Di negara empat musim, apabila datangnya musim sejuk, kebanyakan orang lazimnya akan memakai pakaian yang tebal, berlapis dan memakai produk yang boleh menghangatkan tubuh. Kelengkapan yang sesuai ini sangat diperlukan bagi melindungi tubuh badan dari terkena radang dingin (frostbite) yang lazimnya berlaku pada sesiapa yang tidak berpakaian lengkap.

Walau bagaimanapun, rupa-rupanya, bukan manusia sahaja yang perlu memakai pakaian musim sejuk yang lengkap! Haiwan juga memerlukannya, misalnya, anak lembu.

Para petani melindungi anak-anak lembu dari terkena radang dingin dengan cara yang sama seperti manusia lakukan, iaitu memakai pakaian musim sejuk. Baru-baru ini, pengguna Twitter @ThisFarmingMan_ ada berkongsi gambar seekor anak lembu yang memakai pelindung telinga yang berwarna merah jambu sempena musim sejuk dan orang ramai menyukainya!

Memang sangat comel!

Kredit: ThisFarmingMan_

Kredit: kwqc

Kredit: PPPShowCattle

Walau bagaimanapun, pelindung telinga sebegini hanya dipakai oleh anak-anak lembu kerana golongan ini mudah terdedah dengan bahaya serangan penyakit berbanding lembu dewasa.

Kredit: WFDF2016

Adalah sangat penting untuk melindungi anak lembu dari kesejukan kerana cuaca begini boleh mengakibatkan bahagian tubuh anak lembu terkena radang dingin serta hipotermia dan juga kematian.

Kredit: WFDF2016

“Radang dingin adalah keadaan di mana tisu-tisu badan menjadi rosak kerana telah membeku,” tulis Dr. W. Dee Whittier dalam satu kertas penyelidikan yang bertajuk Calves and the Cold. “Telinga dan ekor yang membeku menghasilkan perubahan rupa pada anak lembu tetapi tidak menjejaskan prestasi mereka dengan ketara,” tulisnya lagi dan menerangkan bahawa jika kaki lembu sudah membeku, maka lembu itu perlu ditidurkan atau lembu itu akan mati.

Kredit: PPPShowCattle

Kredit: PPPShowCattle

“Bayi lembu yang baru lahir paling berisiko kerana mereka masih lembap dan mereka mempunyai permukaan yang luas yang berhubung dengan jumlah keseluruhan jisim badan mereka,” Dr Whittier menambah.

Kredit: vitaplus

Disamping itu, Dr Whittier menulis, “Anak lembu tidak mampu mengekalkan suhu badan sendiri ketika beberapa jam pertama dilahirkan. Anak lembu yang baru lahir mempunyai sistem peredaran darah yang kurang bertindak balas terhadap perubahan sejuk berbanding haiwan yang lebih matang.”

Kredit: vetishop

Keadaan cuaca mempunyai kesan yang besar terhadap risiko radang dingin dan hipotermia dengan angin sering menjadi faktor terbesar. “Suhu angin sering kali lebih tinggi darjahnya berbanding suhu sebenar. Kelembapan mempunyai kesan yang besar pada kesejukan dan juga kerana udara lembap boleh mengambil lebih kehangatan daripada haiwan.”

Kredit: unknown

Kredit: kwqc

Untuk mengubati radang dingin pada anak lembu, Dr. Whittier mengesyorkan:

  • Kesan tanda-tanda radang dingin dengan lebih awal. Periksa betis anak lembu yang baru lahir dengan berhati-hati apabila cuaca boleh mendatangkan risiko. Jika bucu telinga telah membeku, terdapat risiko besar bahawa kaki anak lembu mungkin mengalami kerosakan juga.
  • Tisu akan terkesan secepat mungkin. Kebanyakan kerosakan radang berlaku semasa proses pencairan. Kristal ais membentuk dan merosakkan semua tisu. Oleh itu, proses pencairan segera boleh mengurangkan masa yang diambil oleh kristal ais untuk membentuk.
  • Setelah tisu dicairkan, pembekuan semula mesti dihalang. Dicadangkan untuk haiwan diletakkan dalam kawasan yang mempunyai haba pada setiap masa. Hal ini kerana kerosakan dalam tubuh akibat dari pembekuan sebelumnya, tisu-tisu ini cenderung untuk terkesan dengan lebih mudah.
  • Tisu yang akan sembuh dari pembekuan harus kekal hangat. Sekiranya tisu masih sejuk apabila disentuh pada keesokan harinya, mungkin terdapat kerosakan yang berlaku sehingga menyebabkan darah tidak dapat mengalir dengan baik.

Kredit: unknown

Kredit: PPPShowCattle

Sumber: Bored Panda

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI

Video Popular