Meriam Libongcogon membesar dalam keluarga yang miskin di Bambalan, Cebu. Oleh sebab itu, Libongcogon dan enam adik-beradiknya terpaksa bekerja untuk memenuhi keperluan keluarganya.

Libongcogon mula bekerja pada usia enam tahun untuk membantu bapanya yang menjadi pencari nafkah utama bagi menyokong keluarga mereka. Pada usia sembilan tahun, Libongcogon akan mengumpul pasir, kayu, batu, dan kelapa untuk digunakan sebagai bekalan bahan binaan di kawasan mereka.

ABS-CBN News

Walaupun hidupnya sukar, namun Libongcogon berjaya menamatkan pengajian sebagai pelajar bahasa kebangsaan di sekolah rendahnya dan berjaya memperoleh biasiswa di sekolah tinggi Katolik.

“Saya menamatkan pelajaran pada darjah 6. Itu adalah hadiah saya kepada ibu bapa saya, walaupun kami miskin, namun saya boleh membuat mereka bahagia,” katanya kepada ABS-CBN News.

Walau bagaimanapun, nasib tidak begitu menyebelahinya kerana dia tidak berjaya mendapat biasiswa untuk melanjutkan pelajarannya. Bertekad untuk mengejar impiannya, Libongcogon bekerja sebagai pembantu rumah untuk mengumpul wang bagi menyambung pelajaran.

Pinoy News Blog

Libongcogon berpindah ke Bandar Baguio selepas menjadi pembantu rumah di Cebu selama tiga tahun. Di sinilah Libongcogon bertemu dengan majikannya yang baik dan ibu bapa angkatnya, Nanay Rose.

Ibu bapa angkat Libongcogon menggalakkannya untuk mengejar impiannya dan menyokongnya untuk memohon penempatan di Akademi Tentera Filipina (PMA) yang terletak di Bandar Baguio. Nanay Rose juga membantunya untuk mengumpulkan kredit untuk mendaftar di akademi.

Akademi ini menawarkan pendidikan percuma kepada pelajar dan menyediakan elaun bulanan kepada penuntut. Jadi, pilihan ini serta-merta dapat mengurangkan beban kewangan Libongcogon.

Walau bagaimanapun, isu kewangan bukan satu-satunya masalah yang perlu dihadapi oleh Libongcogon.

Pinoy News Blog

Ibu Libongcogon menentang hasratnya untuk menyertai angkatan tentera laut. Saudara-maranya juga tidak mahu Libongcogon menjadi seorang askar kerana askar adalah profesion yang sangat berbahaya.

Akademi Tentera Filipina melatih para kadet untuk ketahanan fizikal, emosi dan mental mereka untuk mempersiapkan mereka sebagai pegawai tentera tertinggi negara tetapi Libongcogon berjaya melepasi semua halangan.

PMA

“Meletak jawatan dari PMA tidak pernah terlintas di fikiran saya, kerana saya terbiasa dengan kesulitan. Saya juga berdoa kepada Tuhan untuk mendapatkan bantuan,” katanya kepada Berita ABS-CBN.

Hari ini, Libongcogon adalah seorang graduan PMA dan telah menyertai Angkatan Laut Filipina.

Rappler

Libongcogon berharap untuk membina sebuah rumah untuk keluarganya di Cebu suatu hari nanti.

Kisah Libongcogon adalah contoh bagi nilai ketekunan dan ketahanan. Dia menunjukkan kepada kita bahawa untuk menjadi orang yang kita impikan, kita perlu berusaha keras untuk mencapainya. Sesebuah kejayaan tidak akan menjadi kenyataan tanpa usaha, biarpun sedikit.

Sumber: ABS-CBN News

Maybe you're interested :

Share

Video Popular