Seorang netizen dari Ayer Keroh, Melaka telah menjadi tular dengan perkongsian kisah menyentuh hati tentang ibu dan bapanya.

Netizen Izzati Suza berkongsi gambar koleksi cenderahati magnet besar ibunya yang agak besar di atas dinding rumahnya.

Menurut Izzati, “Ia mengingatkan saya kepada arwah ayah. Arwah akan berasa sedih setiap kali magnet terjatuh dari peti sejuk, jadi dia membuat keputusan membina satu plat logam di atas dinding sebagai hadiah supaya ibu saya dapat melekatkan kesemua magnetnya.”

@kobismenghijo/Twitter

Izzati berkongsi bahawa arwah ayahnya telah memesan satu plat logam yang besar untuk membina tembok bersalut logam di satu sudut khas dinding rumah mereka sebagai hadiah kepada isterinya bagi membolehkan koleksi lebih daripada 1,000 magnet dilekatkan dengan baik.

Twitter @kobismenghijo

“Plat itu dibina semasa pengubahsuaian rumah pada sekitar tahun 2014. Malangnya ayah saya telah meninggal dunia pada tahun 2017,” kata Izzati.

Tambahnya, “Arwah ayah juga memasang plat itu di rumah kami di Ipoh, sebelum kami berpindah ke Melaka.”

Twitter @kobismenghijo

Keluarga Izzati jelas terdiri daripada ahli-ahli yang sangat kreatif dan berbakat, kerana ibunya juga beralih kepada item buatan tangan sendiri dengan ubahsuai magnet untuk mengembangkan koleksi dan hobinya.

Twitter @kobismenghijo

Ketika netizen lain menunjukkan kotak coklat yang mereka kenali, dan Izzati berkongsi bahawa ibunya telah memasang kotak mini secara DIY dalam bentuk lekatan bermagnet.

@kobismenghijo/Twitter

Katanya, “Apabila ibu saya menemui barangan comel, dia akan mengubah sendiri dengan membeli magnet dan melekatkannya menggunakan gam gajah.”

Menurut Izzati lagi, ibunya telah mengumpul cenderahati magnet selama lebih dari 36 tahun. Ibunya telah mengumpul magnet sejak berusia 17 tahun dan kini ibunya sudah berusia 53 tahun.

Twitter @kobismenghijo

“Ibu suka semua jenis miniatur,” kata Izzati ketika ditanya mengenai jenis magnet kegemaran ibunya.

Twitter @kobismenghijo

Malah, ibunya sangat menyukai miniatur sehingga beliau mempunyai kedai yang dikenali Kedai Suza dan menjual hasil seni ini di Ayer Keroh, Melaka.

Sumber : @kobismenghijo/Twitter , SAYS

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona Ria

Video Popular