Daging ayam mentah biasanya berwarna merah jambu, tetapi anda pasti pernah melihat beberapa jalur putih pada permukaan dada ayam. Anda mungkin tertanya-tanya jika jalur ini adalah normal. Satu kajian dari Universiti Bologna menunjukkan bahawa jalur putih ini mungkin bermakna sesuatu yang jauh lebih serius daripada yang kita sedari.

ciwf.com

Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Haiwan Itali mendapati bahawa kepingan daging ayam dengan jalurnya lebih gemuk daripada biasa, selalunya melebihi kandungan lemak biasa sebanyak 224%. Oleh itu, para penyelidik percaya bahawa jalur ini adalah hasil teknik penternakan dan pembiakan baru yang digunakan untuk membantu ayam membesar dengan lebih cepat dan menambah lebih banyak berat badan daripada biasa. Ini juga boleh menjadi tanda gangguan otot yang sering ditemui di kebanyakan burung hibrid.

Getty Image

Sebagai kajian yang diketengahkan, berbanding 50 tahun yang lalu, ayam biasa dan ayam belanda kini membesar menjadi 2.7 kilogram lebih dari separuh masa yang diperlukan pada masa pertumbuhan sebelumnya dan dijual dengan dua kali ganda dari berat badan asal mereka. Ini adalah jelas menunjukkan kandungan diet ayam yang diletakkan di dalamnya dengan tenaga tinggi sering kaya dengan minyak tambahan iaitu lemak haiwan tidak tepu.

 

businessinsider.com

Kebanyakan amalan ini datang untuk mengisi permintaan yang tinggi pada daging ayam dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan diet dada ayam menjadi sangat popular di Eropah dan Amerika Utara. Malangnya, amalan ini mungkin membawa kepada gangguan otot pada ayam, menyebabkan otot semakin berkurangan tetapi lemak meningkat seperti yang dilihat pada dada ayam dengan jalur putih.

Good Housekeeping

Kajian tersebut juga mendakwa bahawa daging ayam kehilangan beberapa nilai nutrisi selama bertahun-tahun, meningkatkan kebimbangan bahawa garisan atau jalur putih menandakan bahawa daging ayam secara beransur-ansur kehilangan fungsi protein. Walau bagaimanapun, satu kaji selidik yang diberikan sebagai sebahagian daripada kajian mendakwa bahawa jalur putih hanya memberi kesan kepada sekitar 12% daripada filet, jadi ia juga sukar untuk membuat satu perkaitan atau kesimpulan yang konklusif.

Secara umum, daging berjalur putih dipercayai selamat untuk dimakan, walaupun terdapat kelemahan lain iaitu rasa. Berbanding dengan ayam yang lebih sihat, yang dagingnya boleh menjadi lebih pejal yang sering dipanggil ‘daging kayu’. Ia juga dipercayai mempunyai rasa yang kurang dan tidak dapat menyerap bahan-bahan perapan dengan baik.

Southern Living

Jalur putih mungkin tidak memberi hubungan pemasaran terbaik dalam industri daging. Satu kaji selidik yang dijalankan mendakwa bahawa kira-kira separuh daripada pengguna berkata mereka tidak akan membeli ayam yang mempunyai jalur putih sederhana. Kepingan daging dengan jalur putih yang ketara juga diperhatikan penampilannya yang kelihatan lebih gebu dan berkilat. Sekiranya penampilan jalur ini benar-benar hasil daripada teknik pembiakan baru untuk menghasilkan daging yang lebih banyak, maka ia pasti menerima kecaman.

 

Foodal

Akhirnya, walaupun lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk menentukan apa yang memberi kesan kepada daging ayam dan akibat jangka panjang untuk kedua-dua haiwan ini dan pengguna. Penampilan jalur putih mungkin bukan berita baik untuk industri unggas pada umumnya. Orang ramai akan membeli apa yang mereka fikir selamat dan tiada cara pintas ketika menyediakan makanan yang sihat kepada populasi besar pengguna.

Sumber : Bright Side

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular