Setiap kita selalunya mengumpulkan keazaman untuk mendapatkan sesuatu dan mengharapkan nasib yang baik itu datang sekali sekala yang selalunya tidak dan tidak pula mengetahui bila.

Dan ada sesetengah dari kita begitu bernasib baik dan bertuah dengan begitu sahaja tanpa berusaha lebih membuat apa-apa seolah beliau dikurniakan keberkatan dari seluruh alam ini.

Lihat sahaja pada lelaki ini yang tidak diketahui nama, lokasinya di mana dan informasi penuh mengenainya. Yang pasti selepas foto –foto mengenai insiden ini diambil dan dipaparkan dalam media sosial pada 2013 , beliau terus menjauhkan diri dari internet sepenuhnya.

Tetapi apa yang mahu ditekankan di sini , yang lelaki ini dikaitkan dengan TUAH! Walaupun 4 tahun telah berlalu, sekadar mahu berkongsi kisah lelaki ini yang mengkagumkan. Jarang-jarang berlaku pada kita semua.

Lelaki ini membeli kereta terpakai dalam satu lelongan oleh pihak polis selepas mendengar ada jualan yang berpatutan pada hari lelongan tersebut.

Walau bagaimanapun, setelah membeli kereta tersebut, didapati tingkap kereta tersebut tidak boleh dibuka secara automatik dan memerlukan sedikit pembaikan. Jadi beliau membuat keputusan membaikinya sendiri dan dapat menjimatkan wang dari menghantarnya ke kedai untuk dibaiki.

Apabila beliau membuka panel plastik pintu tersebut, beliau mendapati sesuatu yang mencurigakan berada di dalam pintu tersebut.

Izismile

Satu beg hitam dan beliau mengeluarkan beg itu keluar dan membawanya masuk ke rumah.

Izismile

Apabila beliau membuka beg tersebut, terdapat 7 bungkusan berbentuk segi empat tepat dibungkus dan diikat dengan duct tape. Apa yang ada di dalam bungkusan ini?

Izismile

Izismile

Lalu beliau membuka bungkusan itu dengan berhati-hati dan terkejut melihat ikatan-ikatan wang 10 dolar!

Izismile

Dan bungkusan seterusnya beliau membuka ikatan-ikatan mengandungi wang 20 dolar!

Izismile

Duit percuma! Dengan kesemua bungkusan dibuka dan dijumlahkan wang –wang tersebut yang didapati dari kereta terpakai tersebut tidaklah didedahkan . Tetapi apa yang pasti melihat pada bungkusan itu dipercayai jumlahnya ribuan dolar.

Izismile

Apa pendapat anda mengenai kisah ini? Bagaimana reaksi anda apabila berada dalam situasi lelaki ini? Memulangkan ia semula kepada pihak polis? Mendedahkannya ke dalam media sosial atau mendiamkan sahaja?

Yang pasti tuah dan nasib baik itu kadang kala sahaja akan hinggap di dalam kehidupan kita. Terpulang pada kita untuk menginterpretasikan kejadian itu dalam menentukan nasib kita di kemudian hari kelak. Melihat pada niat di hati kita.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP HIBURAN

Video Popular