“Apabila saya ingat semula tentang Kem Buruh Paksa Masanjia, hati saya gementar,” kata Yin Liping.

Kem Buruh Paksa Masanjia di China dikenali di kalangan pengamal Falun Gong sebagai “sarang gelap kejahatan”, kerana di situ berlakunya penyeksaan ganas yang dilakukan oleh pengawal kem.

Kem tersebut terletak di Masanjia dan di situlah Yin ditangkap pada September 2000. Dia telah ditahan dan diseksa di kem buruh lain tetapi enggan “berubah” -ia adalah istilah untuk memaksa pengamal Falun Gong untuk melepaskan amalan meditasi tradisional. Memandangkan dia enggan, dia akhirnya dihantar ke Masanjia.

Kem ini dikatakan ‘pakar’ dalam memaksa fikiran pengamal Falun Gong untuk meninggalkan amalan mereka. Antara cara yang digunakan termasuklah penyeksaan fizikal dan seksual. Terdapat ramai sebenarnya yang telah dihantar ke kem tersebut pada tahun-tahun selepas rejim China melancarkan kempen penganiayaan terhadap Falun Gong, yang juga dikenali sebagai Falun Dafa, pada bulan Julai 1999.

Ramai yang meninggal dunia, ada yang menjadi orang kurang upaya atau tidak siuman akibat penyeksaan yang diterima mereka di kem tersebut.

Untuk dua minggu pertama selepas tiba di kem, Yin yang berusia 32 ketika itu, terpaksa mendengar propaganda yang menfitnah amalan tersebut yang berlangsung daripada jam 5 pagi hingga 2 pagi setiap hari. Apabila propaganda tersebut tidak memberi kesan kepada Yin, penyeksaan fizikal terhadap Yin bermula.

Dia dipukul, ditendang, ditumbuk dan menerima kejutan elektrik pada bahagian sulitnya dengan voltan yang tinggi yang dilakukan oleh salah seorang pengawal di sana.

“Dia mula mengejutkan saya dengan elektrik pada wajah, leher, kaki dan tangan saya. Saya berada dalam kesakitan yang teramat. Saya mengalami kesukaran untuk  bernafas dan wajah saya terus berkeringat. Saya tidak boleh berdiri lagi dan jatuh ke belakang,” kata Yin dalam temu bual dengan Minghui.org selepas dia melarikan diri ke Thailand pada tahun 2013.

“Saya diseret semula ke sel. Apabila saya sedar semula, saya dapati tangan, wajah, leher dan punggung saya melecur dan berparut. Saya sangat lemah. Melihat betapa teruk saya telah diseksa, seorang wanita tua di dalam sel menangis dan berkata, ‘Saya tidak tahu jika anda boleh bertahan. Beberapa orang sahaja yang boleh menanggung penyeksaan. Sekiranya anda tidak boleh, tulislah kenyataan yang mereka mahukan.’

Apa yang dimaksudkan dengan wanita itu dengan kenyataan yang dimahukan ialah “tiga kenyataan” yang perlu ditandatangani oleh pengamal Falun Gong sebagai sebahagian daripada perubahan mereka. “Tiga kenyataan” tersebut terdiri daripada surat taubat, jaminan untuk tidak lagi mengamalkan Falun Gong dan senarai nama dan alamat setiap orang yang mereka tahu yang merupakan pengamal amalan tersebut.

Yin Liping dan anak lelakinya sebelum berlakunya penganiayaan terhadap pengikut Falun Gong bermula pada tahun 1999. (Minghui.org)

Seterusnya Yin berhadapan dengan masalah kurang tidur, pengasingan dan dipukul oleh banduan lain.

“Mereka menghentak kepala saya ke dinding sehingga menyebabkan telinga saya berdesing dengan kuat sekali,” katanya.

Selain itu, menurut Yin dia juga diseksa fizikalnya sehingga tangannya berdarah apabila tercucuk jarum. Dia juga dipukul dengan kayu dan mukanya juga ditampar.

Pada suatu hari, Yin telah diseret lagi ke pejabat ketua bahagian Zhang Xiurong dan ditekan untuk menandatangani “tiga kenyataan”.

“Saya enggan,” katanya. “Zhang dan dua pengawal memukul dan menghina saya. Dia menolak saya jatuh ke tanah dan memotong rambut saya dengan gunting. Kemudian dia ketawa besar dan berkata saya kelihatan seperti pesakit mental.”

Serangan Seksual di Kem Buruh Lelaki

Pada 19 April 2001, ketika itu Yin sedang menjalani hukuman yang sudah memasuki bulan ke-15 daripada 18 bulan hukuman yang dikenakan ke atasnya. Dia dan sembilan orang lagi pengamal Falun Gong yang enggan mengubah pegangan mereka akhirnya dibawa oleh bas menuju ke Kem Buruh Lelaki Zhangshi.

Di sana, para wanita dipisahkan, dengan setiap satu dimasukkan ke dalam satu bilik. Empat lelaki sudah berada di bilik Yin. Apabila dia pergi ke dewan untuk menggunakan bilik mandi, dia melihat bilik besar dengan 30 orang tidur di atas lantai. Yin takut dan tertanya-tanya apa yang dilakukannya di tempat ini.

Yin meminta lelaki itu meninggalkan biliknya supaya dia dapat tidur. Seorang lelaki setengah baya memberitahu, “Kamu mahu tidur? Tiada sesiapa yang enggan untuk ‘berubah’ dibenarkan tidur. Seorang wanita telah ‘dilatih’ di sini selama 18 hari dan tidak dibenarkan tidur. Pada akhirnya, dia menjadi gila.”


Yin Liping memegang gambar Kem Buruh Paksa Masanjia ketika dia memberi keterangan sebelum Suruhanjaya Eksekutif Kongres berjudul “Penggunaan Penyeksaan China yang Menyeluruh” di Washington pada 14 April 2016. Yin adalah seorang pengamal Falun Gong yang terselamat daripada terus menjadi mangsa penyeksaan, menjadi buruh paksa dan berhadapan dengan keganasan seksual di Masanjia dan kem buruh paksa lain di China. (Lisa Fan / The Epoch Times)

Kemudian Yin mendengar jeritan ketakutan dan dia tahu itu adalah kawannya Zhou Guirong. Dia berlari dari biliknya dan cuba untuk melindungi kawannya, tetapi ada tahanan lelaki yang datang menyerang mereka berdua.

“Para tahanan lelaki berulang kali memukul kami. Mata kanan saya membengkak kerana pemukulan dan pakaian saya koyak dan dilucutkan. Zhou dan saya kedua-duanya diseret ke sel. Saya telah dipukul oleh empat atau lima lelaki. Akhirnya, saya terpaksa berbaring di atas katil. Seorang lelaki duduk di atas saya dan memukul saya. Saya menjadi pening dan pengsan,” katanya.

“Apabila saya kembali sedar, saya dapati tiga orang lelaki yang berbaring di sebelah saya dengan tangan dan badan berada di atas saya. Dua lelaki berdiri di antara kaki saya, seorang sedang merakam video dan seorang lagi sedang menonton video. Mereka terus bercakap kotor dan salah seorang daripada mereka terus berkata, ‘Jangan berpura-pura mati. Anda perlu meninggalkan Falun Gong walaupun anda sudah mati! ‘

“Saya tidak percaya apa yang saya lihat,” kata Yin. “Saya muntah darah dan ada darah di seluruh bilik.” Yin menyedari bahawa dia telah direkodkan video semasa dirogol semasa dia pengsan.

Sementara itu, dia masih boleh mendengar Zhou menjerit. Dia cuba melarikan diri daripada lelaki itu untuk membantu rakannya tetapi salah seorang daripada mereka memukulnya di kepala dengan penyangkut pakaian kayu.

“Saya tiba-tiba merasakan cecair panas mengalir di wajah saya, tetapi saya berusaha untuk bangun. Saya tidak mempunyai konsep hidup atau mati. Tiada apa yang boleh menghalang saya. Saya memukul pintu bilik sekeras mungkin sementara tahanan di situ memukul badan saya. Saya terus memanggil namanya dan kemudian dia bergegas ke bilik saya. Dia memegang saya dan kami berlari ke pintu di hujung dewan.”

Mereka dapat membuka pintu, tetapi tahanan lelaki meraih dan menyeret mereka kembali ke bilik. Mereka dibenarkan tidur malam itu, manakala empat banduan terus berjaga-jaga.

Pada Oktober 2000, enam bulan sebelum kejadian di Kem Buruh Lelaki Zhangshi yang digambarkan oleh Yin Liping, 18 wanita pengamal Falun Gong ‘dibuang’ dalam keadaan bertelanjang ke sel-sel lelaki di Kem Buruh Masanjia. Potongan kayu ini menggambarkan tempat kejadian. (Minghui.org)

Keesokan harinya, tahanan yang telah menyeksa Yin pada malam sebelum itu telah datang ke biliknya sekali lagi dengan kamera video dan cuba mengubahnya. Apabila dia tidak bekerjasama, mereka memukulnya.

“Pada petang, perkara yang sama berlaku,” kata Yin. “Mereka mula menyeksa saya seperti malam sebelumnya – penderaan seksual. Pengawal polis telah ditukar, dan mereka bukan orang yang sama seperti malam sebelumnya.”

Para pengawal juga menggunakan baton elektrik untuk menyakitkan payudara, alat kelamin dan bahagian tubuh sensitif yang lain.

Kesemua penyeksaan itu berlaku selama tiga hari dan ketika mereka dibawa kembali ke Masanjia, mereka tidak hanya cedera parah tapi sangat demoralisasi dan dihina.

Antara sembilan tahanan yang diserang secara seksual di Kem Buruh Lelaki Zhangshi, Zhou Guirong dan Su Juzhen kemudiannya mati akibat penyeksaan. Su mengalami kerosakan mental.

Penyeksaan seksual dilakukan. (Minghui.org)

‘Dia Meninggal dalam Lengan Saya’

Yin sudah lemah apabila dia tiba di Masanjia pada September 2000.

Dia telah dijatuhi hukuman selama 18 bulan untuk mengakhiri penindasan kejam Falun Gong dan di dua kem sebelum Masanjia dia diseksa dan dipaksa melakukan kerja keras.

Di Kem Kerja Paksa Liaoyang, rambutnya menjadi kelabu dan tempoh menstruasinya berhenti kerana kerja yang melelahkan itu termasuk membantu menampung lapan tan batang keluli pada trak pada siang hari dan mengikat bunga tiruan pada waktu malam hingga 2 pagi. Berat badannya turun daripada 165 paun menjadi 135 paun dan dia mula muntah darah.

Setelah menyelesaikan tugas pertamanya di Masanjia, Yin dihantar kembali ke sana dua kali lebih dan penyeksaan yang kejam terus berlanjutan. Dia kemudian dibebaskan awal dua kali kerana dia berada di ambang kematian.

Pada satu peringkat, dia diikat di tempat tidur dan disuntik ubat yang tidak diketahui selama lebih dua bulan setiap hari. Akibatnya, dia kehilangan penglihatannya buat sementara dan mengalami masalah endokrin, incontinence dan terdapat darah dalam air kencingnya.

Walaupun berhadapan dengan seksaan dan penderitaan haram, Yin tetap berdiri teguh dengan kepercayaannya dan tidak pernah berubah.

Selepas dia melarikan diri ke Thailand pada Ogos 2013, Yin kemudian mendapat status pelarian di Amerika Syarikat pada tahun 2015. Pada pendengaran kongres mengenai penggunaan penyiksaan sistematik China pada pusat penahanannya di Washington pada 14 April 2016, dia menceritakan kisahnya ketika berada di Masanjia, yang telah ditutup pada tahun 2013.


Yin Liping memberi keterangan sebelum Suruhanjaya Eksekutif Kongres ke atas China di Washington pada 14 April, 2106, mengenai “China’s Pervasive Use of Torture.” (Gary Feuerberg / Epoch Times)

Yin memberitahu sidang itu dia menyaksikan beberapa serangan seksual dan jenayah seperti yang diterangkan di dalam buku 2014 “Vaginal Coma,” oleh bekas wartawan foto New York Times, Du Bin. “Mengungkap penyeksaan seksual yang kejam terhadap pengamal Falun Gong perempuan dan petisyen yang ditahan.

Memegang buku itu, dia berkata, “Tiga berus gigi diikat dan dimasukkan ke dalam bahagian sulit wanita. Saya melihat dengan mata saya sendiri sekumpulan lelaki yang memukul seorang pengamal Falun Gong yang tua di dalam tandas. Mereka memasukkan sebatang penyapu patah ke dalam alat sulitnya.”

Air matanya mengalir semasa dia bercakap. Yin berkata 30 orang pengamal Falun Gong yang dia kenal secara peribadi mengalami gangguan mental akibat penyeksaan dan 10 orang mati, sama ada di penjara atau selepas mereka dibebaskan.

“Cik Wang Jie adalah salah seorang daripada mereka,” katanya sambil memegang gambar kawannya. “Dia meninggal dunia dalam lengan saya pada 21 April 2012.”

“Wang Jie, Zhou Guirong dan saya telah melalui penganiayaan yang kejam. Kami berjanji satu sama lain bahawa sesiapa di antara kami yang bertahan akan mendedahkan penganiayaan ini kepada dunia. Hari ini saya bercakap untuk mereka, mangsa yang tidak bersuara.”

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Kebenaran

Video Popular