Kailani Burton telah membeli rokok elektronik untuk anaknya, Austin, dengan harapan remaja itu akan menggunakannya untuk berhenti merokok.

Pada bulan Mac tahun lalu, ketika dia dan suaminya duduk di ruang tamu, mereka telah mendengar bunyi letupan yang agak kuat.

Austin datang sambil memegang rahangnya yang berdarah. Rokok elektronik tersebut telah meletup di mulutnya.

“Dia mengalami pendarahan yang agak teruk,” kata Cik Burton dalam temu bual. “Ia kelihatan seperti lubang di dagunya.”

Burton dan keluarganya bergegas membawa Austin, 17 tahun dan masih di sekolah menengah, ke hospital di Ely, Nev., sebuah bandar terpencil. Tetapi apabila menyedari bahawa Austin memerlukan rawatan di pusat trauma, mereka terpaksa memandu sejauh 200 batu, melalui trek pergunungan Nevada timur ke Salt Lake City, dan tiba kira-kira pukul 1:30 pagi.

“Saya sangat risau ketika memandu dan hampir melanggar kuda liar, ” kata Cik Burton.

Dr. Katie W. Russell, pakar bedah pediatrik di University of Utah, dan Dr Micah Katz, sebahagian daripada pasukan perubatan yang merawat Austin, melaporkan kes itu kepada The New England Journal of Medicine dalam usaha untuk memberi amaran kepada orang ramai tentang bahayanya rokok elektronik.

“Saya tidak tahu bahawa rokok elektronik ini boleh meletup dan menyebabkan kecederaan serius,” kata Dr Russell, pengarah pusat trauma di Primary Children’s Hospital di Salt Lake City.

“Teknologi ini melanda pasaran dunia seperti ‘ribut’ dan orang tidak menyedarinya,” katanya. “Tetapi hakikatnya rokok elektronik dapat membahayakan anda. Rokok elektronik boleh meletup di dalam poket anda dan juga di wajah anda. Saya fikir ia akan membahayakan kesihatan. “

Dr Russell berkata Austin memberitahunya bahawa dia melihat pancaran cahaya seperti kilat, merasakan sakit di rahang bawahnya dan dengan cepat menarik alat itu keluar dari mulutnya. Dia mengalami patah tulang rahang yang teruk, termasuk 2 sentimeter tulang yang hancur dan hilang, serta kehilangan banyak gigi. Pakar bedah terpaksa meletakkan plat di bawah gusinya.

Primary Children’s Hospital

Dr Russell berkata bahawa dia percaya kecederaan itu disebabkan oleh bateri yang meletup tetapi dia tidak begitu pasti kes yang sebenar.

Keluarga itu berkata Austin telah menggunakan produk rokok elektronik berjenama VGOD. Syarikat VGOD menjual pelbagai jenis peranti rokok elektronik dan cecair e-rokok.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan telah menyatakan keprihatinan tentang kecederaan e-rokok dan lain-lain peranti akibat terlalu panas dan bateri yang meletup. Ia juga meneroka standard produk untuk mengurangkan masalah bateri. Agensi ini tidak mengira jumlah sebenar letupan e-rokok atau kejadian-kejadian lain.

Di laman web yang menawarkan tip untuk mengurangkan bahaya seperti itu, agensi itu menulis, “Anda mungkin pernah mendengar bahawa e-rokok, atau ‘vapes,’ boleh meletup dan mencederakan orang. Walaupun ia kelihatan jarang berlaku, letupan ini sangat berbahaya. “

Laporan di BMJ tahun lepas, menggunakan data dari beberapa agensi persekutuan, mendapati terdapat kira-kira 2,035 kes letupan e-rokok dan kecederaan di Amerika Syarikat dari tahun 2015 hingga 2017.

Penulis, yang diketuai oleh Dr. Matthew E. Rossheim dari George Mason University, berkata bilangan itu mungkin lebih tinggi kerana kemalangan tidak disiasat dengan teliti. Laporan itu juga mengatakan bahawa e-rokok, yang biasanya dikuasakan oleh bateri lithium-ion, boleh menjadi panas sehingga mencapai tahap terbakar dan meletup.

Ini boleh disebabkan oleh kecacatan produk, atau oleh litar pintas bateri, apabila ia bersentuhan dengan objek logam – sebagai contoh, kunci atau duit syiling, kata para penulis. Para penyelidik juga menyatakan sekurang-kurangnya satu kematian telah tercatat akibat letupan e-rokok dan mencadangkan F.D.A. meningkatkan pemantauan terhadap kecederaan ini.

Laporan Julai 2017 dari Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan mengatakan bahawa dari Januari 2009 hingga Disember 2016, terdapat 195 laporan letupan yang melibatkan e-rokok, 38 daripadanya menyebabkan kecederaan parah. Laporan itu mengatakan bahawa gabungan rokok elektronik dan bateri litium-ion merupakan bahaya baru untuk pengguna.

“Sudah jelas bahawa bateri jenis ini bukan sumber tenaga yang selamat untuk peranti ini,” kata agensi itu.

Massachusetts Institute of Research Research mengatakan bahawa sistem terbuka – yang menggunakan bateri boleh dicas dengan tangki yang boleh diisi dengan e-cecair – biasanya kurang selamat daripada sistem tertutup, yang menggunakan kartrij siap diisi serta pakai buang dan dipasang pada bateri boleh dicas semula atau produk tunggal yang tidak boleh dicas semula.

“Sistem tertutup e-rokok lebih selamat, berfungsi sebagai produk pemula yang membuka jalan untuk penggunaan e-rokok yang lebih berisiko, iaitu sistem terbuka,” tulis institut itu.

Dalam satu temu bual, Cik Burton berkata Austin baru-baru ini telah tamat pengajian dari sekolah tinggi dan telah melakukan yang baik. Dia berkata bahawa dia menyesal membeli peranti itu, tetapi Austin telah berhenti vaping sama sekali walaupun rakannya masih lagi menggunakannya.

“Saya hanya mahu orang tahu bahawa ia boleh mendatangkan bahaya,” katanya. “Saya membeli peranti tersebut untuknya. Saya sepatutnya melindungi dia. “

Sumber: The New York Times

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL KESIHATAN

Video Popular