Tidak pasti sama ada anda sedar atau tidak bahawa kepala bayi yang dilahirkan ada yang bersaiz normal dan ada juga besar sedikit daripada saiz normal.

Jangan risau dahulu jika kepala bayi anda lebih besar kerana semua itu adalah sesuatu yang biasa. Berita gembira untuk anda ialah, saintis mengatakan bahawa bayi yang berkepala besar cenderung menjadi lebih pintar.

Gambar Hiasan | Kevin Gent – Unsplash

Penyelidik telah mencadangkan bayi yang dilahirkan dengan kepala yang besar adalah lebih bijak dan mempunyai peluang yang lebih besar untuk berjaya dalam pendidikan dan menjalani kehidupan yang lebih maju.

Penyelidikan luas yang dilakukan oleh saintis di UK Biobank telah mendedahkan terdapat korelasi langsung antara isipadu otak, lilitan kepala dan tahap kepintaran, seperti yang diuji oleh ujian berangka.

Dikatakan bayi yang mempunyai ukuran sekitar 31.75 hingga 35.56 sentimeter adalah bayi yang bijak. (Mungkin anda boleh periksa buku kesihatan anak-anak anda?)

UK Biobank juga memantau setengah juta rakyat United Kingdom untuk menentukan hubungan antara gen mereka, kesihatan fizikal dan mental mereka dan arah kehidupan mereka yang akan diambil.

Gambar Hiasan | Picsea – Unsplash

Untuk kajian ini, penyelidik dari United Kingdom, Jerman dan Amerika Syarikat yang diketuai oleh Universiti Edinburgh, menganalisis data UK Biobank daripada 100,000 rakyat Britain yang berumur antara 37 hingga 73 tahun.

Profesor Ian Deary, Pengarah Pusat Penjanaan Kognitif dan Epidemiologi Kognitif (CCACE) di Universiti Edinburgh, memberitahu kognisi Berita Neurosains juga mungkin dipengaruhi oleh bentuk badan.

Beliau berkata:

“Di samping terdapat pengaruh genetik yang dikongsi antara kemahiran kognitif dan beberapa keadaan kesihatan fizikal dan mental, kajian juga mendapati kemahiran kognitif berkongsi pengaruh genetik dengan saiz otak, bentuk badan dan pencapaian pendidikan.”

Penyelidik Dr Sarah Harris juga berkata penyelidikan itu menekankan pentingnya menyiasat laluan biologi yang boleh ‘mempengaruhi fungsi kognitif dan ciri-ciri berkaitan kesihatan’.

Lebih separuh sejuta sampel digunakan daripada kajian terdahulu. Sampel tersebut termasuklah darah, air kencing, air liur dan butir-butir pilihan gaya hidup mereka dan kesihatan umum.

Peserta telah diperiksa dalam pelbagai cara dengan faktor-faktor penyelidik yang menguji faktor-faktor termasuk kemahiran berfikir secara lisan dan berangka, masa tindak balas (RT), memori dan pencapaian pendidikan.

UK Biobank mendakwa, ‘Selama bertahun-tahun ini akan menjadi sumber yang kuat untuk membantu saintis mengetahui mengapa sesetengah orang mengalami penyakit tertentu dan yang lain tidak.’

Tujuannya adalah untuk mendokumenkan hubungan jangka panjang antara gen, kesihatan fizikal dan mental dan kesejahteraan khususnya, UK Biobank berharap dapat mengetahui bagaimana kesan DNA terhadap fungsi otak kognitif.

Dalam kajian itu, para penyelidik mengatakan mereka menganggap kepala dengan lilitan 31.75 hingga 35.56 sentimeter adalah lebih bijak.

Saiz kepala bayi yang baru dilahirkan adalah 36 sentimeter untuk kanak-kanak lelaki dan 35 sentimeter untuk kanak-kanak perempuan, purata 34.29 sentimeter, menurut majalah Parents yang menunjukkan kebanyakan antara kita adalah kanak-kanak yang genius nampaknya.

Sumber: UNILAND

Maybe you're interested :

Share

Video Popular