras sekiranya anda tidur di atas perut.

Dan Farrell – Unsplash

Ia boleh memberi kesan kesakitan pada leher kerana bantal yang keras dan kaku akan menyebabkan anda mencapai satu sudut yang kurang selesa. Adalah lebih baik anda mencuba bantal lembut yang diletakkan di bawah dahi, dan bukannya memalingkan kepala anda ke satu sisi.

9.Gunakan bantal dan selimut untuk mengisi ruang kosong di antara anda dan tilam.

Sekiranya anda tidur mengiring dan bangun dengan kesakitan di bahu dan pinggul, anda mungkin memerlukan tilam khas. Titik tekanan anda akan menerima kesannya pada setiap malam ketika anda sedang tidur. Tilam yang terbaik untuk mereka yang tidur mengiring ialah yang lembut pada bahu dan pinggul. Tetapi jika anda tidak boleh membeli tilam itu dengan segera, pastikan anda mengisi ruang kosong seperti meletakkan bantal atau selimut di antara badan dan tilam.

10.Gunakan bantal untuk lutut anda.

Sekiranya anda tidur secara mendatar dari belakang, letakkan bantal di bawah lutut anda. Isikan sebarang jurang antara badan dan tilam dengan bantal tambahan.

Sekiranya anda tidur mengiring ke kiri, letakkan bantal kecil di antara kedua lutut anda.

11.Cuba bernafas secara persegi sebelum tidur.

Pernafasan persegi atau pernafasan kotak boleh membantu anda tidur dengan lebih cepat. Teknik ini disyorkan untuk mereka yang ingin mengurangkan stres atau tekanan. Caranya :

  • Duduk dengan tegak dan hembus nafas perlahan-lahan daripada mulut anda. Fokuskan pada niat ini.
  • Perlahan-lahan menarik nafas melalui hidung anda sambil mengira hingga 4 secara perlahan di dalam kepala anda.
  • Kemudian tahan nafas anda sambil mengira sehingga 4.
  • Lepaskan nafas anda dengan mengira sebanyak 4 kali.
  • Tahan nafas anda sekali lagi secara perlahan dan kira sehingga 4 dan ulangi keseluruhan proses.

Anda boleh menggunakan kaedah ini setiap kali anda berasa tertekan dan sebelum masuk tidur. Melakukan tumpuan atau konsentrasi melalui kaedah pernafasan akan dapat membantu anda meleraikan tekanan dan melapangkan minda serta berkesan untuk membuat anda berhenti memikirkan masalah yang membelenggu.

Sumber : Bright Side

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP

Video Popular